sobota 25. ledna 2014

Project life day

LEA Vám na dnešek připravila pořádný článek k odpolední kávičce! Pojďte se ponořit do světa Projectu life!

V druhém díle našeho nového seriálu PROJECT LIFE DAY  se vám pokusím přiblížit, jak ke svému project life přistupuji já :-) Třeba najdete něco, co vám usnadní vaši práci. 


1. FOTÍM 

To je pro mě zatím ten nejtěžší úkol… ani ne tak samotné focení, jako spíš si uvědomit, že fotky jsou pro PL opravdu důležité a bez nich si můžu tak akorát psát deníček. A to jsem nedělala ani v pubertě :-) Třeba zrovna minulý týden jsme se úplnou náhodou sešli s bratrem, jeho přítelkyní Verčou a synovcem Páťou. Foťák v kabelce, foťák v telefonu. A já? Nic!!! Uvědomila jsem si to až večer doma! Trochu pozdě… Takže kromě toho, že musím myslet na focení, učím rodinu, že se prostě musíme fotit při každé příležitosti. A rodina se opravdu snaží a spolupracuje, z čehož mám velkou radost. Dokonce i Páťa, kterému se někdy nechce, dělá kraviny a zakrývá si obličej, hezky pózuje, když mu řeknu, že budou fotky v tom velkém albu, které si vždycky u mě na návštěvě prohlíží :-) Všichni si ho prohlíží, to je povinnost! :-) Ne dělám si legraci… oni si ho prohlíží dobrovolně a je milé, jak vzpomínají ;-)




2. VŠECHNO SI ZAPISUJU

Od strejdy jsem dostala blok, který se mi pro tuto příležitost skvěle hodí. Je linkovaný, má záložku, desky s gumičkou a propisku! Dokonalé :-) Sice ho nenosím s sebou, ale poctivě si každý večer zapisuju, co se ten den přihodilo. Píšu si každou blbost! Může se to hodit, ale také nemusí… po čase bych si nevzpomněla. V papírnictví jsem si koupila plánovací kalendář, který jsem si přilepila na první stranu bloku, abych věděla, číslo týdne, data apod. Na stránku si vždycky napíšu číslo týdne a data. Diář mi nepřišel moc vhodný kvůli stejně velkým okýnkům u jednotlivých dnů. Jeden den se toho děje více než jiný a už bych byla v pasti a nemohla se rozepsat :-)





3. KAPSY NA DROBNOSTI

V papírnictví jsem si koupila kapsy velikosti A5 na různé drobnosti, lístky, účtenky, cokoliv, co by se mohlo hodit. Zatím jsem do nich ještě skoro nic nedávala :-) Ale až tam něco dám, tak si hlavně poznačím, ke kterému týdnu to patří… kdyby náhodou ;-)




4. PŘÍPRAVA FOTEK

Každou neděli večer si přetáhnu všechny fotky z foťáku a telefonu do notebooku (složka s číslem týdne). Fotky zatím vyvolávám jednou za 14 dní (chodím do fotostudia. Za jednu fotku 10x15 zaplatím 5,90 Kč, ale mám to hned naproti práce a můžu se s nimi přímo domluvit, co potřebuji a hlavně jak, hotové je mám druhý den, pokud spěchám, zajdu tam ráno a odpoledne po práci si můžu fotky vyzvednout a bez příplatku). Z té spousty fotek si vyberu ty, které chci v PL mít, překopíruju je do složky a následně upravuji, dělám koláže, přidávám, ubírám… Tohle je to, co mě na PL baví nejméně… K tomuto kroku si vždycky beru kapsy do alba a podle fotek vybírám, jaký design pro vybrané fotky zvolím. Až mám vybráno a upraveno, tak si do příslušných kapes dám lístečky a napíšu, která fotka tam patří. Až mám fotky hotové, tak je zařadím do příslušných kapes. Už párkrát se mi stalo, že jsem při tvorbě stránek fotky přemístila někam, kde se mi líbily víc. Ale je to takové malé vodítko :-)




5. TVOŘÍM

Při každé volné příležitosti si sednu do svého koutku a snažím se zpracovávát stránky co nejaktuálněji, tedy s dvoutýdenním zpožděním :-), což je jasné už podle toho, že si fotky vyvolávám jednou za 14 dní… Ale i tak zatím stíhám, snad mi to vydrží.


Na závěr pár tipů a postřehů... 

Na skladování archů samolepek 12” jsem si pořídila vinylové kapsy na zip. V těchto kapsách mám uložené i čtvrtky, které jsou přímo pro PL. Nemám jich ještě tolik, aby se mi vešly do pořadače :-)



Ve svém PL určitě využijete originální kartičky, výseky nebo razítka z dílny Papero amo, 
které jsou každý měsíc v kitech, ať už CREATIVE nebo SIMPLE.





Taky jsem si pořídila šipky a písmenka od Becky HigginsK dostání jsou buď v barvě béžové nebo šedé, ale pokud se vám hodí zrovna jiná barva, není problém samolepky obarvit třeba Distress inkousty.

Nedávno se řešilo, jestli rohy zaoblené nebo ne. Já mám oboje :-) Když je to někde potřeba, tak kartičku se zaoblenými rohy podložím čtvrtkou, jindy mám zaoblené rohy na obou stranách kapsy. U fotek taky není problém, protože si je nenechávám vyvolávat s rámečkem. Všechny fotky 10x15 (tedy 4x6) stejně podkládám bílou čtvrtkou, stejně tak většinu těch menších 7,5 x10, pokud je dávám do kapsy 3x4.


Journaling píšu zatím ručně. Nějaké jsem si loni tiskla na tiskárně v práci, ale nebyla jsem s tím až tak spokojená. Doma tiskárnu nemám, takže jsem si texty nachystala doma a převedla do formátu PDF, aby zůstaly nezměněné (to je dobré hlavně v případě, že používáte font, který není v základním vybavení textových editorů). V práci máme laserovou tiskárnu, která nebere malé rozměry papíru. Musela jsem si tedy kartičky přilepit washi páskou na klasický kancelářský papír. Jenže pak se mi prášek z tiskárny objevil i na místech, kde to nebylo žádoucí, protože byl papír pro tiskárnu moc tlustý. 

Tak a to je pro dnešek vše… Pokud si ještě na něco vzpomenu, podělím se o to s vámi v dalším díle tohoto seriálu ;-)

5 komentářů:

  1. Skvelý článok, super spracovaný! Ďakujeme za skvelé rady, Lea ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Leo díky za články, už mám materiál doma,fotek plno,tak teď si udělat čas a pustit se do tvoření:-)

    OdpovědětVymazat
  3. I já děkuji! Jsem ráda, že se vám můj článek hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Leo děkuji, spoustu užitečných rad. Já zatím dost pokulhávám a jak píšeš, foťák nosím u sebe, ale když je třeba, atka ho nevytáhnu a rodinu teprve musím připravit, aby se nebáli :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super povídání, Leo. V podstatě to dělám skoro stejně. Mám na výběr relativně širokou škálu kapes, takže typ kapes vybírám podle toho, kolik mám fotek a zda jsou na šířku nebo na výšku. Papíry se samolepkama mám také v těch sáččích na zip :-))

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover