pondělí 6. března 2017

FREESTYLE

Art journal
ALONA

Už dlouho nosím myšlenku spojit scrapbooking s poezií nebo texty písní. A nová rubrika freestyle mě k tomu konečně postrčila.

Po našem výletu na Frankfurtský veletrh jsme s děvčaty čekaly na let a listovaly časopisy. Vytrhla jsem si pár stránek, které mě vizuálně zaujaly. Ty pak posloužily jako inspirace pro stránky do art žurnálu.


Z těchto vytržených stránek nakonec vznikly 3 stránku do deníčku. Každá jiná, a u každé jsem si hrála s různými technikami a pro mě netradičními barevnými kombinacemi.


První vznikla ze šíleně kontrastních geometrických vzorů v červené, modré a žluté. A hodil se mi sem verš z písně Dimiti Mendelejev od Astronautalise. (Buďte prosím shovívaví k amatérskému překladu)
 
Neuvěříš vlastnímu dechu, až odvážná slova konečně utečou z tvých úst
Nech své tajemství skryté, než si budeš jistý s tím, co jsi vlastně objevil“

Zde jsem použila akrylové barvy nanášené na stránku předpřipravenou bílým gessem. Barvy (červenou, modrou a žlutou) jsem nanášela každou po úplném zaschnutí, aby se nesmíchaly a zůstaly separované.


Šedých odstínů je dosaženo použítím bílé a černé zamokra. Dokud obě barvy nejsou na papíře suché, smíchají se a vytváří zajímavé odstíny a trochu zjemňují kontrast. Vlastně používám papír jako paletu.


Celé jsem „dotunila“ enamelkami a Papero Amo výseky Černé linky.


A po jejich využití mi ještě zbyl docela využitelný odpad :)


Další stránka je věnována všem holčičím tajemstvím s veršem od Sary Bareilles „Co je uvnitř“.

Chceš vědět, co je uvnitř?
Řekla bych ti to, kdybych to netajila
Celý můj život je zde
Peče se v téhle kuchyni
Dělám tu strašný nepořádek“



Hrála jsem si s distress inkousty v růžových odstínech, které jsem nanášela přes šablonu. Od samého začátku mě na distressech štvala jejich distress vlastnost (kterou zároveň miluji). Ale někde prostě chci mít barvy jasné a bez vodovkových fleků. Jenže co s inkousty, které jsou nestálé a reagují s vodou i po zaschnutí? Konečně jsem objevila výrobek, který mě zachránil.

Distress micro glaze je krém, kterým se potře stránka s inkousty a následně se vysuší. Tím se inkoust na papíře zatáhne a začne být voděodolný. A přežije i vodovou koupel, kterou jsem dělala s vodovkami a distress stains ve středu stránky. Vzory nanesené přes šablonu zůstaly výrazné jako po nanesení. Jsem opravdu nadšená z výsledku.


Poslední stránka byla inspirována pruhovanými šaty a ozdobená písni „Čistá představivost“, která byla napsána ke starší inscenací Willyho Wonky a jeho továrny na čokoládu. Krásně ji nazpíval Jamie Cullum.

Chceš-li vidět ráj
Rozhlédni se kolem sebe
Cokoliv chceš, udělej to
Chceš změnit svět
Nic není složité
Neznám život, který se srovná s čistou představivostí
Tam budeš volný, budeš-li si to opravdu přát“


Zde je foto z procesu. Stránku potřenou černým gessem jsem zamaskovala washi páskou. Mezery vyplňuji distress akrylovými barvami. Jsou hodně tekuté, proto vyžadují 3 až 4 vrstvy. A vždy trochu prosáknou pod kraje washi pásky. Ale mě to prosakování barvy vyhovuje. Dělá to zajímavý náhodný efekt.



Celé jsem to dokončila puntíky z texturovací pasty, nanesené přes šablonu, a papírovými výseky. Ty jsou z papíru ze starších Creative (Page) kitů. Už mě zachránily po několikaté. Samotatně bez kitů bych se tudíž nikdy nedostala k papírum v jiné barvě než je malinová :) ...


Výlet na Frankfurtský veletrh byl zajímavý se spoustou překvapení – o tom už děvčata psala. A největší překvapení je inspirace, kterou si člověk doveze :)

11 komentářů:

  1. Úžasné, Álo Ty jsi prostě umělkyně ...

    OdpovědětVymazat
  2. alonka to je uzasne !!!!! takze mucro gkaze funguje? pozeram na nu uz dlho ale nebola som si ista vysledkom. tak diky za odporucanie 💋 prosim si vidiet tieto stranky castejsie 💚💙❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Vali. A micro glaze je zazrak. Nejdou pak pres to dat distress inkousty, ale vse ostatni jinak jde.

      Vymazat
  3. Super napad a ještě uzasnejsi zpracování. Moc se mi to líbí! Inspirace je opravdu všude! Bomba!

    OdpovědětVymazat
  4. Ulítlé a odvážné! Líbí se mi to.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover