úterý 10. května 2016

ORGANIZACE PRACOVNY


JANA V. 

Jelikož jsem svou pracovnu dosud nikdy nikde neukazovala, je to na delší povídání. I proto vás čeká takové čtení na pokračování.  

Zvu vás na návštěvu k nám!

Úvodem něco málo k vlastnímu prostoru, kde tvořím. Aktuálně mám to štěstí, že mám na scrap svoji místnost. Abych vás ale uklidnila, nezabírám jí jednak zdaleka celou a rozhodně bych se smrskla i na menší prostor, a především jsem teď s prostorem asi na vrcholu své „tvořivé kariéry“. Počítám totiž s tím, že prostor se mi v budoucnu bude už jen a jen smrskávat, až budu nakonec ráda za malý koutek:-) Zatím si užívám ještě volnosti.



Velký pracovní stůl (142x78 cm) mám přímo pod oknem opřený o ikeáckou Expedit knihovnu. No stůl...vlastně je to jen surová OSB deska, protože se mi takto líbí (ale podložky jsou na ní pak nutné) :-) Co ale považuji za minimálně stejně důležité jako velký stůl, je mít vše na dosah ruky. Proto u stolu sedím tak trochu jako pokladní ve své kukani, protože jsem prakticky ze všech stran (po stranách a částečně i zezadu) obklopená úložnými prostory a jinými nezbytnostmi, což je hodně praktické.

Tak to vezmeme nějak popořadě, co říkáte? Třeba zleva:-)

Vedle postele je skřínka, kde ale prakticky nic scrapového nemám. Zejí v ní třeba prázdné skleničky z dob, kdy jsem používala kytičky. Na ní je obraz, který jsem dělala kdysi dávno z malířských vzorníků. V popředí, hned vedle stolu po mé levé ruce (když sedím za stolem), vidíte starý odkládací stoleček vyčleněný pro často používaný Big shot. Na polici pod ním mám vesměs odkládací prostor na rozdělané věci apod. I odkládací prostory jsou ve scrap pracovně moc důležité, aby bylo vůbec místo na stole!



Ve skřínce mám ale také třeba stařičké propisoty různých abeced a šipek, které jsem dostala (stále docela fungují a používám!). Na skřínce mám v mělké krabičce zbytky papírů, které na drobné výseky používám a jsou tak po ruce u Big shotu.


Vlastní stůl, jak už jsem zmínila, je pod oknem. Na parapetu mám skleničku se štětci (není v záběru; používám je málo), malou pákovou A5 řezačku, dřevěnou bedýnku od vína, ve které mám vyřezávací šablonky a kapesníky. Velkou řezačku u mě ale překvapivě nehledejte:-) Velké papíry řežu skalpelem a pravítkem přímo na podložce a velká řezačka mi tak nepřekáží a vlastně ani moc nechybí. I tu malou jsem pořídila teprve nedávno, ale ta se hodí, to jo:-) Jak je lehoučká a malá, tak jí můžu odkládat právě na ten parapet.

Na stole mám velkou A2 řezací podložku. Vpravo je ještě Crafting mat, ale jak nedělám mixed-media, tak jejích vlastností moc nevyužívám. Vlevo se mi moc hodí malý tácek, na kterém vždy shromažďuju ozdoby ke stránce, na které zrovna dělám, a neválí se mi tak všude kolem a nehledám je věčně.



Všechny thickersky a jiné abecedy či velké archy samolepek mám v překližkovém pořadači na dopisy (Ikea už  tento myslím nemá :-( )




V přední části tohoto pořadače jsou různé psací potřeby, dále pak tekutá lepidla, nůžky....a malé kladívko! To používám velmi často:-) Ukádnete na co? Né, prozradím rovnou: rozmačkávám s ním (to je slabé slovo, prostě s ním majznu!...v denní dobu)  sponky od šešívačky, kterou využívám časo, aby z druhé strany byla pěkně placatá. A totéž dělám s hřebíčkama (brads; jako scrapbookař, co začal před érou enamelek, jich mám hodně). Na lepítkách nezbytné poznámky o rozměru stránek, které dělám, a tahák k nastavení Crop-a-dile kleští:-)



Vedle mám v malém kontejnerku akrylové bločky. Hodí se mi jich mít takto hodně, protože jdu umýt naráz po tvoření do koupelny. V malé krabičce (polepená od sýru) mám drobné nezbytnosti: ořezávátko, gumu, datumovku, nit, sponky do sešívačky, atd. Sešívačky mám na dvě velikosti sponek a nad vším dohlíží oslík s poznámkovýma papírkama:-)



Malý organizér vedle jsem si přivezla z Berlína a jeho obsah se mění. Zůstávají jen tužky, skalpel, šídlo, pinzeta a knihařská kost. V krabičce před ním mám zbytky výseků, které jsem nakonec nepoužila (krabička je normálně zastrčená až pod organizér)



Černý Versafine a Versamark inkousty jsou jediné, které si nechávám na stole po ruce. Za nimi to není bordel, to si nechávám vždy pár voskovaných papírků z oboustranky kvůli abecedám a různým samolepkám (o tom jsem už psala..). Malý pořadač na dopisy vedle používám většinou tak, že si do něj odkládám papíry, se kterými zrovna dělám, aby se mi neválely po stole (prostě stejně jako u předchozího stojánku skladování na výšku je vždy praktičtější, přehlednější a úspornější na místo). Také v něm mám odstřižky bílých čtvrtek, které využiju na razítkování, a malý blok.


Tak to byl můj pracovní stůl. Příště vám otevřu pár krabiček a nakoukneme do poliček. Krásný slunečný den!

2 komentáře:

  1. Janka máš to krásne a útulné :) už sa veľmi teším na ďalšie pokračovanie. a ten tvoj obraz je absolútne úžasný !!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, do toho koutku to úplně láká - pojď si sednout a tvoř! - a evidentně ti to tam jde parádně ☺ Jsem moc zvědavá na další pojračování!

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover