pondělí 23. ledna 2017

PLANNER DAY / Jana Moravcová

Téměř každý den se tu můžete setkat s úžasně tvořivými ženami, které vytvářejí oku lahodící stránky- I když je obdivuji stejně jako vy, tak bohužel v současné době jsem na mateřské a nemám tolik času se zdobení věnovat, proto jsem se rozhodla tento článek věnovat rozdělení svého diáře, což může některé z vás v prvním měsíci roku 2017 inspirovat. Právě jsem ve fázi plánování února 2017 a řekla bych, že můj diář je plný praktických oddílů. Tak se na ně pojďme podívat.



Nejprve bych začala tím hlavním, a to plánovací částí. Letos jsem zvolila stejnou náplň do diáře jako loni - týdenní plánovač spolu s měsíčními přehledy od Webster’s Pages. Ty jsem si hned na konci roku rozdělila mezi ty týdenní, což mi přijde praktičtější než abych měla na začátku diáře 12 měsíčních přehledů a pak navázala týdenními přehledy. Ne vždy sice měsíční přehled zapadne do toho týdenního úplně ideálně, ale to mě netrápí.


Další nezbytnou součástí mého diáře je tzv. inbox, což jsou obyčejné stránky, které slouží jako vstupní místo pro veškeré poznámky, které si potřebuji rychle někam zaznamenat, ale nemám čas je nějak víc momentálně řešit. Patří sem momentální nápady, inspirace, nebo třeba název píničky, co jsem někde zaslechla, YouTube kanál, který jsem zahlédla apod.


Letos jsem se rozhodla si poctivě zapisovat i tipy na knihy, filmy a místa. Znáte takový ten pocit, když se v neděli ráno spotnánně rozhodnete jet někam na výlet a najednou vás nenapadá kam, přitom je pořád tolik míst, kam byste se rádi vypravili. Stejně to mám i s filmy a knihami, takže doufám, že mi tyto záložky budou nápomocné a já si tam budu postupně zapisovat všechny ty zajímavé knihy a krásná místa, které vídám na Instagramu.

Nezbytnou součástí je také wishlist, aneb seznam přání. Tento typ seznamu se mi osvědčil ze dvou důvodů - z dlouhodobého hlediska vím, zda danou věc stále skutečně chci nebo to bylo pouhé momentální pomatení smyslů. A hlavně, když se mě někdo zeptá, co bych si přála třeba k narozeninám, tak můžu jednoduše nakouknout a odpovědět.

Seznam narozenin jako takový si nevedu, protože si na začátku roku vždy udělám tu práci, že si narozeniny svých nejbližších zapíšu přímo do plánovací části, jeví se mi to jako nejpřehlednější. Co si ale píšu zvlášť jsou nápady na dárky. Případně i dárky, co už jsem někomu koupila (ano, jsem ten typ člověka, co je schopný koupit dárek k narozeninám půl roku předem a pak na něj zapomenout).

Věci které bych chtěla udělat, ale nemám je nijak blíž časově naplánované - tudíž jsou to jen takové úkoly do budoucna. Patří sem např. přebrat si oblečení ve skřini, utřídit si scrapovací materiál (a zbavit se věcí, co nepoužívám), vyvolat fotky (!) atp.


Dobrým tipem je podle mě si do diáře zapsat i adresy a důležitá telefonní čísla (rodina, lékaři apod.), už několikrát se mi osvědčilo je mít kdykoli u sebe.


Letos si každý den zapisuji i věci, co mi udělaly radost. Mám na ně tedy speciální diář, co mi pro tento účel donesl Ježíšek, ale myslím, že není problém tuto milou věc začlenit do klasického diáře. Osobně se nijak neomezuji počtem věcí - jsou dny, kdy je jedna, ale i dny, kdy jich je třeba pět.

Ráda bych si vedla i přehled o výdajích, což by mě mohlo přivést k tomu víc šetřit. A stejně tak přehled o objednávkách apod., ale to jsem zatím úplně nedoladila. Tak třeba se mi to podaří během února.


Tímto jsme prošli celý můj současný diář, ale tipů, co si do toho svého můžete zapisovat, je mnohem víc. Napadlo vás si zapisovat třeba:
  • pitný režim
  • fyzická aktivita/sport
  • sledování váhy
  • stravovací plán
  • bolesti hlavy
  • menstruace/plodné dny
  • nákupní seznamy
  • přehled odchozí pošty (postcrossing, dopisy)
  • rozvrh/zkoušky/známky
  • přihlašovací údaje a hesla (s těmi ale opatrně!)

Doufám, že se mi podařilo některé z vás inspirovat a pokud vás napadají nějaké další návrhy/tipy, tak se o ně podělte v komentářích. Ráda se také podívám a nechám inspirovat i vašimi diáři, uvidíme se na Instagramu (@janeonthemove)?

8 komentářů:

  1. Psát si výdaje je určitě super věc! Člověk se pak nestačí divit, kam ty finance mizí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ja bych prave na jednu stranu rada, ale na druhou z toho mám trosku strach - kaficka, scrap veci apod. :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Znamenat si: Co ti ten den udělalo radost, komu jsi udělala radost ty, za co jsi vděčná ten den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné tipy, díky moc! :) Co mi udělalo radost si už píšu, ten zbytek zní ale taky svěle. <3

      Vymazat
    2. Jj, toto já si znamenám a je to super. Ta vděčnost - jedná se o úplně vše - většinou totiž hodně věcí bereme automaticky, ale ony automatické nejsou - takže já si napsala i pohodlná postel, pitná a teplá voda,střecha nad hlavou,...

      Vymazat
    3. Já řeším, kde koupit ten úžasný planner. :)

      Vymazat

Pin It button on image hover