pátek 18. září 2015

DIY vzorované vellum

VZOROVANÉ VELLUM
Valeria

Prajem vám všetkým krásny deň, 
v dnešnom DIY vám ukážem ako si urobiť vlastný vzorovaný vellum. Volá sa to rôzne - pauzovací papier, vellum, transparentný papier, pergamenový papier, ale stále hovoríme a všetci myslíme na to isté. Nápad vytvoriť tento návod som dostala už dávno, už to bude pomaly pol roka čo ho mám pripravený a bol inšpirovaný mojimi nákupmi :)


Kúpila som si vzorované vellum (ľavá strana) a doma po ústupe nákupnej horúčky som si hovorila, či to bolo nutné a či si také neviem vyrobiť aj sama? Potom som si kúpila ďalšie vellumové papiere, tieto boli embosované a hovorím si, či si aj také neviem spraviť sama? No a posledným popudom bola jedna baba, ktorá v tom čase používala nádherné vellumové papiere so zlatými bodkami. Nič podobné som nevedela zohnať tak si hovorím, či si taký polka dot vellum neviem spraviť aj sama? V dnešnom návode vám ukážem, že vzorované vellum si vieme pripraviť aj doma.

Čo budeme potrebovať ? 
- vellum / pauzovací papier. Ja používam obyčajný pauzák a som s ním super spokojná, aj keď mám aj špeciálne vellum. 
- embosingové prášky a pečiatkové podušky. 
Ako vidíte na obrázku, spočiatku som si myslela, že využijem všetko. Na konci uvidíte, čo naozaj fungovalo.


Horúci embossing a bodky
Vytvorte si na vellum vzor, podklad. V pravidelných rozostupoch si označte bodky, tak ako sa vám to páči a ako vám to bude vyhovovať. Keď sa prášok rozpustí, tak bodky zakryje. Netreba nič gumovať a všetko je krásne symetrické :)


Pri horúcom embosovaní pauzovacieho papiera platia nasledujúce pravidlá:

1. pištoľ si nechajte poriadne nahriať
2. teplo aplikujte zospodu papiera. Keď je skoro všetok prášok rozpustený, môžete dokončiť proces aplikáciou tepla zvrchu. 


V skutočnosti sa tieto rady lepšie píšu ako aplikujú v praxi :) Pri väčších papieroch je to problém, chýba tretia ruka, preto som si pomohla stolom a dočasným prilepením papiera. 


Skúšala som väčšie aj menšie bodky, skúšala som aj nové odtiene embosingových práškov. Aqua a Grapefruit patria medzi mojich favoritov.


V tom čase som už mala určitú predstavu o tom, ako by mala moja pohľadnica vyzerať, preto som si vytvorila malé prúžky papiera v rovnakom farebnom tóne.  

Pečiatkovanie na vellum
Narezala som si vellum na A6, skombinovala farby a pečiatkovala ako divá. Úplne som zabudla na fakt, že vellum je veľmi špecifický klzký povrch, ktorý nemá rád všetky typy pečiatkových podušiek. Nie je kamarát ani s pigmentovými, ani s dye poduškami. Ani po celom dni sa nevpili a všetky sa rozmazali. Toto sú moje neúspechy. 


Čo napokon fungovalo ? 
* Staz-on
* Cat´s Eye Chalk Queue / Misty Meadows od ColorBox. 
Do budúcna zostávam verná len Staz-on.


Toto sú pohľadnice, ktoré som vytvorila: 




Verím, že sa vám dnešný návod páčil. Niekedy je fajn zopakovať si základy a podeliť sa s neúspechmi :)

4 komentáře:

Pin It button on image hover