středa 27. února 2013

Technika by ... Helge

Naše týmová kouzelnice Olinka vytáhla dalšího králíka z klobouku, když už si všichni mysleli že se tam nic lepšího schovávat nemůže :) 
Přečtěte si, pokochejte se, a hlavně - VYZKOUŠEJTE!

Mačkej, zatři, obtahuj…

A ještě bych doplnila potiskávej a lep

Název jsem si vypůjčila od Ladislava Nováka, třebíčského básníka a výtvarníka (1925 – 1995). Celý život výtvarně experimentoval, je autorem celé řady postupů, celoživotní dílo podstatně ovlivnil v roce 1964 objev nové interpretační metody, froasáže, tehdy ji ještě nazýval muchláží. Mezi další patří např alchymáž a dekoláž, byl přítelem a souputníkem Jiřího Koláře a navzájem se ovlivňovali.

Ale vraťme se k froasáži: je odvozeninou z francouzského slova froiser – pomačkat, muchlat. A to je celý jednoduchý princip. Papír mačkáme, nanášíme na něj barvy, následně je vymýváme, konturujeme linky a opětovně nanášíme barvu.

Je to jedna z mých oblíbených technik a ve školní praxi velice kreativní. Kdysi jsem vytvořila celou řadu obrázků, používala jsem tuše a akvarel…můžete se podívat:


Proč to ale vyprávím: technika se dá dobře použít i na dekorování papíru ve scrapbookingu na různé projekty. Dá se pracovat jak s bílým kancelářským papírem, tak se scrapbookovými papíry i čtvrtkami, dokonce i vyšší gramáže. Co nám nejvíce usnadní práci je využití distress inků k barvení…jsou jako stvořené pro tuto práci a nechtějte ani vědět, jaký odpad jsem měla s experimentováním s obyčejnými tušemi a barvami :)

POMŮCKY
  • kancelářský papír
  • scrapbookový papír
  • voda
  • štětec
  • Distress Ink různých odstínů

Začneme zmačkáním papíru do koule, kterou můžeme formovat v dlaních.


Následně kouli vyhladíme knihařskou kostí, nožem či pravítkem tak, aby byla co nejplacatější. Tím narušíme celistvost povrchu, to se nám bude následně hodit. 


Papír navlhčíme buď přestříkáním nebo houbičkou či jednoduše pod tekoucí vodou…tak akorát, aby byl papír vlhký, ale ne rozmočený. 


Polštářek Distress Ink otiskneme na akrylový bloček, ten nám slouží jako paleta. Vezmeme si sklenici s vodou a štětec a začínáme ink nanášet na rozložený papír.


Inkoust se zachycuje převážně ve skladech, množství můžeme ovlivňovat následným vymýváním čistou vodou nebo přidáváním inkoustu. Pracujeme s černým nebo podle záměru jakoukoliv barvouDalší zpracování je už individuální.


…můžeme nechat, po zaschnutí můžeme dál dobarvovat a tisknout, tisknout ale můžeme i do vlhkého zase za pomocí distress inkoustů. Ve zlomech si můžeme najít zajímavé linie, které budou konkretizovat motiv. Papír můžeme za vlhka přežehlit nebo vyhladit po zaschnutí při následném lepení na podklad, pokud použijeme tekuté lepidlo.

…a ještě na barevném scrapbookovém papíru


detail na razíko KETA


Na co jsem oba papíry použila já si, s dovolením, nechám do příště pro sebe.

A pro vás mám VÝZVU: zkuste si froasáž a využijte ji na nějakém projektu a pochlubte se. Vaše projekty posílejte na email atelier@paperoamo.cz - spolu s mým je vystavíme na blogu 14 .3 .2013. 

Jako bonus si můžete stáhnout můj papír a vytisknout na formát A4 (jak si ho otočíte je na vás, chcete-li můžete zaměnit kanály RGB a mít v jiné barevnosti), budu ráda, když ho dále zpracujete a opět zašlete…jistě to bude zajímavá přehlídka projektů. Těším se.

obrázek ke stažení: http://www.ulozto.cz/xkqoMA8/krajina2-jpg


A mimochodem, byla jsem moc překvapená, když jsem minulý týden na jednom z mých oblíbených zahraničních webů techniku froasáže našla na videoukázce, úplně čerstvá novinka…to už jsem měla svůj příspěvek zpracovaný…pak že není přenos myšlenek :)

7 komentářů:

  1. Úžasné! Olinka prostě umí! Určitě vyzkouším (sice tedy nevím kdy, ale musím, protože to vypadá nádherně).

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to jako kouzlo. Takže šupito presto do koutku a zkoušet!

    OdpovědětVymazat
  3. To je ale super efektní :-) Líbí se mi to a určitě vyzkouším. Oli máš to moc krásné, obdivuju tvůj talent

    OdpovědětVymazat
  4. Ovšem to je tedy povedný návod! Taky musím hned vyzkoušet a doufám, že to stihnu do příští středy :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Člověk se pořád učí...jak pravdivé je tohle rčení! Jiří Kolář je můj oblíbenec a přiznávám, že o Ladislavu Novákovi jsem nevěděla - díky za rozšíření obzorů!

    OdpovědětVymazat
  6. Olinko technika se mi moc líbí určitě ji vyzkoušim...díky moc Míla Voborníková

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkné! Musím si zapamatovat a zkusím.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover