čtvrtek 5. května 2016

Začínáme s Project Life


Jak vznikají PL stránky 
Alena, Lea, Jana B. 

 Děláš PL po týdnech, měsících a proč? Jedna strana, dvě strany?

Alena: Primárně dělám PL po týdnech. Ale třeba nějakou dovču, která vyjde částečně přes dva týdny, udělám jako extra stránku a pak opět pokračuji v týdnech. Tento systém mi vyhovuje. Velké události si bude člověk pamatovat vždycky, ale na to, že jsem cestou z práce zmokla, si člověk za dva měsíce nevzpomene. Album mi to krásně připomene. Nemám striktně nastaveno, jestli bude týden na dvoustranu nebo na stranu. Prostě podle fotek a událostí. Loni jsem třeba jeden týden měla jen na půlku designu A. Někdy zase spojím dva týdny dohromady. 

Lea: Po týdnech a jeden týden mám vždy na dvě strany. A proč? Protože to tak chci J

Jana: Když jsem s Project Life začala, přišly mi dvě strany moc. Taky jsem nechtěla mít dvě plná alba, a tak jsem najela na systém „co týden, to jedna strana“. Když je výjimečná událost, dovolená apod., s klidem se roztáhnu na více stran. 

Ideální stav - kdy přehraješ fotky do počítače, upravuješ, pošleš na vyvolání / vyvoláš?

Alena: Nemám žádný systém (což je asi špatně). Ale funguju. Jen chodím do fotolabu častěji, než je zdrávo. Ideálně bych chtěla fotky v neděli nahrát do složky, upravit a nakolážovat. Jenže na to se nikdy nezmůžu, protože v neděli přece doháním skluz :D. Nakonec to dopadne tak, že až si vzpomenu, postahuji všechny fotky z foťáku, tabletu a mobilu (na ten zapomínám nejvíc) třeba ze dvou až tří týdnů najednou. Následně roztřídím do složek podle týdnů a pak upravuji, kolážuji a pošlu na vyvolání. Poslední dobou se snažím najednou vyvolávat víc než 5 fotek (aspoň 10 :D).

Lea: Fotky stahuju vždy každý týden v neděli, nejpozději v pondělí. 

Jana: Opravdu ideální stav pro mě je, když přehraji fotky v neděli večer a v průběhu týdne upravím a posílám do Fotolabu. Což se mi teď vůbec nedaří! Takže jsem v poslední době ráda, že v neděli fotky přetáhnu do počítače. Tam čekají do chvíle, kdy mám cestu do města a večer před mou výpravou usilovně upravuji, kolážuji a posílám do oblíbeného fotolabu. To se pak nemůžu divit, že nemám ráda jakoukoliv práci s fotkami, když dělám najednou více týdnů. Určitě si ze mě neberte příklad. 

Jak v počítači organizuješ fotky? 

Alena: Složky vypadají následovně PL fotky→2016→04_2016→16.týden→fotky. Snad je to pochopitelné. V podsložce 2016 jedu složky po měsících a v těch po týdnech. Poslední dobou se mi osvědčilo si k číslu týdne napsat i základní informace, co se v týdnu dělo, kvůli snadnější orientaci a hledání.


Lea: V notebooku mám složku Fotky a tam podsložky s jednotlivými roky a v každém roce jsou jednotlivé týdny. Další složku mám Tvoření, kde jsou také podsložky s jednotlivými roky a v každém roce zase týdny. Tam si kopíruji jen ty fotky, které v daném týdny doopravdy použiju. Do těchto složek si pak uložím fotky hotových stránek.


Jana: Mám dvě velké kategorie – Fotky 2016 a Scrapbooking. Do té první řadím všechny fotky nejprve po měsících a týdnech, druhá složka jsou nafocené stránky či fotky na blog. Tuto složku také pravidelně promazávám a co je jednou online, letí do koše. Ponechávám si pouze celkovou fotku PL stránky. 


Jak zálohuješ?

Alena: Já vím, já vím, já vím. Měla bych. Ale ještě jsem se k tomu nedostala. Až se dostanu, tak mám externí harddisk, na který všechno půjde. Co se týče fotek z mobilu a tabletu, ty se mi automaticky zálohují na google, teda doufám :D. Jinak do budoucna plánujeme doma velké společné externí uložiště

Lea: Mám vše v notebooku, na externím disku a nově na Zoneramě, která je součástí programu pro úpravu fotek  ZonerPhoto Studio. Není to ideální, ale fotky jsou alespoň někde „na síti“ – neveřejné pochopitelně.

Jana: Aktuální rok 2016 mám na dvou počítačích (ehm). Všechny ostatní složky s minulými léty jsou na externím disku, kam průběžně nahrávám i ty aktuální. Jako další úložiště slouží babička a grandma, které čas od času zatouží po fotkách a pak je mají v počítačích. Přemýšlím o nějakém online úložišti, ale zatím jsem neměla chuť to podrobněji zkoumat.

Kreslíš si plánek, nebo jen kolážuješ a až potom fotky rozmisťuješ do kapes? 

Alena: Ne. Neplánuji, nekreslím. Vždycky, když jsem si ho nakreslila, byl mi k ničemu. Vzdala jsem to. Většinou vím, co chci použít za kapsu nebo ji mám určenou z předchozího týdne a podle toho fotky kolážuji. Nebo prostě fotky kolážuji, jak se mi líbí a pak lepím, jak to jde. Když to tak vidím, nejsem moc organizační typ :D.

Lea: Plánek si nekreslím, vyberu fotky, vytisknu a rozmístím do kapes.

Jana: Tak jako jsem na tom špatně co se fotkové disciplíny týče, tak při plánování PL stránky jsem důsledně systematická. Nákres musí být, přes to nejede vlak! Ještě před kolážováním se rozhodnu, do jaké kapsy stránku udělám, a kapsu si nakreslím. Poté do jednotlivých kapsiček zapisuji fotky nebo koláže. A prosím vám, napište mi do komentářů někdo, že si také děláte nákresy, ať si připadám normální ....


Vyvoláváš fotky týdně, měsíčně, dle příležitosti?

Alena: Jak už jsem psala výše, snažím se vyvolat alespoň dva týdny v kuse. Někdy mám takové nutkání něco lepit, že vyvolám třeba i jen tři fotky. Ale vzhledem k mému narůstajícímu se skluzu, jedu ve více týdnech najednou. 

Lea: Tisknu si je doma až ve chvíli, kdy se chystám daný týden lepit.

Jana: Ideální stav je každý týden, ale to jsem zvládala dodržovat, když jsem byla aktuální. V současné době bych frekvenci vyvolání fotek viděla na 14 denní.

Podle čeho vybíráš kartičky na danou stránku?

Alena: Podle nálady? Podle toho, co mám doma nového? Podle toho, co se mi hodí k fotkám? Podle toho, protože ten PL kit je na daný měsíc? Jsem hrozná, ale mám to hrozně individuální. Opět nemám systém. Jen jednou jsem si cíleně koupila kolekci na danou dovolenou. Spíš je to o tom, co mi přijde pod ruku a na co mám náladu. 

Lea: Jak kdy… někdy používám kartičky, které mám nové, jindy podle toho, jak mi vše ladí dohromady.

Jana: Tak někdy je to jasné. To když je potřeba vytvořit PL stránku z kitu. Jinak jsem si všimla, že vybírám hodně dle ročního období, podle barevnosti a zaměření fotek. A když mám stránku, kde je opravdu hodně velkých kartiček, tak raději sáhnu do zásoby šestkových papírů (sady 6x6), abych si všechny velké kartičky ze sady nevyzobala ...

Jak dlouho ti trvá tvorba jedné stránky – dvoustrany?

Alena: On to někdo měří? No zhruba tak hodinku a půl až dvě. Ale někdy taky tři dny. Někdy to lepení prostě nejde. Nestresuji se. Než abych nalepila něco, z čeho nebudu mít radost, radši nelepím.

Lea: Dlouho J S přestávkami i týden.

Jana: Když je „múza“ a jde to dobře od ruky, tak za jeden večer to dám. Tedy jednu stránku za přibližně tři hodiny. Ale někdy mi stránka dlouho leží v hlavě, tam ji zpracuji a pak mám za hodinu a půl nalepeno. To prostě záleží. Na takových scrapsrazech, které trvají i den, jsem ráda, že odcházím s jednou nalepenou stranou.

Tip pro začátečníka, co se týče příprav na tvorbu PL stránky?

Alena: Najít si svůj systém, třeba si ho i jen vyzkoušet. Každý člověk si najde to, co bude vyhovovat jemu a druhému zároveň vůbec. Takže se toho nebojte a hlavně lepte. Ono to přijde samo. 

Lea: Vybrat kapsy, pro začátek asi moc neexperimentovat a použít osvědčený design A, který je nejjednodušší. Pak si vybrat fotky, které chcete v daném týdnu mít, rozmístit do kapes a pak vybírat kartičky. PL je o fotkách, takže určitě nevybírejte nejdříve kartičky a k nim fotky.

Jana: Ačkoliv se mi teď fotky lehce vymkly z ruky, vím, že když jsem začínala, hodně mi pomáhala důslednost a systém. To se pak i stávalo, že jsem ve středu měla hotovou stránku z minulého týdne (kdeže ty časy jsou?). Určitě je dobré se pro začátek příliš nestresovat kolážemi, zvolit jeden formát kapes (zmíněný Desing A) a různě zkoušet, jaké kartičky se vám k fotkám nejvíce hodí.  A hlavně, nevzdávat to, s nikým se neporovnávat. Už to, že jste se pro PL rozhodly, je to nejlepší, co můžete s fotkami udělat – dát jim příběh a užívat si jeho skládání.

5 komentářů:

  1. Janičko! Já taky kreslím plánky, vždyť víš :)

    OdpovědětVymazat
  2. Holky super a Jani, bez planku nedam ani ranu ;))))

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za skvělý článek, když někdo s PL začíná, jako já, je pro něj každá rada, zkušenost či názor cenný a jsem ráda, že věnujete svůj čas, abyste nám - začátečníkům pomohly.
    Měla bych ještě jednu otázku - Kde konkrétně necháváte vyvolat fotky? Dívala jsem se na Happy foto a k samotným fotkám se doplácí ještě 99,- za dopravu? To se pak asi moc nevyplatí nechat si vytisknout jen pár fotek (třeba 5 kusů). Jestli je odpověď na mou otázku nezveřejnitelná, napište mi prosím na mail: creassy@gmail.com Děkuji moc! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Velké díky za všetky tieto príspevky, aj za povzbudenie na záver 🤗, ja som sa včera prvy krat pokúšala urobit stránku PL a dopadlo to 😉 Min. hodinu som iba vyberala fotky a vôbec som nevedela čo s tým...To vyzeralo že aké jednoduché,vyberiem fotky, nastrkám do kapes a niečo tam napíšem... No figu, ono to vobec nie take jednoduche, aby to pekne ladilo atď. Takže nevzdávať sa🤓 a vďaka za váš čas a skúsenosti a cenné rady 🤗❤️

    OdpovědětVymazat
  5. bezva článek, moje PL prostě trpí mou "nesystematičností"(hrozné slovo) asi budu muset nastolit režim, aspoň co se týče úpravy a vyvolávání fotek... když mě to pak chytne,aby bylo z čeho tvořit...jinak plánky si taky nedávám, jen si vedu deníček, kde si zaznamenávám každný den, co se ve skratce stalo, hlášky dětí atd. (v tom jsem celkem aktuální:)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover