čtvrtek 13. dubna 2023

Šablony, ale co s nimi? / MÍŠA

Ahoj holky! Tak jaké byly Velikonce? Doufám, že jste si mezi malováním vajec a pečením beránků udělaly čas i na nějaké to papírové tvoření! Já jsem třeba dala dohromady papír a vajíčka a tak nějak mi to nahrálo na téma dnešního článku, kterým jsou šablony. A nejen ty vyřezávací! Řeč je o šablonách na barvení inkousty, popřípadě na práci se strukturovací pastou. Jsou to hravé techniky, které můžete použít na spoustu (nejen) papírových projektů.

Na trhu totiž najdete velké množství plastových šablon. Jenže co s nimi?

1.      Šablony a inkousty

Kromě šablony potřebujete navíc ještě inkousty, třeba takové, jako používáte na razítkování. U této techniky se dobře pracuje s těmi na bázi vody, například Distress Ink. Poté potřebujete něco, čím budete inkousty nanášet. Blendovací houbičky, nebo kartáčky – ty používám já a pracuje se mi s nimi velmi dobře. Postup je pak velice jednoduchý. Plastovou šablonu přiložíte na papír a připevníte, aby se vám nepohnula. Já na to mám speciální magnetickou podložku, ale použít můžete třeba pásku. Kartáček trochu pošmrdláte (pardon, nenapadá mě lepší slovo :-D) po inkoustovém polštářku a můžete krouživými pohyby (doporučují začít zlehka) barvit přes šablonu. Jakmile máte pocit, že máte nabarveno přesně, jak si přejete, šablonu sundáte a voilá, je hotovo.

Určitě to není exaktní věda, takže se nebojte, že to pokazíte!




2.      Šablony a strukturovací pasta

Princip je úplně stejný, jen místo inkoustů použijeme texturovací pastu a místo kartáčků nějakou špachtličku. Pokud nemáte špachtličku, tak dobře poslouží i nějaká stará věrnostní karta apod. Pastu nabereme a rozetřeme v tenké vrstvě přes šablonu. Šablonu sundáme a vzniklý reliéf necháme zaschnout podle návodu na pastě.



To je základní princip. Jsou to techniky velmi snadné, ale udělají hodně parády.

Originální šablonu si ale můžete vytvořit doma i sami! Jak?  Třeba pomocí vyřezávacích šablon tak, jak jsem to udělala u tohoto přáníčka.

Na kus papíru jsem si vyřezala kytičky z kolekce Piknik na louce a následně nabarvila pomocí inkoustů a kartáčků.


A protože jsou ty kytičky fakt krásně jarní, zkusila jsem je použít i jako šablony k ozdobení velikonočních vajíček. Vyřízla jsem si kytičku ze samolepicího papíru, abych si vytvořila samolepku, kterou jsem následně nalepila na vajíčko a rozstřihnutou houbičkou na nádobí jsem naťupala barvu, samolepku sloupla a bylo hotovo. Rychlovka. Vajíčka jsem teda použila plastová, takže je bez obav hodím do bedny a příští rok zase vytáhnu jako velikonoční dekoraci.



A jak jste na tom se šablonami vy? Znáte, používáte nebo slyšíte o této technice poprvé? Tajně doufám, že to poslední a že jsem vám dnešním článkem mohla trochu rozšířit obzory!? Určitě mi dejte vědět do komentářů a já se budu těšit zase příště!

POUŽITÝ MATERIÁL A POMŮCKY:

Pokud některý materiál nebo pomůcka není skladem a ty ji nutně potřebuješ, nevěš hlavu! Dej si hlídacího psa. Jakmile to bude možné objednámenaskladníme a emailem tě informujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover