pátek 10. února 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT návod

50 odstínů růžové 
ALONA

Únor je Valentýnový měsíc a růžová k němu tak nějak patří. Dnešní návod je o tom, jak vytvořit 50 odstínů růžové s použitím jenom dvou barev. Taky vám ukážu, co se dá udělat s vodovkami tím, že omezíte množství vody.


Co jsem k tomu potřebovala:
  • vodovky
  • 2 skleničky s vodou – na oplachování štětce a na čirou vodu
  • ploché štětce - stačí obyčejné syntetické, nemusí být spešl akvarelové
  • hadřík – ten můj už je pořádně přepraný :)
  • akvarelový papír – používám A3 od Cansonu gramáži 200g/m2 a oříznu ho na čtverec.


Přenesla jsem dvě barvy na paletu, tedy jsem na paletě udělala dvě „kaluže“- žlutou a malinovou.



 A začínáme míchat. Nabrala jsem štětcem trochu malinové a zamíchala ji do žluté „kaluže“. Vznikne taková divná oranžová, která v tenké vrstvě dá jemně broskový odstín.


Předtím, než použiji směs naostro, raději ji vyzkouším na kousku papíru. Zde jsem udělala několik tahů. Nahoře jsou tahy dělané mokrým štětcem. Jsou hodně tmavé a obsahují hodně vody. Pro dosažení jemného a téměř suchého tahu jsem otřela štětec do hadříku. Odstín je fajn a jde se do toho.



Dá se pracovat se stejným štětcem, se kterým jsem míchala barvy. Ale chtěla jsem širší, taky proto jsem si vypůjčila od dětí ikeácký štětec. Pro tuto techniku nepotřebujete žádné speciální akvarelové štětce. Stačí obyčejné syntetické.

Štětec jsem namočila do vody, protože chci, aby vodou rozředil barvu, kterou mám na paletě. Zároveň ale nechci, aby byl moc mokrý, proto ho jsem ho ihned utřela do hadříku.


Špičkou sotva vlhkého štětce se dotknu palety a nanáším barvu jedním tahem.
 

Protože je štětec jenom vlhký (není mokrý, voda zůstala v hadříku), nanesená vrstva barvy je jemná a navíc stopa není jeden flek. Vlásky štětce se rozdělí a zanechají čárovanou stopu. Další výhodou této akvarelové techniky je, že přenáší málo vody na papír, který se pak téměř nezvlní.


Další čáru chci mít o odstín jinou. Proto znovu namočím štětec do malinové a přimíchám barvu do teď už oranžové „kaluže“.



Štětec opláchnu, utřu, namočím špičku do nového odstínu a dělám další tah a postup opakují.


Kdyby se Vám náhodou stalo jako mě, že naberete na štětec moc barvy, stačí ho i s tou barvou utřít do hadříku a můžete rovnou malovat.


Poslední tah dělám z malinové „kaluže“ čistou růžovou bez příměsi žluté.


Na papír jsem vměstnala 7 tahů, které nejsou jednobarevné. Někde je tak tmavší, někde je světlejší. Dejme tomu, že už teď je tu takových 7x3=21 odstínů. A i tak to vypadá pěkně. Ale já jsem chtěla přidat více hloubky a plastiky přidáním dalších barev. Vzala jsem si menší a úplně suchý štětec. Namáčím ho do barev, které mám zamíchané na paletě a rovnou nanáším tahy na papír.
 
Protože je štětec suchý, neředí barvu na paletě. Tahy proto budou tmavších odstínů. A pokud na paletu přidáte ještě žlutou kapku, znásobíte počet odstínů.


Pokud bude štětec moc mokrý od barev, stačí ho utřít do hadříku. Nevyplachovat ve vodě, dokud se nedopočítáte 50 odstínů růžové ;)

  

Jsem pyšná na svůj vlastní vzorovaný super designový papír, proto zbytek stránky už nechávám maximálně jednoduchý. Vytáhla jsem výseky kytek z vyžezávací šablony od Maggie Holmes, růžovou abecedu PaperoAmo z letního kitu a akrylátová písmenka ze starých zásob. Jo, a protože krátká strana A3 je menší než scrapbooková čtvrtka, je potřeba stránku podlepit. Já jsem nechtěla podlepovat celou čtvrtkou. Proto jsem ustřihla 4 černé proužky ze zbytku černé čtvrtky a podlepila každou stranu akvarelového papíru samostatně.

 

Takhle vznikla stránka zachycující krásnou vzpomínku na ráno z mého svatební dne. Rozespalé ráno s mámou a nejlepšími kamarádkami, káva, make-up, lak na vlasy a největší holčičí pohoda. Takový LO mohl vzniknout pouze v odstínech růžové, co říkáte?



Jednobarevný LO není moje obvyklá disciplína. Ale i s jednou barvou se dá vyhrát. Doufám, že to taky vyzkoušíte a provětráte vodovky.

5 komentářů:

  1. Zbožňuji tvé LO :) a tento je dokonalý. Nepotřebuješ milion věcí a ozdob, děkuji za úžasnou inspiraci :).

    OdpovědětVymazat
  2. Chystám se na ně (vodovky :-)... Krásný Alonko!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké, vzdušné a růžové :))

    OdpovědětVymazat
  4. Dekuji Devcata. Jsem rada, ze se libi a taky doufam ze se bude hodit :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover