úterý 8. května 2018

HOST NA BLOGU / Marie PUFFIN Kosařová


Díky DT callu jsem dostala možnost objevit se na blogu Papero Amo jako host. Jako správně odvážná duše jsem se rozhodla tento svůj příspěvěk pojmout jako výzvu sama pro sebe. Už se mi několikrát stalo, že když mi PA kit sednul, využila jsem jej na několik projektů včetně nejmenších odstřižků, kdy mi nakonec na stole zbylo jen pár věcí. Tak jsem se rozhodla, že zkusím dubnový kit zabít. (Pro neznalé - tzv. „Kill-a-kit“ označuje takový způsob zpracování kitu, kdy se snažíte vytvořit co nejvíce projektů s maximálním využitím materiálu daného kitu, ideálně jej vypotřebovat úplně celý). 
 

Ovšem obsah dubnového kitu jsem odhalila - stejně jako všichni ostatní - až prvního dubna. PinkFresh Studio, na první pohled tam pro mě byla samá růžová, no, po pravdě přiznám, že jsem se trochu zděsila. Já vím, že holky z PA materiály z PinkFresh Studia milují, ale moji favoriti to prostě nejsou (nekamenovat prosím :D). Ovšem výzva je výzva, šla jsem do toho samozřejmě i tak. 

K Page kitu jsem si vzala i Extra kit (ta žlutá abeceda mě dostala!) a navíc ještě pěnové samolepky. Jednak abych měla k dispozici ještě víc ozdob, ale také kvůli angličtině. Spoustu projektů tvořím pro kamarádky ze zámoří a české nápisy bohužel tolik neužiju.

Hned, jak mi materiál dorazil, rozložila jsem si ho před sebe a začala plánovat. Jsem totiž plánovač, spontánní tvorba mi moc nejde, ráda si napřed promyslím alespoň přibližnou podobu toho, co chci vyrobit (samozřejmě z toho nakonec může vylézt něco úplně jiného, známe se... :)) Počítala jsem s třicítkovým layoutem, dvoustránkou do Smashbooku a pocket letterem ze zbytků. Logicky jsem chtěla dodržet i toto pořadí - dává smysl začít od velkých projektů a postupně se propracovat k těm rozměrově menším. Začala jsem tedy s „třicítkou“.


Základem je velká čtvrtka, na ní pás menších fotek a výrazný titulní nápis. Neměla jsem superakční víkend, ale jen jeden den, proto jsem z dřevěných ozdob pro nadpis VÍKEND použila jen polovinu (ještě pořád můžu udělat druhý layout s titulem „KVÍ“). Na bílé čtvrtce mi přišel nadpis příliš nevýrazný, tak jsem se rozhodla jej podložit kouskem členité růžové čtvrtky. Její hranu jsem měla v úmyslu „utopit“ v ozdobách. Nakonec jich tam tolik není, ale trochu zamaskovaná je... 
 


Dva svislé pruhy jsou ze čtvrtky, která byla z jedné strany úžasně zelená, z druhé strany úžasně žlutá. Dlouho jsem se rozhodovala, ale nakonec vyhrála žlutá, pěkně všechno rozsvítila. Když už jsem měla základ z papírů, vrhla jsem se na ozdoby - pěnové samolepky, enamelová srdíčka, washi pásky, abecedu, výseky i vystříhané detaily. V úplném finále jsem pár srdíček ještě i dokreslila rukou, ale na víc jsem neměla odvahu (stejně jako na cákance tuší nakonec nedošlo). Celé mi to trvalo tři dny, vůbec nechápu, jak to někdo může sfouknout za pár minut... 
 
Další v pořadí byla dvoustrana do Smashbooku. (Pro neznalé - „Smashbook“ je produkt firmy K&Company, prodává se v několika provedeních a jedná se vlastně o předpřipravené spirálové album se vzorovanými papíry. Propadla jsem jim asi před pěti lety a od té doby mi slouží k zaznamenávání malých i velkých rodinných zážitků, je to taková moje alternativa Project Life, vždycky co rok, to Smashbook.) 
 


Věděla jsem, že chci využít jeden z rámečků, které byly součástí Extra kitu (modrý s nápisem happiness), a rozhodla jsem se zdokumentovat březnovou sobotu, kdy jsem s klukama vyrazila na soutok a užili jsme si příjemné odpoledne. Ve Smashbooku jsem se nebála použít víc barev, konečně jsem někam propašovala i svou oblíbenou zelenou, použila jsem obě abecedy, další z citátů z „citátové čtvrtky“, výseky, enamelová srdíčka i půlku druhého rámečku. Tu levou stránku jsem původně měla prázdnou, ale nakonec jsem i tento prostor zaplnila srdíčky. Asi síla zvyku, holt ve Smashbooku obvykle zaplním každý volný centimetr. 
 
Jako třetí přišel na řadu pocket letter (doslova „kapsový dopis“), další z míň známých formátů papírového tvoření. Jedná se o druh zásilky pro radost (tzv. happy mail), které si mezi sebou posílají lidi sdružení na specializovaných FB stránkách. U pocket letteru tvoříte a posíláte dopis v průhledném obalu formátu A4, rozděleném na devět menších kapes (původně sběratelský obal na karty). V jedné z kapes je dopis (opravdový, rukou psaný dopis), v dalších osmi pak vždy ozdobená kartička a několik "papírotvorných" drobností adresátovi pro radost a další kreativní využití - washi pásky, samolepky, lepící bločky, sponky, výseky apod. Sama si takto dopisuji s několika dámami z Kanady, Francie či Belgie. A mimo jiné je to skvělá příležitost, jak účelně využít i malé odstřižky papírů a zbývající ozdoby. 
 


Jak je vidět, za tímto účelech schraňuji i půlcentimetrové pásky, protože tady se hodí všechno. Pomalu jsem se dostávala do papírové tísně, měla jsem po ruce většinu už jen růžovou, velmi jsem postrádala víc té petrolejové modré - byl jí jen jeden pruh na rubu citátové čtvrtky a musela jsem hodně zvažovat, kterou stranu chci víc. Jako ozdoby tu je opět trochu od všeho - výseky, samolepky, dokonce i kolečka s čísly z Extra kitu jsem použila, byť jsem čísla ve středu zakrývala, výborně posloužila i obyčejná děrovačka, která mi pomohla s barevnými puntíky ze zbytků. Tím byl hotov třetí výtvor.
 
Ale ještě to nebylo všechno. Pořád jsem měla slušné zásoby nejsytější zelené a rozhodla jsem se pro jarní dvoustranu s fotkou mých krokusů do Traveller´s notebooku. 
 
Využila jsem tu druhou polovinu bílého rámečku a další papírové zbytky. Ono to není úplně zjevné, ale jak pod výsekem láska, tak pod zelenou samolepkou „keep the love alive“ jsou spoje papírů, protože už nebylo kde brát. Přesto považuji tento optimistický a jarní layout za povedený, myslím, že na výsledku to vidět není.
 
A ještě pořád nekončíme... Celou dobu jsem schraňovala ten nejpestřejší papír s knížkami, moc se mi líbil, i když byl barevně hodně divoký. Dlouho jsem nevěděla, co s ním, ale nakonec jsem i pro něj našla uplatnění. Vytvořila jsem si stránku o knížce, kterou jsem nedávno dočetla a která je pro letošní rok (který ještě není ani v půlce, jsem si toho vědoma) mou knihou roku. Medvědín od Fredrika Backmana, opravdu vřele doporučuji. 
 

Konečně jsem dopsala recenzi na server Goodreads, tak jsem si ji vytiskla a jednoduchý layout, který snese i divoký podklad, byl na světě. Opět jsem použila obě abecedy, pár pěnových samolepek, které se k tématu hodily, a nějaká srdička. Tímto jsem definitivně spotřebovala všechny papíry.
 
Veškerý materiál, co mi zbyl, zahrnoval zbytky samolepek (těch českých mi většina zbyla), zbytky výseků a to, co jsem si z papírů vystřihla - anglické citáty a malé obrázky. Takhle na fotce se toho ještě zdá být hromada, ale je to placatý A5 pytlík zbytků. Jinak všechno padlo. Kit je zabit! :) 
Vřelé díky za příležitost k vlastnímu příspěvku, byla to pocta a radost. A třeba zase někdy... Hodně času na tvoření přeje 
 
Marie Kosařová ~ Puffin ~ HappyMailNinja
P.S. Kromě fotek výsledných výtvorů jsem si průběžně fotila i celý proces a vše poskládala s popisy do videa – třeba bude i pro vás zajímavé nahlédnout mi pod ruku.
 
VIDEO

12 komentářů:

  1. No teda Maru, ten kit jsi opravdu zabila:-) tolik krásných stránek najednou. Perfektní, že jsi nám je mohla ukázat. Myslím, že si musím zkusit taky dát takové předsevzetí, jinak se s přibývajícím materiálem za chvilku do pracovny nevlezu:-) nepodařilo se mi přehrát video

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Video jsem zatím nahrála sem k sobě... https://youtu.be/jCwOxYkUDoQ

      Vymazat
  2. Paaani, tomu rikam naloz! Ale je fakt, ze cas od casu se mi taky podari nejaky ten kit totalne zabit! A je to fajn, nesyslim dalsi matros a muzu koupit neco noveho. A mimochodem mas to vsechno moc pekne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, moc mě to bavilo, ale po pravdě nečekala jsem, že mi to zabere skoro celý duben... :))

      Vymazat
  3. Obdivuji všechny projekty, kde je tolik ozdob a krásně to spolu ladí :-) Já si všechno vždycky dlouho rozmýšlím a nakonec raději nepoužiju, abych ten celek nezkazila. Možná, že nastal čas se trochu odvázat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, odvaz s kupou ozdob můžu jen doporučit, je to zábava... (taky jsem se s každou věcí rozhodovala vecnost, neumím to tam jen tak rovnou nasázet... :))

      Vymazat
  4. Maruško, parádní! Krásně jsi se kitem poprala a zvítězila! :) Mimochodem, růžovka ti svědčí ;) Obdivuji tvé tvoření do smashbooku - formát za mě prima, ale vadilo by mi, že si stránky nemohu vyndat (nebo je to minimálně natolik složité, že bych to nedělala ;) ) - pořád bych měla pocit, že nemám šanci udělat si to "nanečisto" ;). No prostě, líbí se mi to moc a obdivuji tě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju. A ano, je možný, že růžovou vezmu občas na milost... :))

      Vymazat
  5. Obdivuju kreativitu a napad zkratit VIKEND na DEN a musim rict ze o existenci "pocket letters" jsem do ted nemela ani tuseni, dekuju za rozsireni scrap obrozu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se hlavně těším, až přijde den toho "KVÍ" layoutu že že zbylých písmenek... :D :D

      Vymazat
  6. super. ako vzdy parada. tak teda taky pocket letter by som chcela mat. krasa ♥

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover