pondělí 9. října 2017

13. komnata / VALIKA

Taky se vám tolik líbí ta měkká slovenčina, kterou nás na blogu vždycky těší Valika? Tak dnes si ji užijete pořádně, neboť jsme naši přáníčkovou královnu pořádně vyzpovídaly.

Jana S. Vali, máš súrodencov a koľko? A sú aj oni tak tvoriví a nadaní?
Áno mám brata Ferka ( ja mínus 2,5 roka). Je nadaný a šikovný preveľmi. Vieš v mojej rodine sa táto moja scrapbookingovo-cardmakingová záľuba neberie vážne. Tolerujú to, ale nie sú nejako extra nadšení. Ja to v podstate chápem. Som totiž obklopená samými šikovnými a mega talentovanými ľuďmi. 
 
Všetko to začal môj dedko - maliar telom aj dušou, aj keď povolaním učiteľ. Od mala sme boli obklopení krásnymi obrazmi. 
 
Krv nie je voda, a tak všetci moji bratranci a sesternica majú umelecké vlohy. Ferko má vlastný štýl, ktorý obdivujem. Dostávala som od neho handmade darčeky dávno pred tým než s tým prišiel Pinterest. 
 
Vie kresliť aj reálne ...
... ale radšej ulietava.
Každopádne vďaka Ferkovi celá naša rodina uznáva graffiti ako umenie
 
Takto nás zachytil Vilo, keď Ferko spoluorganizoval skrášlenie jednej starej škaredej steny v Sabinove a ja som sa snažila tú akciu fotiť.
 
Toto je posledné dielo. Reakcia na nešvár, ktorý sa rozmáha u nás na Slovensku. #fasistichodtedoplaze
Obrovský talent má aj Tomáško, ktorý má dokonca svoj vlastný youtube kanál, tak si pozrite jeho videa TU. Potom máme Ľudka. Ten je skvelý fotograf.




Potom je Peťko. Ten sa minul povolaniu, pretože je to rodený herec, zabávač, komik. Verím, že raz budem zdieľať jeho vystúpenie v nejakej stand up comedy a potom pochopíte o čom hovorím :-)
Najmladšia sesternica Katuška je tiež super. Má ešte len 17 a už vie nakresliť toto !!!!
V poslednej dobe kreslí originálne obrazy na skateboardy. V prípade záujmu mi píšte do správy :-) 
 
A moja mamka - priamy potomok nášho dedka :-) - tak tá robí neskutočne krásne pletené šperky
 
Musím podotknúť, že mi je ľúto, že nikto sa tomu nevenuje na profesionálnej úrovni. 
 
Jana V. Vali, já vlastně vůbec nevím kde pracuješ nebo si dřív pracovala, co jsi studovala a tak...
Študovala som na osemročnom gymnáziu so zameraním na cudzie jazyky. Potom som sa rozhodla pre štúdium turizmu a hotelového manažmentu na Fakulte manažmentu v Prešove. Chcela som vlastniť hotely, wellness, kaviarne, cestovnú agentúru - mala som veľké plány. Po skončení školy som vedela jedno - nechcem sa tomu venovať profesionálne, pretože nechcem biznisu obetovať všetok voľný čas. Nevedela som čo robiť, tých 5 rokov mi bolo asi málo :-), tak som si urobila aj PhD. 
 
A potom to osud zariadil tak, že sme si s mojim Vilom založili firmu. Vilo je totiž super šikovný a kreatívny človek so širokým zameraním. Voláme sa 3D artis a budeme sa tešiť ak si lajknete našu fb stránku. 
Svet je malý a človek nikdy nevie.
Alena: A já se zeptám na cestování? Vysněná dovolená? Radši doma nebo zahraničí? Moře nebo hory?
Cestovanie milujem, aj keď nikdy som nebola ten typ, že cestovať na kraj sveta za babku a stopom. Počas vysokej školy som brigádovala ako delegátka a technická sprievodkyňa pre jednu prešovskú cestovku a potom pol roka aj pre jednu grécko-poľskú. Takže to bolo super obdobie.
Mojou vysnívanou dovolenkou je jednoznačne cesta okolo sveta :-) 
 
Posledné roky trávime dovolenky na Slovensku a je to super, ale bohužiaľ JA MILUJEM MORE. Hory a lesy mi nič nehovoria ... teda radi so mnou hovoria a ja ich rada fotím, ale nejaké túry a stany to nie je nič pre mňa. Milujem more. Stačí mi vôňa a pohľad naň a hneď mi je dobre. Cítim, že tam patrím. Stále sa nevzdávam nádeje, že na nejakom ostrove v Stredozemí aj dožijem svoj život. Milujem Slnko a teplo, šatičky a pekné sandálky. Milujem, keď je stabilné počasie. Mrzuté a upršané počasie mi nerobí dobre. Fyzicky mi je z neho zle a mám často veľké bolesti hlavy. Celkom blbé, že to tu máme pol roka, nie ? :-))) 
 




Lucie:  Vali, mě pořád vrtá hlavou, co se stane se všemi těmi nádhernými přáníčky, které vytvoříš a my je obdivujeme tady na blogu?
Ó bože, Luci, to je téma, s ktorou som konfrontovaná neustále. Všetci sa ma na to pýtajú, hlavne doma naši. Takže pohľadnice sú všade okolo mňa (nás). Niektoré na policiach, niektoré v krabiciach. Proste všade. Snažím sa ich aj posielať, ale nejako som poľavila posledné mesiace. Niekedy si niekto niečo kúpi (hlavne moji blízky a rodina).
 
Pohľadnice sú pre mňa top. Pečiatky, farby, vzory ... možnosť dostať moje predstavy z hlavy na papier je skvelá. Stále si hovorím: Aké šťastie, že nemaľujem obrazy 2x2 metre. To by bol väčší problém :-)
Prikladám fotku z jedného milého stretnutia.
 
Anička: VALI, co takovýto... guilty pleasures? Nevím úplně, jak to přeložit - asi je to věc, kterou miluješ, ale je tak společensky nepřijatelná, že se za ni stydíš :D Třeba v hudbě, ve filmech, designu? Ale vlastně cokoliv!
Anni som si myslela, že sme kámošky a ty ma máš rada :-))), ja sa budem hanbiť stretnúť sa s vami osobne. V poslednej dobe tu na blogu na seba neustále len bonzujeme :-))))
V designe je pre mňa quilty pleasure všetko čo sa trbliece a ligoce. Ako náhle sú tam glitre, flitre, kryštály ... proste to chcem. niekedy je to až gýč. Často som prekvapená a vlastne nechápem ako sa mi to môže páčiť:-) Som presvedčená, že 25% mojej duše má cigánsky pôvod a pri týchto trblietavých veciach je táto časť mimoriadne šťastná :-) našťastie sa to snažím nekupovať. Vilo a jeho minimalizmus by to nezniesli. 
 
Rada pozerám americké reality show - to ma celkom baví. Máme taký TV kanál Travel and Living Channel (TLC), možno to poznáte aj vy a tam tie hrôzy vysielajú . Vždy si z toho vyberiem niečo zaujímavé. Inak rada pozerám aj rôzne operácie ľudí, plastiky, ale aj hrôzostrašné choroby, ktorými ľudia trpia. Neprepnem varenie, pečenie koláčov a skúšanie svadobných šiat. Vďaka mne sa každý člen našej rodiny, vrátane našich chlapov, môže okamžite zamestnať vo svadobnom salóne. 
 
Keď otvorím Gran Padano (obľúbený syr) a idem z neho niečo variť, tak najprv si musím zahryznúť. Niekedy aj dvakrát :-)))) 
 
V scrapbookingovom svete mám niekedy chuť na také tie decoupage sady, ktoré sa na seba vrstvia. Niektoré kvietky alebo venčeky nie sú až také zlé. Vnútorne si neustále vytváram challenge. Zoberiem niečo, čo potenciálne je gýč, ale snažím sa z toho vytvoriť dizajn v štýle clean and simple. Raz za pol roka mám krízu, kedy sa neviem rozhýbať a mám pocit, že som už všetko urobila a v panike začnem písať mail Aničke a Pavlínke, že asi to musíme skončiť, lebo ja neviem čo mám písať alebo urobiť ... našťastie ten mail vám nikdy nepošlem :-) a tieto sety sú niekedy ako také cvičenie ... ako taký strečing pred ultra maratónom :-) 
 
Jana B: Miluju Slovensko! A jsem děsně ráda, že jsi v našem týmu, protože tvoje příspěvky tu naši tvrdou češtinu tak krásně oživují. Vždycky se bavím, jak je ta vaše slovenčina nakažlivá. Třeba PA holky od tebe přebraly už toliko výrazů. Masaker zobecněl. Ale co by mě zajímalo ... který kout Slovenska je ti nejbližší? Lezeš po horách? Už jsi potkala v Tatrách medvěda? A co termály? Doporučíš nám nějaké místo, které rozhodně stojí k navštívení? Jo a vaříš? Co halušky, pirohy? Které slovenské jídlo je tvoje nejoblíbenější? A kdybys bydlela v zahraničí, co slovenského by ti asi nejvíc chybělo a každá návštěva by ti to musela dovézt? 
Janka zlatíčko mne sa zase páči vaša čeština. Vaše komédie sú skvelé aj vďaka vášmu vtipnému jazyku a vo filmoch môžete poriadne nadávať, pretože máte oveľa širšiu paletu nadávok, ktorá je navyše spoločensky akceptovaná. Ja som si od vás prevzala skratku ŽVS :-) 
 
Jedlo - obrovská kapitola. Čím som staršia, tým viac mi chutí :-))) milujem pirohy, bryndzové halušky, aj samostatnú bryndzu len tak na chlebík s masielkom, ovčí syr, klobáska, spišské párky, kapustnica, boršč .... zase až také veľké rozdiely medzi nami nie sú, veď vieš ako to myslím. My asi jeme oveľa viac tej bryndze. 
 
Keby som bývala v zahraničí (a keďže som tam aj nejaký čas kúskovane strávila) tak jednoznačne by mi chýbal ockov slepačí vývar v nedeľu na obed. To je klasika. Asi by som si nechala nosiť bryndzu a borovičku :-) 
 
Ako som spomínala, tak tie hory ma nechávajú chladnou takže v tom neporadím. Milujem však wellness a rôzne termálne kúpaliská, prípadne kúpele. A milujem aj hrady, zámky, kaštiele.
 
* z kaštieľov sa nám extra páčilo v Oponiciach a v Liptovskom hrádku. Bohužiaľ sú veľmi drahé takže sme si tie návštevy užili na 10000%, lebo človek nevie či sa tam ešte vrátime.
 
* z miest kam by som rada chodila častejšie sú Bojnice
* z wellness máme radi Podhájsku, Bešeňovú, hotel Vinnay ... ale aj všetky hotely, kde máme neobmedzený wellness.
* a ešte Slovenský raj. Chodíme tam málo , ale je to tam krásne.



* a ešte veľmi často chodíme do oblasti Pienin a miniatúrnej dedinky Jezersko. Pozor, nepomýliť si to s vašim Jizerskom :-) Blízko je Červený kláštor, splav plťami na Dunajci, Bachledova dolina ... Aj keď ja najradšej sedím vo vyhriatej chate - to priznávam bez mučenia
Lea: Vali! Po našem loňském velkém workshopu stále nevycházím z údivu, jaký máš obrovský přehled o všech inkoustech, vychytávkách, technikách, no prostě o všem, co potřebujeme. Velice by mě zajímalo, kde bereš čas na studování toho všeho? A pouštíš si kreativní videa jako zvukovou kulisu k tvoření nebo si vždycky vyhradíš čas a s kávičkou/čajem v klidu videa sleduješ?
Leuška zlatúšik, to trochu preháňaš, ale ďakujem. Vieš, ja mám takú jednu vlastnosť, že ja keď sa do niečoho pustím a niečo ma zaujme, tak je to na 100 % . Minimálne na 80%. Potom si musím všetko naštudovať, všetko vyskúšať. Zistiť si informácie. 
 
Myslím si, že mojím šťastím bolo, že som veľmi rýchlo našla štýl, ktorý mi vyhovuje. Áno môžem raz za rok experimentovať s vintage, popatlať mixed media, ale ja proste milujem clean and simple. Sledujem len tie najlepšie blogy, najlepšie novinky, najlepšie obchody :-) Určitou výhodou je aj znalosť angličtiny. Videa sledujem často, veľmi často. Využívam všetok čas - pri raňajkách, na WC, niekedy namiesto televíznych správ alebo ako večerníček pred spaním. Keďže relatívne často cestujem do Čiech v poslednej dobe, tak využívam aj tú nekonečnú cestu ... proste kde sa dá, tak tam pozerám videá. Pri tvorení počúvam rádio. Telka a obraz by ma veľmi rozptyľovali. Pri tvorení clean and simple musím byť sústredená na 100%. V našom štýle sa chyby maskujú ťažko :-) Pri telke však vystrihujem kvietky z papierov a kreslím resp. vyfarbujem.
 

Ďakujem, že ste si tieto riadky prečítali.

8 komentářů:

  1. Wow! Vali, Ty a Tvoja energia - neskutočné! ❤❤❤ Počítala som si a znova sa vrátim, o krásnych fotkách ani nehovorím. ;)
    P.S. Natieraš bryndzu na maslo? Holy molly ... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ♥ jani ty si zlata :-) no jasne. ved ked mas skvely chlebik s takou pravou bryndzou, ktora je vzdy trosku suchsia tak masielko to vsetko krasne spoji :-)))) vyskusaj ;) :-***

      Vymazat
  2. To je super 👍 tolko súrodencov a šikovnííí ste, more,bryndza a Podhájska je ❤️ Teším sa Valika na tvoje ďalšie přáníčka sú vždy veľmi pekné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. lubka ty si taka zlata a mila ♥ som sa rozpisala o mojej rodine, ale brata mam len 1. on je totiz za 10 :D

      Vymazat
  3. Milujem ťa Vali !!! I s Vilom :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, Vali, tohle stálo za to si pročíst a prohlídnout v klídku! Valím oči úplně na všechno, jsi (jste!) neskutečná/ní:-) Ferkovi palec nahoru za reakci na nešvar - ať to přijde vyzdobit i k nám;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 💜❤💚 diky moc. si velmi mila 💚❤💜 poviem mu. rad pride

      Vymazat

Pin It button on image hover