úterý 9. prosince 2014

Fotostudio

JAK ZACHRÁNIT ŠPATNÉ FOTOGRAFIE?

Od špatné kompozice či rozmazaných šmouh přes celou fotku vám už nepomůže ani svěcená voda, ale co ty fotografie, na kterých máte všechno perfektní, jenom to světlo, kontrast a barvy nejsou úplně na jedničku? Možná není vše ztraceno :)


Minulý týden naši část světa pokryla ledovka. Kromě toho, že nás to na čas uvěznilo v našich domovech to mělo i světlé stránky - a to nádherně zamrzlou přírodu, která nám ukázala to pravé kouzlení s ledem. A to chtělo fotku! Protože jsem nemohla použít svůj normální fotoaparát, přišel na řadu můj stařičký mobilní telefon (pozn. iPhone 1. generace, starý 7 let, u kterého foťák stojí opravdu za starou bačkoru). Nadšená jsem z toho nebyla, ale touha zachytit tu krásu dřív, než to roztaje, nebo taky dřív než na mě v zahradě spadne ledem obalená větev a zabije mě, byla silnější. A tak jsem vyrazila ven a fotila co se dalo. Jak správně předpokládáte, výsledky nebyly moc radostné - ale máme naštěstí k dispozici skvělé programy, ve kterých se toho dá hodně zachránit :)

1. Otevřete si program PicMonkey a zadejte EDIT

 

2. Otevřete si menu EXPOSURE (expozice)


3. Otevře se vám menu s následujícími volbami - BRIGHTNESS (ovládáte světlost fotografie), HIGHLIGHTS (nejsvětlejší body fotografie), SHADOWS (nejtmavší místa na fotografii) a CONTRAST.
  

4. Zkuste si postupně zvyšovat hodnoty na jezdcích BRIGHTNESS, HIGHLIGHTS a SHADOWS. Já většinou začínám zesvětlením fotografie.


5... pak zvýrazněním světlých míst...


6...a nakonec zvýrazněním tmavých částí.


7. Takto vypadala moje výsledná tabulka. Samozřejmě že u každé fotografie to bude jiné - záleží na tom, jestli máte fotografie moc světlé nebo tmavé, a co tedy potřebujete upravit. Když jste s fotografii spokojeni, dáte APPLY.


8. Nakonec můžete přidat nějaký lehký filtr.


9. Na výběr je mnoho skvělých filtrů, ty nejoblíbenější najdete hned nahoře. Já nejčastěji používám filtr TRANQUIL.


10. U filtrů si zase vyzkoušejte, jak silný nebo naopak nepatrný může efekt být.


11. U této fotografie jsem nechala filtr TRANQUIL na 60 procentech.


12. Výsledná fotografie v programu.


S FILTREM


BEZ FILTRU

DALŠÍ ZACHRÁNĚNÉ FOTOGRAFIE



2 komentáře:

  1. Tuto funkci používám opravdu velmi často :-)) Dobře to umí i Zoner Photo Studio ... v PicMonkey jsou super právě ty filtry!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný návod, já doteď program používám asi jen koláže...jak tak vypadá.
    Díky Aničko.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover