sobota 22. dubna 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT seriál II.

Jak na vzorované papíry
JANA V.

Vítám vás u druhého dílu našeho Layout miniseriálu! Posledně jsme si řekli několik tipů ke kompozici a dnes se podíváme na zoubek tomu, po čem obvykle saháme jako první, když začínáme stránku: papír.

Vzorovaný papír je dobrý sluha, ale špatný pán. Snadno podlehneme krásným vzorům a pak tápeme, co s nimi. Přesně si pamatuju svoje scrapbookové začátky:-D A tak pokud se nechcete stát jen sběratelem papírů (ačkoli tímhle koníčkem také trpím..), tak dnes to bude 10 tipů jak vzorované papíry používat, tak aby nejen vynikly, ale především nezanikly fotky a ostatní prvky na stránce. 

1. Méně je více!

Pamatuju si svoje začátky, kdy jsem scrapbookovou čtvrtku chápala současně jako podkladovou. Připadaly mi tak krásné, že jsem si do nich netroufala stříhat, a tak jsem použila celou čtvrtku tak jak je jako podklad. Může se ale snadno stát, že se nám fotografie, nápis nebo zdobení na výrazném papíře ztrácejí.

Vezměte tedy do ruky řezačku, nůžky či skalpel a nebojte se do těch krás stříhnout! Nejen, že tak obvykle stránce prokážete službu tím, že ji odlehčíte, ale ještě si sami znásobíte potěšení z ní, protože papír můžete použít na více projektech. Méně je více! 

Layout od uživatele Leah v galerii Studio Calico

2. Bílá čtvrtka!
Ruku v ruce s předchozím bodem platí, že bílá čtvrtka jako podklad je sázka na jistotu. I pokud sebevíc milujete vzorované papíry, tak zásoba bílých čtvrtek určitě patří do arzenálu každé scrapařky (kéž bych se tím ve svých začátcích řídila víc..)! Využijete je nejen jako podklad, ale i k dalšímu odlehčení vzorovaných papírů. Zda si vyberete hladkou nebo klasickou se strukturou plátna už je jen na vás. 
 
Druhý layout je od Janine Langer
 
3. Bílý rámeček
Velmi často se setkávám se stránkama, které jsou moc pěkné, ALE fotka (nebo nápis/journaling/zdobení..) se na vzorovaném papíře ztrácí, což je veliká škoda. A přitom by stačilo tak málo! Pokud to ještě nepraktikujete, zkuste si fotku podložit bílým papírem (cca 2-6mm okraj; každému se líbí jiný)... tolik to fotce i celé stránce prospěje, že už možná nebudete chtít jinak. Pokud nechcete pořád podlepovat, vytiskněte si fotky s rámečkem rovnou;-) 
 
 
4. Vellum / průhledný papír
Další variantou jak utlumit vzorovaný papír pod fotkou (či nadpisem,..) je použít vellum. Stránka tím získá šmrnc, protože na části stránky bude vzorovaný papír výrazný a na části bude tentýž vor naředěný a stránka získá další hloubku. 
 
 
5. Gesso!
Pokud se nebojíte si trochu ušpinit ruce a vlastníte klasickou Mixed media pomůcku - gesso (šeps) - máte další řešení pro zvýraznění fotky. Tady nebudu moc udílet rady, protože víte jak jsem na to s MM, ale zrovna toto se mi moc líbí a chystám se někdy vyzkoušet (!). Podobně jako při použití vellumu si část vzorovaného papíru pod čtvrtkou zakryjete větší či menší vrstvou gessa (buď tedy necháte papír trochu prosvítat nebo lokálně zakryjete zcela nebo vytvoříte přechod obého). A nemusíte být MM king a vytahovat barvičky a spreje, stačí zůstat u tohoto ;-) 
 
Layout od Magda Bolinska
 
Tímto jsme shrnuli řešení , jak zařídit aby se mi fotka na vzorovaném papíře neztrácela. 
A jak dál můžeme vzorované papíry třeba použít? 

6. Rámeček kolem stránky
Velmi efektní a používaný způsob, jak nechat vzorovanou čtvrtku vyniknout a přitom stránku nezahltit je udělat z ní stránce rámeček. Začátečník se toho může leknout, protože mu přijde škoda většinu papíru zakrýt. Na to lze odpovědět jediné: jednak můžete vyříznout hezky velký kus, který je schovaný a nechat si jej na další stránku (ve většině případech to tak dělám); druhak ve scrapu zapomeňte na takovéto „to je škoda...“. Škoda toho papíru není, svou roli tam hraje a pokud byste jej ponechali celý, aby se ta krása přeci nezakryla, rozhodně stránce neprospějete, naopak. Další variantou je udělat rámeček z proužků papíru (níže u stránky „cytolab“). 
 
Poslední layout je od Steffi Ried
 
7. Vrstvení (layering) pod fotkou
Další rádoby „plýtvací“ technikou je navrstvit několik vzorovaných papírů (a dalšího materiálu) pod fotkou. I zde bych chtěla stejně jako u předchozího bodu zdůraznit: Nebuďte lítostiví! Jakmile se oprostíte od toho, že je vám líto něčeho použít hodně a ještě to z většiny schovat, tak se ve scrapu ohromně posunete! Sama jsem s tím dřív hodně zápasila. Ale jednak postupem času ta lítost opadavá s přibývajícím materiálem sama (nějak tu sbírku papírů musím sdělat, že?) a druhak vlastně vůbec nemusíte plýtvat – odstřižky jsou na to ideální;-) Stejně tak se hodí i 15*15 cm sady papírů, kde je jeden motiv vždy několikrát. 
 
Druhý layout je od uživatele JustMel z galerie Studio Calico
 
8. Nechat papír vyniknout na části stránky
Zkuste se s fotkou, textem i zdobením (teda jeho větší části) uklidit jen do kouta stránky a na zbytku nechat vyniknout nějaký zvlášť výrazný papír:-) 
 
Oba spodní layouty jsou od Anna-Maria Wolniak
 
9. Vystřihujte motivy
Tohle jsem nemohla vynechat. Moje zamilovaná technika! Z papíru tak získáte zároveň i ozdoby:-) Uklidňuje a baví mě už ten samotný proces vystřihovaní všech možných kytiček, lístečků, vloček, domečků, stromečků,...a hlavně miluju výsledek! Na rozdíl od hotových výseků či chipboardů mám ráda, jak jsou vystřižené motivy rovnou takové plastické, pokroucené... 
 
Prostřední layout je od VBeata z galerie Studio Calico
 
10. Vybírejte i neutrální papíry!

Tedy čtvrtky s neutrálními vzory. Moje 1. objednávky byly samé výrazné. Nyní jsem typicky „zadnostranový uživatel“. V e-shopu se vám papír často ukáže z pestřejší strany, s výraznými motivy. Zadní strana se ukazuje často jen ohnutým rožkem a abyste mohli pořádně vidět co na ní je, musíte obrázek rozkliknout. Mějte oči na šťopkách;-)

Dalo by se pokračovat opět do alelúja se spoustou možností použití vzorovaných čtvrtek na scrapbookové stránce. Neotřelým způsobem s nimi pracuje např. vám jistě dobře známá Paige Evans; z papírů si můžete také vystříhat písmenka, tvary, a tak dále, a tak dále... Dnešní tipy tedy určitě nejsou vyčerpávající a ani neochvějná dogmata, ale opět jen vodítka a inspirace, která vám může pomoci se zase posunout dál. 

Rada na závěr: Nebát se! Jeden papír vám může vystačit na spoustu stránek. Jeho použití můžete začít např. rámečkem kolem stránky, vyříznutý střed pak použijete na další stránce a další zbylé odstřižky jako vrstvení pod další stránku. Tak co, zarámujete si TEN krásný papír nebo do něj stříhnete?

Papír je určitě mým nejoblíbenějším scrapbookovým artiklem. V podstatě si s ním vystačíte na vše.

Pá u dalšího dílu našeho miniseriálu a krásný víkend! 
Jana

17 komentářů:

  1. Píšeš mi z duše! Nádhera a skvěle seřazeno, Jani! A Tvé gesso hrátky budou dokonalé, nemůžu se dočkat ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Jani super článok, krásne si to rozdelila. A tej inšpirácie :) čím ďalej tým viac sa mi začína páčiť ten obdĺžnikový formát hlavne keď vidím tie tvoje super prepracované stránky - neviem sa vynadívať :) skrátka paráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, zdá se, že s obdélníkem už jsem nahlodala kde koho :-D a děkuji, Ivka!

      Vymazat
  3. Janka tento tvoj mini serial milujem. tolko prace s tym mas, ale vysledok je super. a tie tvoje stranky su uzasne !!! kazda jedna !!! krasa. uz sa tesim na dalsie poctenicko ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vali, ty jseš miláčik! Děkujuu! Máš pravdu, práce s tím je hafo...

      Vymazat
  4. co dodat? Naprosto baštím každé jedno slovo!!! A říkám si, že kdyby toto bylo ještě před mým PL, tak se určitě bez obav pustím i do stránek! A ty ukázky, krása, Jani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ty jsi přeci stejně dokonalá stránkařja jako PLkářka:-) mám radost, že tě čtení bavilo!

      Vymazat
  5. Bod č.7 je na 100% o mně. Hooodně dlouho mi přišlo líto do některých papírů střihnout a pak je ještě, ty drahocené kousky dát tak, aby byl viděn jen malý kousek? Z počátku nemyslitelné.
    Ale přiznám se, že mám pár papírů, do kterých nejsem schopna střihnout. Vždy je odkládám na potom, že bude lepší využití. Vím, že tak není, ale moje veverčí nátura si nedá a nedá říct.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, já to právě celé psala i jako memento pro sebe samu. Taky mám pořád rezervy v používání papírů, mám jich hodně a hidně z nich je mi líto použít. Ale hodně jsem se za poslední dobu polepšila a je to opravdu osvobozující! Možná je načase začít lepit se sklenkou vína ať opadnou obavy? :-D

      Vymazat
  6. Pro mne velmi poučný článek, díky za něj! Jsem teprve na začátku a tak se bojím skoro všeho a jen si říkám, jak do toho...a teď už mám alespoň představu...takže zkusím a nebudu se bát :) Díky !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak ti rozumím, Markét! V začátcích když budeš tápat se určitě neboj inspirovat se nějakou stránkou, která se ti líbí. Hodně to pomůže a naučí, takže už brzy budeš vědět sama jak poskládat stránku a pracovat s materiálem. Hodně radosti z tvořeni !

      Vymazat
  7. Děkuji opět za přehled! Tvoje stránky jsou NEJ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Danko! No chci ukazovat víc a víc i stránky jiných:-)

      Vymazat
  8. Jani, díky za krásný článek se spoustou skvělých rad a inspirací. Doteď mi bylo také líto říznout do těch nádherných papírů. O víkendu jsem si papíry prohlížela a srovnávala, a říkala jsem si bože děvče, ty zásoby s takovou nezpracuješ do konce života. " Tak co, zarámujete si TEN krásný papír nebo do něj stříhnete?" Jani, slibuji, že budu stříhat i řezat bez slitování. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO! To je slovo do pranice!! Uvidíš, že z toho budeš mít sama radost:-)

      Vymazat
  9. Díky, Jani, tenhle článek byl fakt skvělý, vyloženě eye-opener... <3
    Těším se na další. ;)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover