neděle 13. března 2016

Začínáme s PROJECT LIFE

FOTKY PODRUHÉ
Alena, Anička, Alona, Jana B., Lea, Lucie

A máme tu opět pár tipů do vašich začátků s PL od členek našeho DT. Již v minulém příspěvku jsme se rozpovídaly o fotkách, čím fotíme a jak, kdy, kde a co. Dnes se vrhneme na samotné zpracování fotek. Stále platí, že jakékoliv dotazy rády zodpovíme, ať už v komentářích nebo v naší facebookové skupině.

Úprava fotek v PC - v jakém programu upravuješ a jaké děláš nejčastější úpravy?

Alena: Pro úpravu fotek používám Picasu (možno stáhnout zde), je česky a zdarma. Zde fotky ořežu a upravím kontrast, světlo a občas doostřuji. Někdy to chce černo-bílý filtr. Ořezávám buď na 10x15 nebo čtverec. Záleží podle fotky a podle toho, jakou kapsu chci použít. Vzhledem k fotkám z instagramu to začínám míň a míň řešit a prostě podle toho, co mi padne do oka, tak ořežu.


Jana B.: Fotky upravuji v programu Zoner Photo Studio (více o programu zde). V první fázi promazávám záběry, kdy se zbavím asi 50 procent fotek. Následuje ořez rušivých aspektů nebo oříznutí kvůli kompozici. Potom zesvětluji, hodně, neboť tisk fotky lehce ztmaví, ale dávám si pozor na kontrast, aby fotka měla stále svoji hloubku. Zřídkakdy dnes sáhnu po nějakém filtru. Když už je potřeba "zamaskovat" rozmazanou fotku, udělám ji černobílou nebo aplikuji svůj oblíbený filtr Bleach Bypass. Vzhledem k tomu, že fotím na nejvyšší rozlišení, zabírají mi pořízené fotografie nezanedbatelnou část paměti PC. Před uložením na externí disk je všechny ještě jednou procházím a s odstupem času jsem tak schopná spoustu záběrů vymazat. Dobrým tahem je také občasná distribuce fotek na počítačové disky babiček - takový záložní plán pro všechny případy.


Lea: Třídění a základní úpravy jako ořez, perspektivu, rozostření provádím v Zoner Photo Studio. Také se mi občas hodí funkce vyplnit podle okolí v případě, že potřebuju z fotky něco nechat "zmizet". A pokud chci do fotky připsat text, tak k tomu také používám Zoner, jsou v něm všechny fonty, které si stáhnu z internetu. Expozici a kontrast upravuju v online editoru PicMonkey. Tady také používám filtry Boost nebo Black and White, pokud chci zamaskovat rozmazanou fotku. Ořezávám na čtverec nebo 1795x1205.

Lucie: Fotky třídím v Picase, kde dělám i základní úpravy. Nejdřív smažu, co se mi nelíbí, poté ořežu na 10x15cm nebo čtverec. Další úpravy dělám v PicMonkey (a výjmečně ve Photoshopu). Pokud má fotka barvy, co se mi nelíbí, nebo je rozmazaná a chci ji stejně použít, udělám ji černobílou. Velmi často přidávám jas (nejlépe v PicMonkey pomocí křivek - Curves) a občas tlumím barvy. Také nemám ráda, když bílá není bílá a tak upravuji vyvážení bílé. Nakonec doostřím, je-li potřeba. Filtr nepoužívám žádný (dříve občas Film Stock v PicMonkey)

Alona: Pro úpravu fotek používám Fotor (více zde), program, který je volně ke stažení pro Macy (i Windows). Nejčastějí upravuji expozici a kontrast. Občas i barevnost. Úprava fotek mě ale natolik nebaví, takže se tomu snažím vyhýbat, pokud jsou fotky jakž takž použitelné. Nejlepší fotky jsou 10x15 - šup do kapsy a je hotovo. Nebo 10x10 čtverec - ten ale většinou dělám nůžkami z 10x15 :)


Anička: Jedině PicMonkey. Určitě existuje spousta lepších a vychytanějších, ale tento je super rychlý a jednoduchý. A to je pro mě nejdůležitější. Vždycky upravuju kontrast a světlost, ořez minimálně - fotím tak, aby se mi fotka líbila bez ořezových úprav. Můj nejoblíbenější filtr v PicMonkey se jmenuje Tranquil a používám ho POŘÁD. Fotky k tisku upravuju na 10x15 cm, protože mi foťák fotí širokoúhle (ale do PL alba mám většinou na formátu 10x15 více fotografií v koláži)


V jakém programu fotky kolážuješ?

Alena:  V Picmonkey fotky kolážuji a přidávám jim bílý okraj. Ten na fotkách většinou zůstává, ale někdy ho dělám cíleně větší, abych fotky ořízla a podlepila je barevnou čtvrtkou.


Jana B.: Kolážuji v picmonkey.com, nejlepším volně dostupným online foto editoru. Postup na některé koláže najdete v návodu na blogu PA.


Lea: klasické koláže provádím v PicMonkey. Pokud chci vytisknout fotku čtvercovou nebo screenshoty z telefonu, tak používám Zoner. (návod na koláže v programu Zoner zde).


Lucie: Jednoduché koláže v Picase, složitější v PicMonkey. Často dělám i koláže velikosti A4 (návod zde).
Alona: Používám PicFrame (volně ke stažení pro Mac) a zase v omezené míře. Zachránil mě ale, když jsem scrapovala dovolenou s 1000 fotek, z nichž každá byla jedinečná :) Jinak nejčastěji dělám koláž, kdy na fotku 10x15 umísťuji dvě fotografie a dostanu pak fotky velikosti 3x4 inches. Jak na fotky do malých kapsiček 3x4 najdete zde.


Anička: PicMonkey :)

Vlastníš domácí tiskárnu? Jakou máš zkušenost? Kde fotky vyvoláváš?

Alena: Vlastnit tiskárnu, to by bylo žůůůžo. Ne, já jsem old school a chodím si pro fotky do fotolabu. Posílám fotky přes net na rychlefoto.cz, kde fotka vyjde na 3,90,- a většinou je mám ještě ten den připravené k vyzvednutí. Nechávám si u nich i tisknout rozměr 15x15 a ten vyjde na 10,-. S kvalitou fotek jsem velmi spokojená, jen je potřeba počítat s tím, že jsou fotky trošku tmavší, tudíž při upravě trošku víc zesvětlit (pořád na to zapomínám). Jsou schopni vytisknout i další rozměry, ale o tom jindy.

Jana B.: Domácí tiskárna, to je SEN. A sny se mají plnit, takže šetřím a jednou bude. Fotky již rok posílám do Fotolab a syn přes server rychlefoto.cz. Tenkrát mi ho doporučila Míša a nemohu si jejich služby vynachválit. Pošlu ve večerních hodinách a druhý den mívám fotky připraveny k vyzvednutí. Geniální! Fotografie větších rozměrů jdou ke Škodovi, a to pouze z toho důvodu, že bych musela přes rychlefoto.cz složitěji upravovat objednávku. Jsem v tomhle hrozná, mám nějaké naučené postupy a odmítám se jich vzdát.

Lucie: Tiskárnu mám od začátku, koupila jsem si ji hned asi po týdnu, co jsem začala s PL. Nedokážu se rozhodnout předem, které fotky budu přesně potřebovat a které budou vypadat nejlépe vedle sebe. Připravím si jich vždycky o něco víc a až v procesu tvoření vzniká vítězná kombinace. Fotky, co nepoužiju, putují do krabice a baví mě se jimi později probírat; fotky v krabici od bot mají také své kouzlo :). Takže tiskárnu mám HP Deskjet Ink Advanage 5525 a přestože není inzerovaná jako vyloženě foto tiskárna, tiskne velmi hezky. Tisknu si i své kartičky, a tak bez tiskárny prostě nevydržím. Na fotky kupuju pouze originální náplně a papíry HP Advanced Photo Papers (zkoušela jsem i jiné, ale nebylo to dobré). Náplně vydrží celkem dlouho, ale nikdy jsem nepočítala na kolik fotek přesně, tudíž ani nevím na kolik vyjde jedna fotka. Pro mě je flexibilita důležitější. Několikrát jsem i využila akce ve Fotolabu na vyvolání 100ks fotek za výhodnou cenu, ale nakonec se mi nelíbí, že mají trochu jiné barvy než ty moje domácí a stejně jsem musela nějaké tisknout znovu. Celkem často tisknu i velké fotky 30x30cm a ty jsem zatím tiskla na Tiskařík, kde na ně byla akce, a byly OK, ale ještě to není úplně ono, příště zkusím jinde.

Lea: Asi půl roku mám tiskárnu na fotky Canon Selphy. Názory na ni se můžou lišit, ale já jsem s ní spokojená. Důležité pro mě je, že si fotky tisku až při zprcaovávání týdne a ne předem. Často se mi stávalo, že jsem při samotném lepení zjistila, že bych některou fotku chtěla jinak, ale už jsem ji použila, protože jsem nechtěla čekat na další den, kdy bych si ji mohla nechat vytisknout znovu. Cena fotky vychází na cca 7,50 (zaleží na tom, za jakou cenu pořídíte “náplň”). Dříve jsem chodila do fotostudia, ale mnou už upravené fotky mi ještě upravovali, i když jsem jim řekla, že si to nepřeju (cena fotky byla 5,-). Pak jsem chodila do Fotolab automatu a tam jsem za fotku zaplatila 5,90. Tiskárna fotky docela dost ořezává, ale to vše se dá upravit při samotném tisku, který provádím v Zoneru. 

Alona: Mám Selphy, která mě zachraňuje, když potřebuji nějakou fotku rychle. Jinak zatím tisknu externě většinou větší množství fotek. Udělám vždy hrubší třídění (to mě taky nebaví) a možná pár kolaží, abych měla fotky velikosti 3x4, a pak to celé pošlu do fotolabu. Vyzkoušela jsem několik tiskáren a zatím u mě vede Fotolab.

Anička: Posílám do Fotolabu, snažím se objednávat vyšší kvalitu a mat - tam pak vyjde fotka za cca 3 Kč. Když je krize a potřebuju něco rychle, zajdu do fotoautomatu - tam to pak stojí trochu víc.

Máte nějaké tipy ohledně fotek, jejich úpravy či kolážování vy? Podělte se s námi, případně se ptejte. Ať se vám dobře fotí i lepí.

3 komentáře:

  1. Tak holky, poslala jsem si fotky do toho vašeho rychlefoto.cz, tak jsem zvědaváááá :P zadávání rozměrů je super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem moc spokojená, teď mi i vytiskly hezky téměř A4..:-)

      Vymazat
  2. Super! Moc šikovné shrnutí opravdu všeho. A naprosto souhlasím s Aničkou, Tranquil je dokonalost sama :-)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover