pátek 17. dubna 2015

DIY Mixed Media Layout

Tyrkys
Denisa

Dnes Vám přináším poněkud obšírnější návod na mixed media LO. AAAle  je to snadné a hlavně zábavné, udělejte si pohodičku s kávičkou a čokoládou a jdeme na to, dokud je káva teplá a čokolády kus :)

Podkladovou čtvrtku o vyšší gramáži přetřeme jemnou vrstvou čirého gessa a usušíme. Pravou stranu LO ledabyle postříkáme spreji LSG Time Travel Teal a Van Dyke Sepia.


Mezi jednotlivými vrstvami vždy usušíme. Barvu můžeme během sprejování ředit vodou v rozprašovači. Tok barvy regulujeme ubrousky. Vysušíme a natiskneme různá razítka černým Archivalem.

Na další vrstvu budeme potřebovat bílé gesso smíchané s trochou Silks Bolivian Blue a pár kapkami Dylusion Vibrant Turquoise. Naneseme trochu směsi na malou fólii (o velikosti tak akorát do dlaně) a tiskneme ledabyle přes barevnou „skvrnu“na čtvrtce. Nebo můžeme i tupovat skrčeným papírovým ubrouskem. 


Pokud máme barvy moc či jinde než se sluší :), okamžitě setřeme vlhčeným kapesníkem a ušpiněný ho rovnou  použijeme na nanesení jemného kouřového nádechu tyrkysu na zbytek čtvrtky (okolo aranžmá) i na setření zbytečně ostrých krajů barvy. Zbytek tyrkysového gessa zředíme vodou a postříkáme čtvrtku (i přes barevné aranžmá). Malých cákanců docílíme nejlépe namočením syntetického štětce do barvy a přejížděním nehtem přes konečky tuhých štětin. Usušíme. 


Na čistou fólii naneseme pár kapek Ecoline 578 a opět otiskneme. Usušíme. To samé opakujeme i s Dylusion Vibrant Turquoise. Usušíme. Na závěr ještě jednou  repete a sice s LSG Tainted Love Teal (usušíme) a Milk Chocolate Brown. Usušíme. Použité barvy rovněž nastříkáme okolo aranžmá v jemných cákancích. Usušíme. Jak vidíte, bez horkovzdušné pistole, ani ránu :) Jelikož je většina původních razítek skryta pod vrstvou gessa, znovu stránku narazítkujeme černým Archivalem. Usušíme. 




Připravíme si ozdoby a hnízdo pro fotku. Záleží na nás, kolik z barevného podkladu zakryjeme hnízdem a ozdobami. Je důležité nezakrýt podklad celý! 


Nalepíme vystřižené květy, motýly, knoflíky a ciferník s ručičkou. Přilepíme nápisy. Opět jsme si vše předem nabarvili používanými spreji. Pod fotku přilepíme pryskyřicový ornament a obarvíme ho. 



Pro větší kontrast a veselejší vzhled rozbijeme vcelku nudnou tyrkysovou plochu pár cákanci Dylusion Squeezed Orange. Ale opravdu jen pár, ať z toho není cirkus :). O ten nám tentokráte nejde. Usušíme. 


Protože pod hnízdo s fotkou budeme vrstvit gázu a všelico, musíme ho nadzvednout a sice podlepením několika vrstev z kartonu tzn. na rub samotné fotky nalepíme menší karton a na rub podkladového papíru pod fotkou (vzor tištěný text) nalepíme menší kartony rovnou dva na sebe a pak to celé nalepíme na čtvrtku. Používám lepidlo UHU Power, které je super v tom, že je čiré a hlavně dovoluje pohodlnou manipulaci s nalepeným objektem ještě několik minut po aplikaci. 

Jako další krok si nabarvíme  gázu do tyrkysových tónů a usušíme. Zasuneme ji různě pod hnízdo s fotkou, přilepíme. Obarvené větvičky modřínu tyrkysovým gessem narafičíme pod hnízdo a přilepíme. Nachystáme si kytky (různé velikosti) osprejujeme již zmíněnými spreji a přilepíme. Na závěr kytky i fotku jemně otupujeme bílým gessem. Pozor při sušení na fotku!!

Naproti našeho velkého aranžmá vytvoříme malý protipól nacákáním barvy, razítkem a nalepením klícky s ptáčkem. Na hranu papíru (pod klec) nalepíme kousíček washi chevron. Je to můj evergreen a narvu ji prostě vždycky a všude :) A to už mám druhou, ale fakt poslední :)

Nyní jen zběžný pohled na pracovní „pořádek na mém stole“. 


Hrany celé čtvrtky oinkujeme křídovým inkoustem IB Turquoise Stone a Worn Jeans. A dílo je hotovo. Káva studená a čokoláda fuč, ale dušička v péří. 





Toto byl jen pouhý návod, návrh či nápad, jak jsem postupovala já. Můžete jít úplně jinudy, hlavně když Vás to bude bavit. 

(Pokud by se stalo, že se okraje čtvrtky díky médiím jemně zvlní, uložte ji přes noc na suchou rovnou  plochu a zatižte okraje třeba krabicemi s mlékem. Do rána bude perfektně rovná.)

Snad Vás to dlouhé čtení moc neunavilo, ale nebylo zbytí :).  Ať se dílo daří a samy uvidíte, že konečný výsledek předčí Vaše očekávání. A hlavně bude to obrovské překvapení :). V MM jakékoliv smělé plány berou brzy za své a dílko si jde tak trochu vlastní cestou a často se vyklube nečekané! Krásné a krásnější!

Materiál:
Čiré gesso Art Basics
Bílé gesso Pebeo
Archival Ink černý
Razítka Finnaibair Old Town a Rust&Dust
LSG Starburst Time Travel Teal
LSG Moon Shadow Mist Van Dyke Sepia
LSG Starburst Tainted Love Teal
LSG Starburst Milk Chocolate Brown
Dylusion Squeezed Orange
Dylusion Vibrant Turquoise
Color Bloom spray Glistening Waves – pouze na barvení kytek, na gessu nezasychá a lepí!
Silks Acrylic Glaze Bolivian Blue
Ecoline 578
Gáza hrubá, jemná
Kousky kartonu
Větvička modřínu
Nálepky- nápisy Seashore Prima Marketing 
Knoflíky v modrých odstínech
Květy bílé a tyrkysové Prima Marketing
Drobné kvítky odstín peach
Washi páska ševron
Štětce, špachtle, nůžky, knoflíky
Pryskyřicový ornament ScrapBerry´s
Lepidlo UHU Power
Vlhčené a klasické ubrousky
Voda v rozprašovači
Kousek tuhého pružného plastu (zbytek sáčku, fólie na otiskování barvy)
Vystřihnuté květy, klec, motýli, papírový ciferník, kovová ručička
Srdce v kroužku Wyczinanka
Ingvild Bolme Chalk Ink Turquoise Stone a Worn Jeans
7 dots studio čtvrtka Nature Walk jako podklad
Crate Paper čtvrtka Styleboard 
Heidi Swapp čtvrtka September Skies Alpine Rose
Studio Calico čtvrtka South of Market Stoney Creek
Horkovzdušná pistole

9 komentářů:

  1. Deni, to je krasa! a uplne nejvic se mi libi ta sepiova fotka, ktera evokuje starobylost, ale je na ni moderni kocar, to je bomba!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem chtěla napsat, že ta sépiová fotka tomu dodá zajímavost, moc povedené! Snad se jednou také k něčemu takovému dopracuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Deni klobouk dolů, jak co se týče té stránky, tak i toho návodu!
    nechápu kde na všechno bereš čas :-)... ahoj Aralka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Klárko, stíhat se musí :), už jen pro klid mé duše. Bez tvoření nežiju, živořím :)

      Vymazat

Pin It button on image hover