úterý 16. února 2016

TECHNIKA

TECHNIKA – BRUSHLETTERING alebo MAĽOVANÉ NÁPISY
Lucia

Asi to nebude prvý ani posledný príspevok svojho druhu, no keďže som sa v poslednom čase doslova zamilovala do brushletteringu (už mám aj nové farby, aj štetce a aj nový zošit len na to :-D ) a technika mesiaca padla na mňa, zdieľam dnes s vami čo najviac info, postrehov a odkazov, ktoré som za toto posledné obdobie brushletteringovej mánie nahromadila : )
Nápisy nám budú slúžiť pri zdobení stránok, PL alebo pohľadníc, tu už trochu viac o technike:

Maľovať môžeme fixami, čiernym tušom, atramentom alebo vodovými farbami. Alebo bielou akrylovkou na tmavý podklad – napr. natretý tabuľovou farbou (to len taký tip, v príspevku ho nenájdete, ale môžete vyskúšať ; )
Budeme teda potrebovať štetce (hrúbka závisí od veľkosti nápisu), fixy, vodu, paletu a papier. Najkrajšie vyzerajú nápisy na akvarelovom papieri, na začiatok nám ale postačí aj obyčajný výkres : )


 Dve malé tajomstvá pekných maľovaných nápisov:
1.       písať rovno (môžeme si ceruzkou nakresliť jemne rovné čiary)
2.     pri maľovaní smerom nahor držíme štetec jemne a maľujeme nadľahčene tenké čiary, pri pohybe smerom dole viac pritlačíme a robíme hrubšie čiary. Na lepšie vysvetlenie tu mám pre vás mini videjko:
/video/

BRUSHLETTERING FIXAMI

Vyskúšajte rôzne fixy, čo doma máte. Ja nie som veľmi expert, takže so značkami vám veľmi neporadím – tiež som skúšala tie moje – a to ich schopnosť robiť tenké a hrubé čiary. Väčšinou fixy kreslia len rovnako hrubú/tenkú čiaru. Vtedy môžeme text jednoducho napísať a dodať mu textúru tým, že spätne doplníme hrúbku na miesta, kde by ju štetec pohybom nadol vytvoril sám.


Ja som našla aj dve fixy, ktoré boli ochotné spolupracovať a robili celkom pekné aj tenké aj hrubšie čiary – vďaka mäkkému hrotu : )



BRUSHLETTERING VODOVKAMI

Najprv si v palete pripravíme farbu zriedenú s vodou. Takto budeme používať vždy rovnaký odtieň tejto farby a nestane sa, že si štetec v strede slova namočíme do farby, ktorá bude už omnoho sýtejšia ako zvyšok slova predtým. (Používam školské anilínové farby Koh-I-Noor, ktoré majú úžasné jasné a sýte farby).


Najlepšie sa mi používajú okrúhle štetce (ktoré v podstate sú na vodovky aj určené) a tie najtenšie.


Maľujeme už vyššie spomínanou technikou – tenké čiary dohora, hrubšie smerom nadol. Všetko si samozrejme vyžaduje trochu praxe, moje prvé slová vyzerali otrasne : D ale čo mi veľmi pomohlo, bolo pozerať si znova a znova dokola videá o brushletteringuod Kristiny Werner a vychytať tie detaily, ktoré robili tie písmenká zaujímavými. A potom už len skúšať.


Ale pozor, čím viac skúšate, tým viac budete závislé : )



Ďalšia možnosť je aj maľovať priamo z palety vodových farieb. Najlepšie je použiť tento špeci štetec, watercolor brush, ktorý bol raz dávno súčasťou jedného kitu PA (a ktorý je úplne naj!). Farby najprv namočíme a potom použijeme aj viac farieb naraz – teda v podobnom odtieni : ) Pri tejto technike používam vodové farby značky GIOTTO, dva rôzne odtiene ružovej a oranžovú naraz. Vzniknú tak pekné prechody medzi farbami.




BRUSHLETTERING TUŠOM/ATRAMENTOM

Najjednoduchší spôsob, kedy štetec len ponoríte do tušu alebo atramentu a píšete : ) Prvé dve slová na obrázku sú maľované čiernou akrylovou farbou – vtedy má text viac „štruktúry“, pri tuši je to len čierna, nič viac, nič menej.


 Poskúšala som ešte zopár nápisov a tu sú moje dve zaplnené A4-ky:


 Tie „viac úspešné“ nápisy si môžeme vystrihnúť a použiť pri tvorení.


U mňa sa dostali do posledného kola tieto - a jeden dokonca až na nový layout : )



Tak veľa trpezlivosti a veľa krásnych maľovaných nápisov!

14 komentářů:

  1. Super! Techniky moc nesleduji, ale tohle je přesně pro mě :-) 1. ráda píšu a myslím, že celkem slušně ;-) 2. ráda vystřihuju 3. nepotřebuji mít hafo nápisových razítek 4.udělám si svoje nápisy přesně na míru! Super! Díky za návod :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První pokus :-)
      http://scrapbook.cz/galerie/displayimage.php?pid=23149&fullsize=1

      Vymazat
  2. Úžasně popsané, Luci! Budu to muset vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jeee, toto je super, chcem sa to naucit, uz na to dlho kukam :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je krásné..půjčíš mi svou ruku, abych to taky uměla tak hezky?

    OdpovědětVymazat
  5. Fakt dost dobrý.... vyzkoušela jsem... a funguje... jen to chce psát a psát a psát... no a taky potřebuji lepší štětec. :-) Díkec.... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super, moc pěkný návod, co nejdřív vyzkouším. Jsem zvědavá, jak mi to půjde.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý nápad a návod, Určitě vyzkouším, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  8. To je tak krásné, ale to musí člověk umět psát i krásná písmenka, což mně se netýká. Jsem ráda, že po sobě přečtu nákup co si načmrkám na lísteček :-D (Verča Sembolová)

    OdpovědětVymazat
  9. Krása! Jen dostat do ruky ten správný cvik :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover