pátek 25. března 2016

SCRAPBOOKING LAYOUT návod


Stránka bez fotek
Jana V.
 
Určitě to znáte. Občas to tak dopadne, že je událost, kterou chcete zaznamenat, ale nejsou k ní fotky, nebo jsou hodně nekvalitní, nebo na nich vypadáte nemožně. Anebo je těch menších a o něco méně důležitých událostí prostě tolik, že pokud neděláte jako já PL, ale jen stránky, tak se to nedá stihnout všechno scrapnout (obzvlášť máte-li skluz jako já).

Já se tak rozhodla zabít několik much jednou ranou a zrekapitulovat události z jednoho roku (ehm, ehm, 2011…) a přidat k nim i to, co se na samostatnou stránku nedostalo. Prošla jsem si starý diář a složky s fotkami, všechno si to chronologicky seřadila a sepsala. A po technické stránce, tedy výslednou podobu layoutu, jsem si to chtěla trochu ozvláštnit (rozuměj „zkomplikovat“, ale jinak to ani neumím), aby text nebyl jen jednolitý výčet. Takže je tisknutý rovnou na třech papírech a výsledek se skládal skoro jak puzzle:-)


Vysvětlím. Napřed jsem si veškerý text napsala do Wordu a písmo, velikost, různá odsazení, řádkování, apod. upravila tak, aby se to vešlo pěkně na stránku (v mém případě jsem rozměr upravila z A4 na US letter). Poté jsem vytvořila kopii a barvu písma veškerého textu vyjma měsíců změnila na bílou. Tímto většina textu „zmizela“, ale nezměnilo se řádkování apod. Měsíce s připravenými mezerami jsem vytiskla na podkladovou čtvrtku (u mě kraft). Na další kopii dokumentu jsem naopak zachovala pouze text bez měsíců a ten vytiskla na vellum. Aby to ale nebylo tak jednoduché, tak některé slova jsem z textu chtěla vypíchnout a natiskla je ještě zvlášť na bílou čtvrtku (ve verzi na vellumu jsem pro ně vynechala prázdná místa, ale nemusí být). Ještě jste se neztratili?!


Následovala trochu piplačka. Nařezat proužky textu na vellumu a jednotlivá slova z bílé čtvrtky. Vím, že lepení vellumu, tak aby to nebylo vidět je velký problém. Já mám naštěstí už X let takové spešl lepící archy (nikde jsem je od té doby neviděla, tak si je dost šetřím), jimi jsem proužky přichytila jen malinko, aby se nehnuly, protože následovalo šití na stroji.



Po (delší) chvilce šití vzniklo toto:


Jelikož nemá stránka fotky, mohla jsem se barevně vyřádit jakkoli jsem chtěla a to hlavně s barvami, které jindy tolik neuplatním. Původně jsem myslela na žlutou, ale nakonec zvítězila červená, která se mi jinak k fotkám hodí málokdy a tady ty mdlé barvy oživí. Rozhodla jsem se pro červený rámeček. Kraft čtvrtku jsem z každé strany ořízla o půl cm a podlepila čtvrtkou z posledního Creative Kitu.

Na nadpis jsem použila puffy písmenka od Studio Calico (jsou božííí!), Lawn Fawn Milo abecedu a starší pěnové Thickersky. Napřed jsem si nanečisto vše poskládala, abych věděla, kam co patří (už minule jsem zmiňovala trik s vyskládáním samolepících písmenek na voskovaný papír).


Razítkování jsem musela udělat jako první, plastická písmenka vedle by mi to pak už nedovolily. Doprostřed jsem použila zlatou tenkou washi pásku z prvního Planner kitu.


Chtěla jsem přidat pár prvků v červené a zlaté a současně zvýraznit názvy měsíců. Obojí vyřešily hřebíčky (no ty zlaté u měsíců mi tam nakonec moc nesedí, ale díry už byly, tak musely zůstat)



O jediné další zdobení se postaral výsek z březnového Creative kitu a samolepka a flitry z předchozího Project Life kitu. 
Hotovooo! Uf, neptejte se mě, jak dlouho mi to trvalo, ale mám  radost z dalšího odškrtlého restu.

Několik detailů na závěr:





Přeji všem krásný Velký pátek a pohodové svátky!

7 komentářů:

  1. No tak to je bomba vsech bomb, skvela prace...uz se tesim na konec roku :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, ta stránka je opravdu krásná a dokonalá i bez fotek. Obdivuji Tvou trpělivost, šití papíru jsem si také zamilovala. A ty ozdůbky - supr!

    OdpovědětVymazat
  3. jakoze .... uf,to muselo dat prace! super shrnuti a napad, Jani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo no, mám na sebe pak vždycky vztek, že jsem tak pomalá a ještě si to komplikuju. Na efektivitě chci zapracovat. Ale zas mě nejdýl beztak zabere to vymýšlení..

      Vymazat
  4. Me se hrozne libi jak kompozicne resis stranky. I tato je pecka. Jeste chvili se na to budu koukat a donuti me to vratit se k formatu 8,5x11 :)
    P.S. to vellumove lepidlo je presne to, co jeste nemam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 8,5x11 je NEJ! Miluju ho a jen lituju, že až se budu chtít pustit do PL, tak se budu muset vrátit k 12*12 kvůli kapsám. A díky!

      Vymazat
  5. Díky moc holky! se červenám:-) jste zlatýý

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover