pondělí 3. února 2014

Guest designer / Anna-Maria Wolniak

ANNA-MARIA WOLNIAK


Před pár lety bylo pro mě papírové tvoření a art-journaling jen malou částí mých uměleckých aktivit a věnovala jsem se jim, protože jsem chtěla uchovávat vzpomínky ze svého života. Velmi rychle se to ale stalo mou vášní a také způsobem života. Jedna věc se ale nezměnila - stále mě to baví! Jsem matkou sedmiletého syna Jaśe, manželka hrozně hezkého muže a obyvatelka útulného, ale maličkého bytu v sedmém patře mrakodrapu. V současné době pracuji pro moji vysněnou společnost - Studio Calico. Jsem učitelkou techniky mixed-media a se svými workshopy cestuji po celé Evropě. Miluji svoji práci!

Just a few years ago papercrafting and art-journaling were only a part of my artistic activity, which I practiced just because I wanted to archive some moments of my life. Quickly it developed into one of my passions, and into my way of life. One thing that hasn't changed is that I'm still doing it for pleasure! I am a mother to 7-year-old son Jaś, a wife to a wonderful and terribly handsome man, and a resident of a cozy, though tiny, flat on the 7th floor of a skyscraper. Currently I work with my dreamy copany - Studio Calico. I am a mixed-media teacher and traveling with my workshops all over the Europe. I really love this job!



SLEDUJTE AMW!



ROZHOVOR

1. Kde nacházíš inspiraci?
Inspiruji se všude, hlavně ale fotografiemi a materiály které dostávám od Studio Calico. Ale dám Vám pár tipů, kde můžete načerpat svoji každodenní inspiraci.

Když máte náladu na scrapování ale nemáte žádnou představu o barvách, které byste chtěli použít, podívejte se na svoji Pinterestovou nástěnku nebo si prohlédněte oblíbený časopis, kde najdete třeba nějakou reklamu, která vás zaujme a můžete použít její barevnou paletu pro váš vlastní projekt! Když se vám něco líbí a dobře to vypadá, můžete si být jisti že stejné schéma bude stejně dobře fungovat i ve scrapbookingu.


Další možností je inspirovat se u svého oblíbeného umělce a náladou jeho kousků. Nevím, kterého umělce obdivujete vy, ale určitě se nějaký najde. Většina lidí obdivuje impresionisty a jejich malby. Já se k nim taky počítám a často najdu inspiraci v jejich hře se světlem a v jemných barvách. Hodně jsem se od nich naučila - hlavně od Moneta. Myslím že za můj obdiv ke kombinování obrázků s pozadím vděčím právě impresionistickým umělcům. Mám ráda, když barvy a věci vystupují z mých fotek dál na stránku, dohromady s vrstvením papírů, doteky akvarelových barev a doodlování tužkou. Všechno je o inspiraci. 


Všechno na světě už bylo objeveno a záleží jen na tom, jak to použijete k vytvoření něčeho "nového", něčeho co bude víc vaše a zvláštní. Je to proces kreativity na vašem stole, v klidu vašeho koutku. Jen si to zkuste procítit, nebojte se toho - uctívejte umělce, obdivujte své scrapbookové přátele, hodně se dívejte, objevujte nové trendy a styly. Zkuste si najít něco pro sebe úplně všude - i když to třeba nebude vizuální umění! Jsem si jistá, že jste už několikrát byli inspirováni vaší oblíbenou písničkou nebo krásnou básní. Před pár dny mě moc dojala jedna divadelní hra - nebyla to jednoduchá podívaná, ale měla v sobě hodně pravdy. Vytvořila jsem si art-journal, protože mě nálada z této hry neopustila ani po pár dnech a musela jsem se jí nějak zbavit. Bylo to úžasné. Chtěla bych vás povzbudit k tomu, abyste využili všechny možnosti, které umění všeho druhu nabízí. Žijeme v oceánu inspirace a byl by hřích ji nevyužít - protože my jsme umělci a jsme citliví k umění a ke všem podnětům, které nám přináší.


1. Where do you find inspiration?

Well I take inspiration from everywhere, mostly from my pictures and supplies I get from Studio Calico. But I can give you a few ideas from were you can take the daily inspiration.

If you are in a mood to scrap but you have no idea which colours you would like to use just take a look on your Pinterest board or when you will browse through the magazine and you will find for example an advertisement which will catch your eye just use this amazing palette to create your own project! When you like something and it looks good – you have to be sure that such scheme will work in scrapbook as well.


The next level of searching the afflation is to be inspired by the mood of art work. I have no idea which artists you admire but I’m sure that you adore some of them. Usually a lot of people like Impressionists and their paintings. I also count myself into this group and I often get an inspiration from this mood of light and smooth colours. I learned a lot from them – specially from Monet – I think that my admiration for combining the pictures with a background just owe to the Impressionist artists. I like when the colours and forms from my photos are coming on the background and mixed with the layers of papers, pieces of watercolours touches and pencilling doodlings. This is all about the inspiration.


Everything is well known in this world but it depends on you how you will use it to create something ‘new’, something more yours and different. This is a process of creativity on your own desk, in your calm flat, in your scraproom. Just try to feel it, don’t be scare – adore artists, admire your scrapbook friends, watch a lot, read a lot, discover the new trends and styles. Try to find something for yourself everywhere even if it’s not a visual art! I’m sure that a few times you were inspired by a favourite song or beautiful poem. Last days I was so touch by the theater play – very hard, not nice for the spectators but so true. I created an art-journal, because this mood didn’t leave me for two days – I just had to get rid of this feeling. It was so amazing. I encourage you to dig into possibilities which different kinds of art give you everywhere. We are living in the ocean of inspirations it’s a sin to not use them – because we are artists, we are sensitive to art and the incentives it brings.



2. Jak vypadá tvůj kreativní proces?
Ze všeho nejdřív je to o VÁŠNI. Přistupujte ke svému projektu s myšlenou, emocí nebo inspirací - když to všechno máte, váš projekt se vytvoří skoro sám.

How does your creative process look like?
First and foremost, it is about PASSION. approach the project with a thought, emotion or inspiration - if you have got it, your work creates almost itself.


3. Kdy se ti nejlépe tvoří?
Vytváření mých projektů záleží zejména na mých emocích. V mém životě jsou momenty, kdy se nemůžu nebo nechci nikomu svěřit s tím, co mě trápí. V těchto chvílích se uchyluji k malování, to je pro mě přirozený způsob vyjádření se. Nemám potřebu vytvářet velká plátna, mám radši malé, nejlépe layouty nebo journaly. Často vytvářím jen jednu stránku za den, která má v sobě hlavní myšlenku která mě oslovila, nebo moji aktuální oblíbenou fotografii. Takže jak vidíte - nemám prostě žádnou "nejlepší dobu" na tvoření. Záleží na tom... často taky nemám klid :)

What hour of the day is the best for creating?
The creation of my projectss is driven by my emotional needs exclusively. There are moments in my life when I am incapable of conveying my emotions or thoughts to anybody... or nobody at the very moment is capable of understanding me, or there is nobody within reach I could talk to about some things. In these moments I resort to paint which is natural means of expression__ for me. I do not feel the need to create large format paintings, I prefer small, sketch forms such as my layouts or journals. I often create only one page daily with only one leading idea that I am bothered by at that time or with my latest favourite picture.  So as you can see - there is no any 'best' moment during the day to create. All depends. I often don't have any possibility to work in quiet :)


4. Jaká je tvoje oblíbená technika?
Moje oblíbená technika je používání gessa s rozličnými barvami jako jsou akvarelové barvy, spreje, galatos a inkousty. Mám ráda opakované razítkování motivů. Stříkání sprejů přes šablony taky nikdy není špatný nápad.

What is your favourite technique?
My favourite technique is mixing gesso backgrounds with various watercolour medias like: watercolours, mists, Sprinklers, gelatos and liquid inks. I also like subtle stamping multiple actions. Misting using stencils and mask are also nice idea.


5. Máš nějaké tipy na uspořádání pracovny? 
Nemám žádné!!! Bydlím v opravdu, ale opravdu malém bytě (jen 32 metrů čtvrečních), takže své věci dávám všude, kde je místo. Takže žádné dobré tipy nemám, promiňte! :)

Do you have any tips on how to store the craft supplies?
I don't have any!!! I live in really, really small appartament (32 m only); so I put all my things everywhere where I can find a place. So no good tips here, sorry! :)



ANNA-MARIA WOLNIAK V PRAZE!


Přinášíme Vám exkluzivní možnost seznámit se s touto talentovanou umělkyní a naučit se od ní všechna její kouzla!  Přijďte se s námi vzdělat, pobavit a strávit skvělý den s Papero amo a AMW! Přijďte na kurz MIXED MEDIA LAYOUT a MINI ALBUM!

Místa pomalu ubývají,

4 komentáře:

  1. Článek je moc zajímavý a ze všeho nejvíc mně oslovily ukázky Anniny práce. Má nádherné stránky! Každá je jiná, nádherně barevná ... Zkrátka už se nemůžu dočkat, až jí na workshopu poznám a budu mít možnost vytvořit nějaký projekt pod jejím vedením.

    OdpovědětVymazat
  2. Článek je moc zajímavý a ze všeho nejvíc mně oslovily ukázky Anniny práce. Má nádherné stránky! Každá je jiná, nádherně barevná ... Zkrátka už se nemůžu dočkat, až jí na workshopu poznám a budu mít možnost vytvořit nějaký projekt pod jejím vedením.

    OdpovědětVymazat
  3. Wow..uz se tesim na osobni setkani... Podle clanku mila osoba:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní článek a stránky jsou nádherné. Holky, doufám, že bude podrobné zpravodajství z Prahy. :-)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover