úterý 6. srpna 2019

JAK NA CESTOVNÍ DENÍČEK NA CESTĚ / Pavlína

DENÍČEK ON THE ROAD
Pavlína

Ať už mu budeš říkat "cestovní deníček" nebo "traveler´s notebook", je to ta nejlepší volba, když chceš zachytit autentické kouzlo výpravy kamkoliv. A je to taky dokonalý formát - nezabere ti moc místa přímo na cestě a až ho budeš mít hotový, nezabere ani moc místa v kabelce až půjdeš na kávičku s kamarádkou.

Důkaz, že opravdu vznikal on the road.



Svůj poslední deníček jsem si přivezla z výpravy po západním pobřeží USA. Dovolená snů! A odhadem milion fotek... Jestli tě to láká zkusit taky, mohlo by se ti hodit pár postřehů, jak na to. Chce to jenom systém!

1. Fotky jsou alfa omega
Se mnou jezdí na akčnější výpravu buď přímo polaroidový foťák nebo tiskárna polaroidových fotek, na které se dají tisknou fotky z telefonu vlastně kdekoliv. V letadle, v autě, na benzince. Když je to línější, spíš pobytová dovolená, může jet se mnou o něco větší Canon Selphy.

Instaxová tiskárna je malý zázrak. Umí třeba jeden záběr vytisknout rozděleně na dva snímky nebo naopak vytvořit jednu koláž z několika fotek. Opravdu si vyhraješ.

2. Měj plán
Jak si sbalit materiál, aby nezabral půl kufru nebo dokonce půl kufru od auta? Mám metodu, která mě ještě nikdy nezklamala. Mám filcovou obálku velikosti zhruba A4 a co do ní vejde, jede. Víc ne. Musí tam vejít všechno: malé nůžky, trhací oboustranná lepící páska, některý z kartičkových kitů Papero amo, tiskárna Instax, dobíječka. Do USA jely bokem jenom balíčky filmů do tiskárny, protože těch muselo být opravdu víc než jindy.



3. Cestou ber všechno!
Z každého místa, o kterém vím, že z něj potřebuju záznam v deníčku, sbírám letáčky. A nejlíp po dvou kusech. Jeden mám na stříhání, druhý v celku na památku. Skvělé jsou mapy, které používám jako podklad pod fotky. Hodí se ale všechno. Stačí jenom trochu pohledat. V letáčcích najdeš třeba krásné nápisy.

Krásná mapa - nejlepší podklad. Co chceš víc?

Do tohoto krásného hedvábného papírů mě chtěli v obchodě zabalit mexický náramek. Když jsem vyděsila prodavačku výkřikem "ouuu nouuu" a vysvětlila, že ten papírek potřebuju nezmačkaný, přibalila do taštičky ještě jeden šetrně poskládaný. Američanky chápou. 
4. Kousni se a každý den zaznamenej to podstatné z předchozího dne.
Jakmile chytnu skluz víc jak dva dny, už vím že je to špatně a hrozí, že deníček vzdám a budu se s ním trápit až doma. Takže makám. Cestou po USA to nebyl problém, protože jsme se denně přesouvali pár hodin na nové místo. Jako nájemní vrazi :) Takže zhruba 80% deníčku jsem udělala přímo v autě. (Opravdu by mě zajímalo, co ti pak myslel v půjčovně ten, co auto čistil. Všude malinké papírky z oboustranky!) V autě jsem probrala fotky v telefonu (a v telefonech ostatních účastníků zájezdu), vytiskla, vybrala jsem kartičky a nalepila to nejzákladnější - fotky, kartičky, pár ozdob. Věděla jsem, že u pár zastávek budu chtít v deníčku velké koláže a moc moc fotek nebo naopak jednu velkou fotku přes celou stránku. Poznačím si to do deníčku tužkou na prázdné stránky a mám ten den volno. Dodělám až doma.

Tuto koláž jsem tiskla až doma ve fotografii na formát A4.
...a velký strom byl jasný adept na velkou fotku. Taky až domácí práce.

5. Piš, piš, piš...
Já si do deníčku nepíšu online. Ale všechno, co stojí za záznam, si napíšu aspoň v heslech do bločku, který najdu první den v hotelu. Co kdo řekl vtipného, pocity, přesné názvy míst, počasí. Něco z toho pak použiju, něco ne. I když máš dobrou paměť, důležité je, jak zážitky vnímáš v tu chvíli. S odstupem už to může být jiné.



6. Nebuď na sebe přísná
Je to cestovní deníček, ne umělecké dílo. Buď spokojená s tím, co vytvoříš a zbytečně si tvoření nekomplikuj nějakými složitými výtvarnými technikami. I kdyby tam měly být jenom fotky a pár popisek, bude to poklad. A každý další ti půjde snáz.

Když máš selfie z Nicholasem Houltem ve světové premiéry X-Men: Dark of Phoenix... nepotřebuješ přece žádné další ozdoby.

7. Zapoj ostatní, bude to zábava
Dřív se stávalo, že zbytek výpravy lehce prudilo, když jsem se ponořila do tvoření a nevěnovala jsem se jim. Teď materiál sbíráme vlastně všichni, takže je to skoro SKORO společné dílo. "Fakt to nebudeš chtít lepit?" je častá otázka před tím, než se cokoliv vyhodí. Vstupenky, letáček, účtenka. Někdy spolu vybíráme i fotky. "Chceš tam tuto nebo jinou?"






8. Doma rychle tuním
Doma co nejdřív deníček dodělám! Dokud si všechno pamatuju. Je taky fajn se s deníčkem ukázat, hned když se tě všichni ptají: tak co dovolená? Dotisknu fotky, dolepím ozdoby, udělám velké nápisy. Přepisuju texty, nacpu sebraných materiálem připravené skrývačky, vyrobím titulku. Z tour po USA jsem si i vyšila trasu 4000 km, které jsme ujeli.



Použitý materiál:
pár flitrů, šňůrky, gumička

VIDEO

Máš nějaké osvědčené tipy a triky na cestovní deníček, sem s tím. Chceme to vědět!

28 komentářů:

  1. "Je to cestovní deníček, ne umělecké dílo." Tak to sorry jako, ale tohle je UMĚLECKÉ DÍLO! Já ten svůj letošní z Broumova zazdila a dodělávám až doma. Teprve po 14 dnech jsem si napsala text vedle na papír a tak mě to tak zklidnilo, že ho snad nikdy neudělám, protože mě nic netlačí..no musím se kousnout! Takže teď očekávám nějaký freestyle na září, aby mě to dokopalo..:D. Ne, Pájí, máš to luxusní a těším se až si ho někdy osahám. Holkám blahopřeji k 15. narozeninám a věřím, že tohle byl dárek, na který v životě nezapomenou, já bych teda nezapomněla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ali, musím tam znova! Já bych to právě "potom" dělala půl roku. Takto přijedu a mám :) To tvoření je pak prostě součást zážitku a to máme rádi.

      Vymazat
    2. Však já tak dopadnu, normálně scrapuju na dovče, ale tentokrát to nějak nešlo.

      Vymazat
  2. Souhlasím s Alčou. To je umělecké dílo!!! Parádně vytuněný cestovní deník. Letos jsem chtěla také zkusit tvořit on line, ale ztroskotalo to na výběru tiskárničky. Když jsem četla recenze, tak za moc nestály, ale Ty máš Pavli fotky moc pěkné. Jsi se svou tiskárničkou spokojená?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem velký fanoušek Instaxu, už to trochu hraničí se závislostí. Ale ta tiskárna je fakt super. Máš možnost fotku vyladit tak, jak jsi zvyklá a vytiskneš si jenom to povedené. Ty fotočky používám třeba do přáníček, na dekorace, na dárky, nosím je v peněžence, mám je na ledničce :)... je to láska!

      Vymazat
    2. Pavli a máš SP3 na čtvercové fotky?

      Vymazat
    3. ano, v tomto deníčku jsou ty, co jim říkají square

      Vymazat
  3. To je opravdu velika nadhera, Pavli😍
    Ja sebou na dovcu brala predpripraveny TN 2x,ale nikdy jsem nenalepila ani stranku. S klukama to zatim moc nejde. Porad maji hlad, nebo neco a klid na lepeni neni 😅 A taky radeji tvorim, kdyz uz mam fotky vytiskle a prenosnou tiskarnu nevlastnim. Snad nekdy, jednou... 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pořád mají hlad :)))) ...to chápu. Tak třeba až trošku odrostou.

      Vymazat
  4. Pavlinko,tak to je velká parada....a je to opravdu skvost....tesim se,jestli nám ho ukazes na živo 😘

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jááj, skvost je veliké slovo. Peti těšíme se na tebe příští středu na nightshoppingu. Je tu!

      Vymazat
  5. Tak můj deníček není umělecké dílo ale toto ano 👍 moc se mi líbí mapa jako podklad a ta šňůrka mezi stránkami Las Vegas🙂 musela to být skvělá výprava a máš úžasnou vzpomínku👏👏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Lei, ... z Vegas muselo být něco zábavného. Mají tam i takovou atrakci, že tě na jedné straně ulice pověsí na lano a proletíš se nad ní na druhý konec.

      Vymazat
  6. Pavli paráda veliká teda 😍Ja obdivujem že to dokážete za pochodu to neviem ci by som ja dala. Ale páči sa mi ze je to autentické a hlavne toho textu s tým ja mam večne problém, ale asi práve preto ze si nikdy nerobím ziadne poznámky 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, ty bys to určitě určitě zvládla. Když si vezmeš fakt málo materiálu, nemůžeš si pak ani moc vybírat, co tam dáš :) a pak to jde rychle. Ideální jsou nějaké neutrální sadičky. A děkuji moc.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj super deníček, krásný fotky, velká inspirace. Můžu se zeptat co děláte s fotkama co se nevejdou do TN? Děláte další album nebo fotky jen vyvoláte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HA, Evi, to víš, že mám plán :) Mám vytipované tři firmy na "lepš" fotoknihu, i když v naší sektě je to skoro sprosté slovo. Ještě jsem to nedělala, ale viděla jsem pár luxusních, tak to vyzkouším.

      Vymazat
  9. Pavli, úžasný denicek a skvělé tipy, díky moc! Je skvělé, jak tam dokážeš zakomponovat tolik toho "místního materiálu", úplně na mě dýchla ta atmosféra 😊 A dvoustrana z Vegas mě teda dostala 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi hrozně milá, díky! ...jojo Vegas nepotřebuje popisky.

      Vymazat
  10. Sen. Cesta i denik. Od te doby, co jsem projela Zapad, vim, ze se tam musim vratit a ukazat TO detem. Krasne jsi si vyhrala, tesim se na osahavacku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak Jani. Byla to úžasná dovolená a hrozně moc jsme se s rodinou užili. Dííky

      Vymazat
  11. Pavli ten je boží, obdivuji tě, že to zvládáš takto na cestě a přitom to vypadá tak skvěle 🥰 musela to být senzační dovolená 🤩

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla!! Víš co, já to moc neřeším a fakt hrozně ráda hledám pěkné mapy, pěkné turistické letáčky... tam jsou kolikrát úplné grafické poklady. Pak už to doma jenom lehce vytuním. A díky moc Peti.

      Vymazat
  12. Naprosto parádní deníček, hned bych se tam rozjela, a snímek deníčku s pustinou v Canyon parku je úplně boží ... to je "Snímek roku" ...

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover