pondělí 18. dubna 2016

TECHNIKA měsíce


Výseky „tón v tónu“
Jana V.

Dnes budou v hlavní roli vyřezávací šablony, ale kdo nevlastní BigShot, ať nesmutní (a neutíká mi ještě!). Použít můžete i  raznice (nebo - v minimalistické verzi - i jen řezačku). Kromě šablonek (motivů, ale i abecedy,..) či raznic budete potřebovat už jen jednobarevné papíry nebo vzorované papíry s jednoduchým opakujícím se motivem. Výsledek můžete použít na stránku, do PL nebo na přání.


Dáte mi za pravdu, že šablonky nejsou levnou záležitostí,  takže ideální je, pokud z nich potom můžete dostat maximum a při tom aby to nevypadalo, že máte stejný motiv všude. Kromě rozumného vybírání univerzálních motivů tomu poslouží i dnešní technika. Napadlo vás vyřezat/vysekat si tvary ze stejného papíru, na jaký je pak nalepíte? Že to nemá smysl, když se to pak v podstatě ztratí? Omyl:-) Je to ideální způsob, jak decentně oživit nějaké prázdné místo a dodat mu plastičnost. U abeced se to hodí pokud nechcete mít nadpis příliš výrazný, aby buď nepřebil jiný nápis nebo prostě jen fotku či zdobení. Dnes budou šablonky prostě hrát roli „křoví“:-)

Postup:
Vybraný motiv si několikrát opakovaně vyřezejte (podle toho, jak velkou výslednou plochu chcete pokrýt). Vyřezat si můžete i nadpis (ten jen jednou).


Opakující se motiv si pak vyskládejte na stejný papír, z jakého jste vyřezávali. Jakmile jste spokojení s rozmístěním, nalepte. Pokud jste použili papír s motivem, budete si muset trochu pohrát s tím, aby vám vzor lícoval (tedy nemusíte, ale přeci jen tak lépe dosáhnete kýženého efektu). 


Já si vyzkoušela rovnou i abecedu, z níž jsem si napřed jen nanečisto vyskládala nadpis. To je ta výhoda nelepících písmenek:-)


Obojí jsem pak využila na stránku:


Výsledek je myslím skutečně zajímavě plastický a efekt je úplně jiný, než kdybyste použili kontrastní hotovou abecedu:





Když už jsem byla rozjetá a nadšená výsledkem, vyrobila jsem i minimalistické svatební přáníčko s bílými výseky motýlků:


Tuhle techniku jsem si oblíbila už před léty a použila ji už na dvou dalších stránkách. Zde s výřezy knoflíčků:


A tady na nadpis:


Poslední ukázka není ode mě, ale z internetu (autorkou je Denise Laborde):


Pokud šablonky nemáte, výborně se hodí i raznice, protože jejich motivy jsou často jednoduché. Dobře budou vypadat kytičky, motýlci, sněhové vločky, ale klidně i jen jednoduchá kolečka, hvězdičky apod. Nebo si můžete na řezačce nařezat třeba 0,5cm proužky a nalepit diagonálně jeden vedle druhého s mezerami mezi nimi. Vznikne vám tak efektní podklad třeba pro přáníčko, kde hezky vynikne plastičnost (která se v kapse přeci jen trochu vytrácí). A určitě si umím představit takovouto vlastnoruční výplňovou kartičku i v PL albu:-)

Doufám, že jste se vám dnešní technika líbila a máte inspiraci do nového týdne:-)

14 komentářů:

  1. Super technika. Jednoduché a přitom tak efektní :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Janka je to uzasne. Nadherne stranky aj pohladnica. Je to tak nadherne az si musim tuto techniku vyskrtnut zo zoznamu lebo tiez som chcela o tom pisat tutorial ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ajaj! nerada, Vali! Ale tvoje ukázky já moc ráda uvítám, takže úplně neškrtej!:-) Já toho na technickém zoznamu moc nemám..

      Vymazat
  4. Jani, krásné a inspirativní! Tvé stránky mne nenechávají chladnou! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to nádherně :). Takže vlastně něco jako embosovací kapsy? Ale o několik úrovní lepší :).

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! Většinou mě nebaví ty malé kousky lepit, tak je před vyřezáním podlepuju širokou oboustranně lepící páskou a pak už je to šup šup. ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jani to je zase krásy! A moc se mi.libi lehoucke a stylove svatební přání :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak toto ma dostalo! :-) Taka jednoducha vec a aky perfekt efekt!! To urcite vyskusam.

    OdpovědětVymazat
  9. Jako písmenka dobrý, ale ty stránky! To je pecka :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky moc všem za komentáře! Jsem ráda pokud se bude hodit:-) nezapomeňte se pak pochlubit!

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover