úterý 4. února 2014

Fotostudio

Další z nových seriálů na našem blogu je FOTOSTUDIO. Budeme se v něm věnovat tomu, jak lépe fotografovat - ať už přírodu, děti a zvířata, nebo Vaše projekty. Podíváme se na zoubek úpravě fotek, jejich vyvolávání, nebo tipům na fotografování do Vašeho Project life alba :)


FOTOGRAFIE SCRAPBOOKOVÉ STRÁNKY


Dnes Vás vezmu na návštěvu do mého "fotostudia". Je to stůl uprostřed pracovny. Fotím na něm úplně všechno, ale to neznamená že je na něm stále MÍSTO na focení. Trvalými obyvately tohoto stolu jsou Silhouette a páková řezačka - jinak na něm bývá vše, co se už nevešlo na pracovní stůl. A to můžou být třeba kapsy s nedokončenými layouty do PL, výseky do kitů, materiály z aktuálních kitů, hrnky, talíře od svačiny, áá ještě polovina čokolády schovaná v obalu. Při příležitosti následujícího fotografování jsem ale vše uklidila a Vy se tedy můžete podívat jak by to mělo vypadat :)


Mám štěstí, že moje pracovna má okna ze všech čtyř stran. Tedy i za nepříznivého počasí je tady nejlepší světlo z celého domu. Kdyby mi to ale dovolila dispozice pokoje, umístila bych svůj "fotografický atelier" přímo pod jedno z oken. 



1. Nejlepší je přirozené světlo

Místo pro fotografování Vašich projektů by mělo být u zdroje přirozeného světla. Pokud se Vám to podaří - je skvělé fotit co nejblíže okna, ale ne na přímém slunci. Při takovýchto podmínkách budete mít vše hotovo velice rychle a kvalitně. Barvy budou přirozené, a nebudete muset dělat žádné velké úpravy v počítači. 

Fotografie na přímém slunci bývají příliš kontrastní - na projektu se Vám vytvoří ostré stíny. Na fotografiích se Vám budou vytvářet odlesky, můžou se dokonce vytvářet bílá místa bez jakékoliv kresby.

Polostín je pro pořizování fotografií nejlepší. Světlo je rovnoměrně rozložené, stíny nejsou tak výrazné. Plastické detaily jsou snadno rozeznatelné od pozadí. 

NIKDY NEFOŤTE S BLESKEM... světlo z něj je ostré a tvrdé, dělá ošklivé stíny a přepálená místa.

Pokud to jde, fotografujte ve dne, venku (nebo co nejblíž okna) a ve stínu :)



2. Bílé x šedé pozadí

Při fotografování scrapbookových stránek je nejlepší používat neutrální, šedé pozadí. Stačí Vám větší čtvrtka z papírnictví, kterou si podložíte fotografovanou stránku. Zvláště u stránek s bílým pozadím je vhodné tohoto pozadí využít - detaily se lépe vykreslí.




3. Foťte z nadhledu

U scrapbookových stránek, které chcete vystavit na internetu, je důležitý úhel, pod kterým fotografii pořizujete. Pokud stránku vyfotíte z předního pohledu a ne přímo seshora, bude velice těžké a možná i nemožné ji upravit tak, abyste kolem neměli rušivý okraj, či jste si kousek stránky "neuřízli. 

 špatná fotografie z předního pohledu

výsledná upravená fotografie

Jak vidíte, při focení z předního pohledu je spodní část stránky příliš blízko a horní část stránky se perspektivně zmenšila. Není tedy možné stránku ořezat tak, aby výsledek vypadal profesionálně.

fotografování z nadhledu 

Při focení z nadhledu pomáhá zarovnat si spodní hranu stránky s okrajem displeje nebo hledáčku. To Vám pomůže k tomu, aby byla stránka na fotografii rovně a nemuseli jste ji zbytečně upravovat.

 výsledná upravená fotografie

Doufám, že Vám naše tipy pomůžou ke krásnějším fotografiím, 
které si Vaše projekty jistě zaslouží! 

8 komentářů:

  1. Aničko díky za rady !!
    Určitě vyzkouším to šedé pozadí, všechno dle dávné rady fotím na bílém ne vždy je to ideální :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Holky, vy jste prostě jedničky :) Myslíte úplně na všechno :)) Seriál o fotografování je skvělý nápad. Díky za tipy, Ani. Hned mám co vylepšovat :))

    OdpovědětVymazat
  3. super. sice nedělám stránky, ale článek se rozhodně hodil. těším se na další díl.:)))

    OdpovědětVymazat
  4. Šedou čtvrtku si musím pořídit i já! I když z foto studia vím, že je šedá nejlepší (paní fotografka mi radila fotit na chodníku... fuj! :-)), tak na stránky ji prostě nemám!!! Hned zítra to napravím ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. No já se taky potýkám s tím, že přes den jsem v práci, tak fotit můžu jen o víkendu. Musím ale říct, že můj drahý mi pořídil teď jednu super vychytávku. A to led žárovku do koupelny (protože jsem nadávala, že nevidím na líčení), která svítí jako ve dne, protože má bílé světlo.
    Líčení je tam pořád nic moc, protože je špatný úhel, ale na focení projektů přes týden k nezaplacení!
    A co se týče podkladu, náhodou chodník, nebo beton vypadá fajn, já osobně fotím na své sololitové řezací podložce, která má krásnou texturu.

    OdpovědětVymazat
  6. Pripájam sa a potvrdzujem, že niet nad denne svetlo a dobre počasie :-). čo som sa posledné dni načakala na slniečko :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. A jelikož je to první fotka z tvojí pracovny, moc se těším, až nám ji představíš celou!

      Vymazat

Pin It button on image hover