sobota 25. dubna 2020

SCRAP POTĚR Challenge #5 / TVOŘENÍ S DĚTMI #zustavamdoma

TVOŘÍME S PAPERO DĚTMI #5
vyšívání


SCRAP POTĚR CHALLENGE #5

ZADÁNÍ
  • Téma: vyšívání
  • Podmínka: jako základ pro vyšívání použijte naše šablonky, nebo si nakreslete vlastní motivy
  • ŠABLONY - ty najdeš v produktu na našich stránkách TADY. PDF soubor k vytištění je pak přímo v detailu produktu v záložce SOUBORY. Stačí ho jenom stáhnout, nemusíš si nic kupovat.
  • Soutěžní projekty pošli do půlnoci 2.5. 2020 na email atelier@paperoamo.cz s předmětem SCRAP POTĚR CHALLENGE. Fotografii pojmenuj ve tvaru ANNA.N (křestní jméno, tečka, první písmeno příjmení dítěte)
  • Fotky budou vystaveny 3. 5. 2020
 VÝHRA
  • Všechny děti, které budou tvořit a pošlou foto, dostanou do příští objednávky k  mamince balíček překvapení na další tvoření. 

VYŠÍVÁNÍ PRO DĚTI
Jana Sadloňová
Ahoj,
po delší době píšu článek na nejlepší scrap blog na světě a mám trochu obavu, že budu hodně upovídaná. Když, tak mě, prosím, omluvte. Mým úkolem bylo vymyslet zábavku pro svůj i váš scrap potěr, tak pojďme na to!


Nevím jak u vás, ale u nás je to tak, že prckové chtějí dělat to, co dělám já. Takže občas chtějí vyšívat. Speciálně Ríšu to vždy baví i několik dnů a pak je zase nějaký čas klid. Tentokrát se dobře chytila i Tili. Protože jí je něco málo přes 4,5 a není extrémně trpělivá, ani se ještě nezvládá soustředit příliš dlouho, můžete být v klidu, tohle svedou všechny děti. Tedy alespoň ty, které jehlu udrží v prstíkách dostatečně jistě. ;) 

Větší děti zvládnou vyšívání křížkovým stehem. Jak to děláme my? 

1) Vyšíváme na journalingové kartičky – ty od PA se hodí skvěle ... větší křížky pro úplná mrňata. ;)


2) Čím více samostatné práce, tím větší klid v bytě. Takže společně vybereme motiv a pak už mlaďocha tlačím, aby se snažil sám. Musím být sice nablízku k nápovědě a pomoci, ale zlepšuje se a za chvíli bude zcela samostatný.

3) Překreslí si ho na kartičku – ideálně barevně, aby při vyšívání nemusel počítat.


4) Vyšívaný motiv si pak nadírkuje. Učím ho, aby dírkoval pouze tam, kde jsou stehy, vypadá to lépe. 

5) Vyšívá. Od začátku ho učím, aby byly křížky uložené stejným směrem, vypadá to tak lépe a říkám si, že je lepší být trpělivější teď, než ho pak přeučovat ... I když nejspíš za pár let už vyšívat nebude, kdo ví. Protože mu dávám jehlu s velmi malým ouškem, aby nedělala obrovské díry, pomáhám při navlékání.

Samozřejmě, ta malá chce dělat to, co brácha. A tak jsme to zkusily. Připravila jsem jí jednoduché srdíčko. 


Pozn. Když je vzor super jednoduchý, ideálně jednobarevný a souměrný (jako srdce), je vyšívání pěkné z rubové strany - té, na které není mřížka. Aby děti věděly, kde budou křížky, ještě jim to tam značím menšími křížky, které pak budou pod přízí schovány. Pro větší děti někdy stačí jen malé barevné značky.


Tili to chvíli jí to bavilo, ale nebylo to pravé ořechové a srdce pak dokončil Ríša. Ta nejmenší mrňata prostě mají začínat předním stehem. ;) Předloh najdete všude spoustu – v podstatě můžete vyšívat jakýkoliv obrázek – na Pinterestu jsou jich mraky, ale motivky překreslíte (nadírkujete) i třeba z již použitých omalovánek nebo dětských časopisů. Naše ředitelka zeměkoule ale chtěla svoje sluníčko. A tak jsem si řekla, proč ne – nakonec to je dokonalé – a celé od ní.

1) Nechte prcka namalovat na kartičku svůj jednoduchý obrázek (kartičky jsou prima, protože mají vyšší gramáž a vydrží i méně citlivou manipulaci). Alespoň vám pomohou snížit zásoby kartiček a dají důvod ke koupi nových, neokoukaných kitů!

2) Připravte mu dírky na přední steh.


3) Ukažte mu, jak se vyšívá. 

4) Buďte po ruce na řešení potíží. ;)

Doporučuji navlékat spíše kratší návleky přízí. Když jsou příliš dlouhé, motají se a dělají se uzlíky, nemluvě o tom, že se s nimi dětem nepracuje dobře. Výhodou vyšívání na papíře je, že se stehy samovolně nevytahují. Přesto nechávám trochu delší konce. Ač jste na výšivkách na látku asi zvyklé pouze zapošívat (uzly nemají být ani na rubu ;) ), na papíře bych to vůbec nehrotila - rub obvykle nebývá vidět. 


A co děláme s vyšitými obrázky? Nejčastěji je aplikujeme na přáníčka. Speciálně v současné době jsou v kurzu přání pro babičky a dědečky ...Šťavnatý pozdrav s vlastnoručním nápisem 


nebo duhový pozdrav v mužském tónu pro dědu k svátku



Tyto kulaté akrylové bloky jsme si oba oblíbily – velmi dobře se s nimi pracuje, rýha po obvodu umožňuje výborné uchopení a samozřejmě oceňuji i krásný vzhled. Dále vznikla „baby clean and simple“ přání k různým příležitostem ...



U sluníčkového přání jsme procvičily jemnou motoriku nejenom kreslením a vyšíváním, ale i vystřihováním kytiček a lepením (práce s oboustrannou páskou je pro pidi prstíčky super!). 


Na srdíčkové přání jsme použily techniky stříhání, obkreslování a malování. Občas jsem trochu korigovala výstupy, ale snažím se držet zpátky svůj perfekcionismus a nechat je udělat si co nejvíc sami. Někdy mi to jde lépe, jindy hůře.

Kde najdete motivy na křížkovou výšivku?

Já si většinou vystačím s časopisy typu Dekor nebo starými Burdami ze svých dřívějších tvořivých let. Mám jich dost a vždy se najde něco, co se dá použít. Jednoduché věci jdou i namalovat na čtverečkovaný papír. Ale pokud se na to necítíte, tuny nápadů najdete na Pinterestu. Budete-li hledat, zadávejte slova jako korálky, bead patterns (motifs), bead borad patterns nebo baby cross stitch. Pár jsem jich namalovala: jsou to obyčejné Wordové soubory, naformátované na velikost kartičky 10x15, když je stáhnete, vytiskněte a můžete dírkovat a vyšívat. Kdyby vám náhodou došly kartičky s mřížkou, zde jsou ještě mřížky 10x15 k vytištění.

Pokud vás to zaujalo a myslíte, že by to bylo zajímavé i pro dost velké vyšívače, či vyšívačky, mám tady ještě pár vychytávek.

Nechcete-li, aby byla mřížka vidět, vyšívejte na opačnou stranu kartičky než je ta, na kterou jste dírkovali. Pokud je vzor složitější, či vícebarevný, vyplatí se vyznačit si ho barevně ještě jednou na straně, kde budete vyšívat. Nebo třeba jen jemně, obyčejnou tužkou po jednotlivých barvách.
Předlohy je možné přenášet – namaluji si ho na kartičku s mřížkou – a pak ji nalepím washi páskou na kartičku, na kterou chci vyšívat. Nadírkuji přes obě kartičky a pak už vyšívám pouze na podklad, který chci mít vyšitý. Takto je možné stejnou předlohu přenášet víckrát.


Přenosy výšivek větších rozměrů (na stránku) jsou rovněž možné. Máte-li třeba pěknou předlohu z časopisu, ale mřížka je příliš malá, zvětšete si ji v kopírce – obvykle stačí 10-20%. A pak kopii přiložte na zvolený podklad a nadírkujte. Nebo je možné využít pauzovací papír – ten je fajn třeba v případě opakujících se motivů: na pauzák namalujete pouze jeden motiv a posouváním můžete na podklad přenášet (dírkovat) víckrát – díky průhlednosti vellumu máte kontrolu umístění. Ale to už jsem se od potěru dostala úplně jinam.

Když jsem prcky fotila pro tento článek, v mezičase jsem samozřejmě také trochu vyšívala – abych vám mohla ukázat techniky, o nichž píšu. Tady jsou 2 další možnosti využití vyšitých obrázků.



Nebo vyšitou kartičku vložte do PL. Nebo do rámečku ... 

Doufám, že se vám inspirace bude hodit a vaše děti zaujme a potěší. Moc se těším na jejich výtvory a případně vaše další nápady jak na vyšívání na papír a co dalšího s nimi! Díky, že jste tento mega článek (zase!) dočetly.
Mějte krásné dny a někdy zase páčko!
Jana 

6 komentářů:

  1. Jani, Ty jsi hustá, fakt! Pecka! Nevím teda, jestli budu mít odvahu tohle dětem dát do ruky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, a proč! Přední steh zvládnou v poho a to soustředěné tichooooo ti za to stojí 😉❤️ To dáte! 😘

      Vymazat
  2. Jani supr zadání, už pomalu zkoušíme se Zuzkou, ruční práce ji moc baví. Toto jsi skvěle připravila.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, Ty jsi to krásně vymyslela, zaujalo to i mne 👍😀 Těším se na vyšitá dílka. Maminky by mohly připojit fotku, dětiček při vyšívání 😉

    OdpovědětVymazat
  4. jako pani, to je teda ZAsivarna! Bozsky provedeno!

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover