pondělí 23. května 2016

Stránka s OPRAVDU VELKOU FOTKOU

MEGA FOTKA na SCRAPBOOKOVÉ STRÁNCE
Pavlína

Jestli ještě nemáte ve svém scrapbookovém albu stránku s fotkou přes celou stranu, je čas to napravit. Můžete si samozřejmě nechat vyvolat fotku přímo ve velkém formátu (není to úplně levné), ale můžete si ji taky sami rozdělit na koláž šesti fotek vyvolaných na klasický formát 10 x 15. Ukážeme si, jak na to v našem milovaném editoru Picmonkey.

Asi si nemusíme říkat, že tady bude veledůležitý výběr samotné fotky. Já jsem sáhla po fotce, kterou opravdu zbožňuju - je z jedné naší dovolené u moře. Náš pes Saturnin fakt nemá rád vodu, ale holky ho stejně berou do vody a říkají tomu: "jdeme si pouštět Sanečka". Vezmou naštvaného psa do vody a on zamíří nejkratší cestou ke břehu a tak pořád dokola... Kromě atmosféry fotky zohledněte taky její kvalitu, protože budete hodně zvětšovat.


Upravte v Picmonkey expozici fotky, případně ji prožeňte nějakým zajímavým filtrem. Pak v nabídce levého menu vyberte Crop (ořez). Zkoušejte si různé velikosti ořezu a sledujte vnitřní vodící linky rámečku, které (štěstí pro nás) nám ukazují, kde by vedl řez, kdybysme sekali fotku po šířce na třetiny. Řez by nám samozřejmě neměl vyjít přes obličej. Až najdeme ten správný tvar, fotku takto ořízneme. Na výšku si fotku nechejte na maximální rozměr. Ořezanou fotku uložte.


A jdeme znovu do editoru - k úpravě vybereme už ořezanou fotku. Znovu vyberte vlevo funkci Crop - budeme znovu řezat. Rámeček, který naznačuje ořez si nastavte na celou fotku - od kraje ke kraji. V levém menu se vám ukáže informace, jak je fotka velká na šířku a na výšku. Údaj na šířku si na kalkulačce vydělte třemi a údaj na výšku si vydělte dvěmi. Získáte tak rozměr jedné šestiny obrázku.


Šířku a výšku šestiny obrázku zadejte do velikosti ořezu. 
Umístěte rámeček ořezu úplně vlevo nahoru a udělejte první ořez. 


Při ukládání si pohlídejte, abyste si původní fotku nepřepsali. Uložte si ji pod jiným názvem a pohlídejte si v nabídce velikost. Zvolte nejvyšší. Pak si v editoru vyberte znovu celou fotku a udělejte stejným způsobe druhý, pak třetí, čtvrtý, pátý a šestý ořez. U horního a dolního prostředního výřezu budete muset "zhruba" trefit jeho umístění. Vyberte si nějaký bod, podle kterého se budete moc řídit.   


A už to skoro bude. Teď si v Picmonkey na úvodní straně vyberte Collage. Nahrajte si všech šest výřezů do levé nabídky. Vyberte typ koláže "dvě okýnka vedle sebe a dole pod koláží si klikněte na ikonku zámečku a pak zadejte rozměr 1500 x 1000 (fotka 15 x 10). Do levého okýnka přesuňte fotku, pomocí tlačítka "edit" ji otočte naležato. Pohýbejte svislou čarou tohoto okýnka tak, abyste měli fotku ve 100% velikost, už nic neořezávejte. Pravé okýnko se vám tím bude zužovat. Zůstane prázdné. Uložte si tuto koláž. Pak smažte fotku, kterou už máte hotovou a přesuňte sem druhý výřez, třetí atd. a poukládejte si koláže.   


Koláže dejte vyvolat na klasický rozměr 10 x 15 cm bez okrajů. Budou vypadat takto:


Protože máte tři dílky o šířce 10 cm, budete mít na scrapbookové stránce na šířku navíc pět milimetrů. Využijte je pro přiznání rozřezání fotky a nechejte si cca 2 mm mezeru mezi jednotlivými dílky. 

Tak snad máme hotovo! Ono to vypadá složitě napsané, ale když se do toho pustíte, zjistíte, že to není žádná velká věda a efekt bude WOW.  


Na moji stránku jsem použila jako základ čtvrtku od Echo Park Paper - Foiled Dots Stripes - Blue with gold. Úžasný zlatý ananas je z našeho březnového Simple kitu. Pak už jsem použila jen pár bílých drobností na ozdobu, dřevěný rámeček a vytištěné pásky s journalingem. Víc není potřeba, protože máme přece super megafotku.

5 komentářů:

  1. Pavlinka to je ale bomba !!! :) velky palec hore ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Pavli to je geniální - nádherně vynikne ta fotka. Verča S.

    OdpovědětVymazat
  3. To je uzasna stranka! Nase Lajka vodu miluje,ale na dovcu jsme ji jeste nebrali,tak nevim co by rikala na more treba :D

    OdpovědětVymazat
  4. Díky holky, určitě to zkuste taky, jestli máte pocit, že všechny stránky v albu začínají vypadat tak nějak podobně :P

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover