pátek 2. listopadu 2018

HOST NA BLOGU / vellumové minialbum od Petry P.

PETRA PROCHÁZKOVÁ
Zdravím všechny papírové nadšence!

Taky se vám stává, že vytvoříte minialbum, které je krásné, dokonalé, vyťukané…? A pak ho někomu darujete jako dárek. Ano, obdarovaný má obrovskou radost, vy taky, ale… Tentokrát jsem se rozhodla vyrobit si něco krásného malého jen pro sebe. Naprosto sobecky. A kdy jindy, než když vám šéfová Papero Amo věnuje listopadový Guest! Díky, Ani. 


Rozhodla jsem se tedy pro minialbum, které bude plné nejnovějších fotek naší Barunky. Začala jsem deskami. Vyřízla jsem si dva kartonové čtverce o velikosti stran 15 cm a jeden obdélník 2 cm x 15 cm jako hřbet alba. Dále jsem si nachystala dvě stejné růžové puntíkované čtvrtky se stříbrnou fólií. Lepení mi dalo opravdu zabrat. Jelikož jsem chtěla přišít rozetky nejen k papíru, ale i ke kartonu, musela jsem nejdříve nalepit vnitřní stranu alba ke středovému kartonu. Střed jsem proděravěla (manžel proděravěl) špendlíkem. Namyslela jsem to tak, že zvnějšku budou puntíky a zevnitř čistě růžová strana čtvrtky



Pak přišly na řadu 4 rozetky. Vysekla jsem je z Big shotu a použila jsem na ně strukturovaný bílý papír. Aby nebyly všechny řazené stejně za sebou, propíchala jsem dvě rovně a další dvě šikmo. Rozetky jsem na střídačku sešila nejprve k sobě a následně jsem je přišila na hřbet alba. Potom jsem slepila vnitřní papír se středem a rozetkami ke krajním kartonům tak, aby nebyla lepicí páska úplně u kraje, protože až nakonec jsem lepila vnější papír ke zbytku alba tak, že jsem ho zastrčila pod ten vnitřní. 


Jakmile bylo nalepeno, následovala zábavnější a jednodušší fáze. Zvolila jsem černobílé fotografie.  Na každou polovinu rozetky jsem nalepila jinak velké vellum. Některé stránky jsem vytvořila malými a velkými vellumovými kartičkami od PA, některé jsem vystřihla z vellumové čtvrtky – čtverce 13,5cm a harmonika 30x13,5cm. Vždy si dobře rozmyslete, kam kterou fotku a ozdobu umístíte a co použijete na zadní stranu stránky. Vellum totiž krásně prosvítá, to je to kouzlo tohoto alba. Všechno, co nalepíte, půjde vidět na obou stranách. 

Na zdobení jsem použila lístečky vyseknuté ze strukturované bílé a růžové čtvrtky, dále jsem hojně sahala po dřevěnýchvýsecích a lepila jsem také washi proužky z těhotenské svatební kolekce. Nejvíc mě ale bavily černé průhledné samolepky od Sis. Dají se nalepit přímo na fotografie, a tím dostanou úplně jiný nádech. Nakonec jsem se rozhodla, že celé album orazítkuji. Špatné rozhodnutí, teď už to vím. Nerazítkovala jsem na rovném povrchu, ale přímo do alba, tudíž se mi dost obtisků zkazilo a musela jsem je utřít vlhčeným ubrouskem. Vellum se nepatrně zvlnilo, ale albu to nějak extrémně neuškodilo. 
 




























Aby se mi album nerozevíralo, vymyslela jsem ,,zamykání“ v podobě kloboukové gumičky, na kterou jsem vteřinovým lepidlem přilepila dvě dřevěná kolečka z jarní kolekce (s nápisy březen a duben). Zvenku jsem je ozdobila samolepkou korunky – toto mini je přeci o princezně. 
 
A jak už to tak bývá, chybami se člověk učí, takže tady pár postřehů pro ty, kdo se chystají poprat se s vellumovým albem:
  • Rozetky pořádně přilepit páskou a potom sešít. Nechat první a poslední rozetky volné tak, aby se daly nalepit na desky (já jsem na ně nalepila velum, fotky a ozdoby a stává se mi, že se mi to celé odlepuje od alba).
  • Na vellum jako první natisknout razítka na rovném povrchu a potom jej teprve přilepit do alba.
Tady si můžete album pořádně prohlédnout.



Určitě se i vy pusťte do vellumového alba, je to makačka, ale výsledek stojí za to!

19 komentářů:

  1. Peti to je krása! Jemné, něžné, dokonalé :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To je uzasny napad udelat vsechny stranky velumove! Nahdera fakt <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Luci ;-) no bylo to úplně jiné tvoření, když jsem stále přemýšlela, co bude z druhé strany :-)

      Vymazat
  3. Peti, to je dokonalé! Skvělý nápad :) Souhlasím, album pro sebe je občas potřeba ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Peti :-) za ty roky tvoření je toto úplně první album, které jsem si udělala opravdu jen tak pro sebe, všechny ostatní alba byly z dovolené nebo jako dárek pro někoho :-)

      Vymazat
  4. Jo a holky, ty desky jsem lepila takto složitě jen proto, aby nebyly vidět z venku ty švy :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tolik něžné nádhery,paráda.Super nápad s těmi rozetkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No desky byly o nervy :-D i to šití těch rozetek bylo náročné, ale stálo to za to :-) děkuju :-)

      Vymazat
  6. Peti je nádherné, ňuňavé a vymazlené. Ach! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Připojuji se moc zajímavé, něžné a ňuňu👍😀 nápad velum a černobílé foto v této době je moc pěkný návrat do retro let mého mládí a byl by to pěkný dárek dceři, když byla miminko/ zanedlouho 33let /. a mám dvě krabice černobílých fotek. hold dříve na jiné moc nebylo. Takže výzva🤔👍😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tak to jsem moc ráda a děkuju :-) určitě do toho jdi Irčo, bude to skvělý dárek a ještě ta přidaná hodnota těch ,,starých" fotek, bude to krásné :-)

      Vymazat

Pin It button on image hover