úterý 19. ledna 2016

TECHNIKA měsíce

Čím větší fotka, tím lépe
Lucie

No dobrá, uznávám, že ne každému se fotky přes celou stránku líbí, ale mě tedy ano. Když se mi nějaká fotka povede, nebo je spojená s nějakým důležitým momentem, který chci zaznamenat, vyhradím jí v albu celou stránku (nebo aspoň půl).


V mém prvním albu jsem celostránkové fotky použila pro oddělení jednotlivých měsíců synova prvního roku života.


A teď jak na to. Je několik možností:
  1. Nechat si vyvolat fotku 30x30cm a pak rozřezat
  2. Rozdělit fotku na dvě pomocí speciálního programu a vytisknout si ji doma na 2 papíry A4 (nepředpokládám, že má někdo doma tiskárnu velikosti  A3, ale pokud ano, nemusí nic rozdělovat a tiskne rovnou).
  3. Rozdělit fotku na několik menších (10cm x 15cm) pomocí speciálního programu a vytisknout si je doma nebo ve fotosběrně


ad 1:
Nejjednodušší na přípravu, ale musíme čekat až nám fotka přijde. Netrpěliví přejdou k bodu 2 a 3. Možností, kde nechat vyvolat, je spousta, já jsem si poprvé nechala dělat u tiskarik.cz kvůli nízké ceně a už jsem tam zůstala.


ad 2:
Takhle jsem tiskla všechny velké fotky v prvním albu. Pomocí programu PosteRazor (volně ke stažení), jsem fotku 30x30cm rozdělila na velikost 2 stránek A4 a vytiskla doma. Poté rozřezala na řezačce na 9 čtverců 10x10cm


ad 3:
Podobné kroku 2. Pokud chceme rozdělit na čtverce, jde to udělat i v Picase, kterou spousta z vás už používá.

Je potřeba vybranou fotku oříznout na čtverec a poté v horním menu VYTVOŘIT a VYTVOŘIT PLAKÁT a tam vybereme buď 200% (rozdělí fotku na 4 čtverce) nebo 300% (rozdělí na 9 čtverců) a je hotovo.


Pokud ale nemáte čtvercové kapsy a chcete fotku rozdělit např. do kapes DESIGNU A, tak tady přichází na řadu program PosteRazor.


Ukážeme si tedy, jak rozdělit fotku 30 x 30cm na 6 menších fotek 10 x 15cm a vytisknout ji doma (nebo ve fotosběrně).

Po stažení a instalaci programu PosteRazor to vypadá takto:


Klikněte na ikonku žluté složky a nahrajte vaši fotku (oříznutou do čtverce).

V druhém okně zvolit CUSTOM formát papíru a zadat velikost papíru, na jakou budu tisknout. V mém případě 10cm x 15cm. Okraje (borders) budou 0.


Třetí okno určuje šíři přesahu u jednotlivých fotek (kdybyste je např. slepovaly do velkého plakátu). My ponecháme 0.


Předposlední okno nám ukáže na kolik stránek (fotek 10 x 15cm) bude fotka rozdělená. Vidíme tedy, že na šířku na 2 a na výšku na 3. To je přesně jak potřebujeme, takže jdeme dál.


V posledním okně jen určíme, kam se má fotka uložit a program ji uloží v PDF formátu rozřezanou na 6 dílů. A pak jen stačí vytisknout. Je potřeba, aby vaše tiskárna uměla bezokrajový tisk. Doporučuji napřed zkusit vytisknout jednu stránku na obyčejný papír v režimu koncept, ať neplýtváte barvami a fotopapírem.


Takhle to vypadá po vytisknutí. Teď už jen rozříznout prostřední dvě fotky vždy na půl a zastrkat do kapes. Hotovo!


Zkuste to také, velká fotka na celé stránce vypadá opravdu dobře!

26 komentářů:

  1. Luci! Přesně takový návod jsem potřebovala!!! Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. a já pořád sbírám na řez odvahu .. a ještě k tomu řez velké fotky! vypadá to ale neskutečně dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen do toho! První fotku jsem řezala s přivřenýma očima jak mi to bylo nepříjemné :) ale miluju jak to naruší tu jedotvárnost kapes

      Vymazat
  3. Tak tohle je skvělý tip! A teda ty titulky k měsícům vypadají famózně a máš krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné a skvěle popsané :-) asi zacnu vyhlížet nějakou top fotku :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné a skvěle popsané :-) asi zacnu vyhlížet nějakou top fotku :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera a ja moc dekuju za krásný návod, ukládám a rozhodně udělám :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Joo tak takhle se to delaaaa...super navod, moc dekuji a az jednou budu mit fotku, ktera za to bude stat, jdu do toho.

    OdpovědětVymazat
  8. Joo tak takhle se to delaaaa...super navod, moc dekuji a az jednou budu mit fotku, ktera za to bude stat, jdu do toho.

    OdpovědětVymazat
  9. Jupiiii, děkuji moc za návod, urcite brzy vyzkouším :-) Mám Canon Selphy a at v pc orezavam jak orezavam, nemohu trefit presnou velikost, aby se mi tam fotka vytiskla celá. Resim to tak, že fotim s většími okraji a orezavam přímo v Selphy. Určitě to jde ale inteligentneji ;-) Pokud někdo ví jak, moc bych ocenila (a asi nejen já) článek o tisku na Canon Selphy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předávám, jak mi to ukázala Iriska - foto upravuji v Picase v PC tak, aby mi zůstaly bílé okraje koláže (v tomto případě sestávající z 1 fotky) a pak tu "koláž" tisknu na Selphy :-)

      Vymazat
    2. Díky moc :-) to jsem taky zkoušela, ale nakonec mi přišlo rychlejší oriznout přímo v Selphy a nastavit tisk s okrajem. Výsledná fotka pak má 91x121mm, ale jsem si jistá,ze tam je vše,co jsem si orizla. Pořád si ale říkám, ze to přeci musí jít nějak inteligentneji než tvorbou jednofotkovych koláží nebo focenim s velkými okraji. Člověk nevyužije celou plochu papíru kvůli bílému okraji, nebo naopak o část fotky přijde, když tisknu bez okrajů. Každou geniální radu jak vyuzit celou plochu papiru a neprijit o cast fotky vítám :-) Taky jsem ještě nepřišla na to, jak si udělat orez, aby výsledná vytistena fotka pasovala např do rozměru insta kapes. Rozhodně bych tedy uvítala nějaký článek pro upravovace a selphy tiskare fotek - analfabety ;-) ;-) ;-)

      Vymazat
  10. Moc děkuji za návod, určitě se bude hodit!!!

    OdpovědětVymazat
  11. jeeej! super návod, veľká vďaka!

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za návod, určitě použij ... nejspíš brzy :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, tak já už jsem neodolala a pustila se do práce. Musím uznat, že vše jde podle tvého návodu hladce. Problém nastal ve chvíli, kdy jsem si fotku chtěla vytisknout v dm na té jejich mašince. Tím, že se fotka ukládá jako PDF se tam vytisknout nedá. Přišla jsem domů a dala se do řešení, našla jsem si jedno zdlouhavé v picmonkey. Pořád jsem si říkala, že to musí jít jednodušej a pak mě to napadlo, vyhledala jsem si convert z PDF do JPG, dokonce to jde i online na http://pdf2jpg.net/ výsledkem je 6 kusů jpg, které už zvládne i dm mašinka na fotky :o) kdyby přece jen někdo chtěl návod najde ho na http://barevnysvetlucis.blogspot.cz/. Jinak Lucii velký díky za skvělý návod a inspiraci

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Luci, promiň, čtu to pozdě, ale vidím, že jsi to skvěle vyřešila tak jsem ráda, že už máš vytiskniuté :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover