pátek 25. prosince 2020

JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU / část druhá / Jak upravovat a třídit fotografie

Na Boží hod tu máme další díl z našeho seriálu o fotkách! Ať máte co číst. Tentokrát se budeme věnovat úpravě fotek a jak je třídíme v počítačích a mobilech.

SERIÁL "JAK NA FOTKY VE SCRAPBOOKINGU"

Jak třídit a upravovat fotky

Způsobů třídění a programů na úpravu fotek je asi tolik jako členek našeho DT. Dobře, tak tedy víc. I tady platí, že co člověk, to názor a že každému vyhovuje něco jiného. Pokud to s organizací fotek ve svých mobilech a počítačích myslíte opravdu vážně, osvědčeným způsobem je jejich třídění podle roků a měsíců. Kdo dokumentuje týdenní události, jistě ocení týdenní kategorizaci. Programů na úpravu fotek je mnoho, liší se v tom, jestli jsou placené, pro začátečníky, jestli jsou v mobilní verzi nebo na počítači. Sami uvidíte, že jsme si každá našla svoji vlastní cestu a dál už nehledáme. Tady totiž víc než kdy jindy platí, že čím rychleji si fotky upravíte, tím dříve lepíte!


Adéla

Pro úpravu využívám Instagram nebo Affinity photo. Nemám moc ráda systém měsíčních plateb (pronájmu), který teď většina programů nabízí, oproti tomu vám Affinity zůstane a je to celkem povedená konkurence několikanásobně dražšího Photoshopu. Verze na tablet je za cca 500,- a pro PC za 1290,-. Dělám v něm i koláže a připravuji si texty do alba.



Alena

Fotky třídím po týdnech. Následně na roky. Takže v PC mám složku 2020 a v ní 52 dalších složek, ve kterých jsou fotky, které šly do tisku. Jsou tedy už protříděné a upravené. Zbytek mažu.

Valika

Fotky triedim v rámci priečinka v počítači. Pre výber vytvorím špeciálny priečinok a ten upravujem v Lightroome. Je to platený program, ale na mobile existuje aj verzia zadarmo. Musím však poznamenať, že sa trošku líši od tej počítačovej.


Iva

K úpravě používám program Lightroom. Konečně program, se kterým jsem se trošku sžila a naučila jsem se ho základně ovládat. Jsem opravdu antitalent na focení a všeho kolem fotek.... pojmy jako expozice, clona, rychlost uzávěrky či vyvážení bílé jsou pro mě španělská vesnice a hrozně se s tím trápím. V Lightroomu je spousta návodů na úpravu fotek, které tam postují fotografové a já je hodně využívám. Nemám k tomu ten cit, a tak se to holt musím opravdu systematicky naučit. Nevýhoda tohoto programu je, že není zdarma a není to ani nejlevnější aplikace. Mám verzi, kdy ji můžu využívat jak v tabletu, tak i v počítači a roční předplatné činí 3790,- Kč nebo se dá platit každý měsíc 309,- Kč.

Další program, který je super a zdarma, je Snapseed, ale ten aktuálně využívám jen na rozšíření pozadí pro fotku na instagram. Moje layouty mají obdélníkový tvar a já si ho tímto nástrojem rozšířím na čtverec.

Jana B.

Jako správný systematik fotky poctivě třídím do jednotlivých složek. Ještě když jsem dělala kapsové stránky, tak jsem měla složky s názvy měsíců a v jejich rámci jednotlivé týdny. Teď už mám jenom složky měsíců a je to pro mě velká úleva. Fotky tam nasypávám průběžně a pokud je nějaká událost, jako narozeniny, dovolená, udělám si v rámci měsíce složku. Jednotlivé měsíce mám očíslované, neb mi to počítač hází podle abecedy a dělá mi v tom bordel.


Co se úpravy fotek týče, nedám dopustit na milovaný Zoner Photo Studio. Mám jednu ze starších verzí (verze 16), dostala jsem se k ní v rámci jednoho kurzu. Občas si říkám, že by bylo fajn omrknout novější program se všemi těmi lepšími funkcemi, ale pak převáží pohodlnost a fakt, že tady už vím, kde a co. Všichni mi dáte jistě za pravdu, že probírat se fotkami, to je úmornost na druhou! Nejprve si projdu různé záběry, vyberu nejpovedenější a ten upravím. Zbytek mažu. Zoner má docela dobré automatické úpravy, takže využívám ty, potom zesvětluji (někdy fakt hodně, vytištěné fotky bývají tmavší) a doplním kontrast. Podle požadovaného záběru fotku oříznu. Jiné úpravy vlastně ani nedělám, při tom množství to nejde. To se víc crcám s fotkami na blog :). Když posílám fotky do tisku, musím jim tam zmínit, že nechci automatické úpravy. Já mám svoje vyblitiny ráda!

Leona

Fotky upravuju v programu Zoner Photo Studio. Mám tu poslední verzi, která se dala jednorázově koupit. Teď už i Zoner funguje na základě předplatného (ročního nebo měsíčního). Jiný program, abych pravdu řekla, jsem na úpravu fotek nikdy nevyzkoušela. Tak nějak jsem si na něj za ty roky zvykla a nejsem v tomto velký experimentátor.

Každou fotku v Zoneru upravím – oříznu na požadovaný rozměr, upravím jas, teplotu barev, sytost apod.


Mirka

Tohle je jedna z věcí, se kterou jsem spokojená a už několik let to vůbec neměním. Fotky si třídím do složek po rocích a následně měsících. Pokud mám v jednom měsíci víc fotek, nebo různých akcí, výletů, dovolených, tak si to roztřídím ještě do dalších podsložek s názvem a datem výletu. V každém měsíci mám pak ještě jednu podsložku s názvem Tisk, kam si kopíruji fotky, které jsem si vybrala na vytisknutí, ať je pak složitě nehledám mezi ostatníma.

Takhle vypadá můj rok 2020:

a takhle třeba srpen 2020:

Petra

Fotky si třídím v PC ve složkách podle roků a týdnů, kvůli tvoření Project life alba to jinak ani nejde, tam je potřeba vědět přesně, ve kterém týdnu která fotka vznikla. Pokud je v tom týdnu nějaký větší výlet, nebo dovolená, připíšu to k názvu složky (např.: složka - 33.týden HODY). V počítači mám zvlášť složku VYVOLAT, kam si (opět roztříděné po týdnech) přesouvám fotky, které chci nechat vyvolat a jen tyto fotky k vyvolání následně upravuji a posílám na tisk. Jakmile mám fotky vytištěné, třídím je do starých obálek opět podle týdnů. Zvlášť mám pak obálky na dovolené, ze kterých tvořím minialba, zvlášť mám také fotky na velké stránky (takové ty top fotky), do jedné velké obálky potom skládám fotky, které mi zůstanou z tvoření.

Fotky upravuji už léta v počítači v programu Photoscape, který je zdarma ke stažení třeba na slunecnice.cz .Tento program je ultra jednoduchý. Jedinou nevýhodou je, že neobsahuje žádné filtry, takže si nemůžu všechny fotky sjednotit do alba tak, jak bych chtěla. V programu vždy upravím vyvážení bílé, jas a kontrast. Dále odstraňuju nežádoucí předměty. Co mi neladí barevně a moc na fotce křičí, předělám do černobílé nebo vymažu/zamažu úplně. Pokud je potřeba, tak fotku oříznu.


Silvie

Nejlepší je si fotky třídit rovnou. Jako je to vopruz, ale snažím se je hned přendávat do složky, která je určená na fotky do alba. Jste-li šťastný majitel androidu, telefon pak připojíte k počítači, najdete složku „album“ a dál s fotkami pracujete. U Applu netuším, jak se to dělá, ale vím, že je to děsně složité :D a dostat fotky z dovolené od lidí, co mají Apple je téměř nemožné!

Fotky ale stejně většinou upravuji rovnou na mobilu. Nejvíc mám ráda bezplatnou aplikaci VSCO. Fotky nějak moc neničí, má přednastavené filtry (což je super, když chcete mít všechny fotky v albu nějak plus mínus podobné, prostě použijete stejný filtr) a fotky tam jdou rovnou ořezávat. Obecně doporučuju fotce přidat jas i kontrast, tisk je většinou tmavší než obrazovka.

Na úpravu nepoužívejte Instagram. Je mi jasné, že se vám tam ty filtry líbí, ale ty fotky vám to zmenšuje a pak se divíte, co se vám vytiskne za zrnitý hnus. To samé platí pro fotky, co posíláte přes Whatsapp nebo Messenger. Tyhle aplikace si fotky zmenšují. Pošlete to přes email nebo google disk. Když potřebuju něco retušovat nebo fotku víc řešit, používám Photoshop nebo Lightroom, což jsou ale placené aplikace a programy pro zkušenější.

A teď ještě, co je k úpravám fotek již napsáno na blogu:

Canva - online editor fotek

Aby fotky na stránce ladily

Jak zachránit špatné fotografie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover