úterý 25. listopadu 2014

Technika by...OLGA

MONOTYP
Olga Helge

Ráda kombinuji scrapbookové techniky s malířskými či grafickými.  Jednou z takových technik je monotyp. Patří mezi přípravné grafické techniky a je založen spíše na hře a experimentování.. Je technikou jediného otisku, každý otisk je jiný, je originálem.

Technik monotypů je více a svými výtvarnými a výrazovými prostředky se značně liší.Dnes se nebudu o všech zmiňovat, ale ukáži vám jednu, která je založena na otisku barevné skvrny…určitě si vzpomenete na školní výtvarku a otisk skvrny vodovými či temperovými barvami podle středové osy. Pohrajeme si ale s alkoholovými inkousty. Nejlepší efekty vzniknou, použijeme-li na základ křídový nebo fotografický papír. Inkoust nakapeme příme z lahvičky nebo použijeme aplikátor.


Následně naneseme blending či technický líh.


A ihned přiložíme na povrch čistý papír. A teď už záleží na tom, zda budeme pomalu či postupně papír snímat, případně jej odtrhneme prudce…efekt zajímavých textur, které nám mohou připomínat fantazijní krajiny, je pokaždé jiný a nebuďte překvapeni, když nebude žádný. Stát se může všechno, takže zkoušejte, bavte se a experimentujte s množstvím inkoustů, lihu i kvalitou papírů.





Další využití je už na vás, já potiskla razítkem zlatým inkoustem a ještě jsem použila bílý embossovací pudr. Jen se musí opatrně při práci s horkovzdušnou pistolí, protože některé povrchy papírů se nafukují a praskají.



Motivy jsem použila na vánoční přání:



Tak co, vrátíte se do školních lavic a techniku si vyzkoušíte? Pochlubte se v naší galerii…

1 komentář:

  1. Parádní technika, odvážné barevné kmbinace - přesně v duchu letošních trendy barev! ;)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover