pátek 10. března 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT návod

JANA V.
Dnešní návod bude sice jen krátký, zato si ukážeme zase něco trochu nového. Třeba jak lze zajímavě vytisknout fotku bez fotopapíru. A zužitkujeme u toho hodně zbytků papíru. 

Vytisknout fotku přímo na scrapbookovou čtvrtku jsem si chtěla vyzkoušet už déle a konečně jsem k tomu měla vhodnou fotografii. Princip je naprosto jednoduchý: vytisknete fotografii doma na obyčejné inkoustové tiskárně na čtvrtku (já ji dávám do zadního zásobníku tiskárny, stejně jako fotopapír). ALE, aby to mělo právě tu přidanou hodnotu a nebyla to „jen“ vyblitá matná fotka, tak doporučuju následující 2 triky: 

1. nebojte se tisknout na bílou strukturovanou čtvrtku. Nikoli tedy hladkou, ale tu se strukturou plátna. Vypadá to podle mě velmi efektně.
 
Umím si představit, že by takto vypadal dobře vytištěný portrét (třeba i černobílý)...určitě se dokonale ztratí nedokonalosti:-D 

2. Vyberte si k tomu fotku s přepáleným nebem! Všichni máme rádi fotky krajiny s krásným azurem a ještě lépe s prdelatými mráčky (pardon za výraz...já jim tak říkám:-D), ale tentokrát využijete i fotky s nepovedeným nebem, na nichž vám ale kvůli něčemu v popředí záleží a chcete je použít. Proč? Protože je-li nebe přepálené až do úplné bílé, pak vytisklá fotka bude plynule přecházet do bílé čtvrtky. 

Takto vypadala moje fotka před a po úpravě.

Fotku jsem zesvětlila ne jen celkově, ale dokonala dílo zkázy v podobě přepáleného nebe. Tady vám návod neposkytnu, protože jsem nebe „pálila“ dosti neumětelským způsobem ve fotoeditoru, ale pokusy omyly to jde...A tady už je tedy moje vytištěná fotka a současně vlastně i podkladová čtvrtka.

 
Chtěla jsem tisk úplně bez okrajů, někdy se mi podaří k tomu tiskárnu trochu znásilnit, ale tady mi to vytiskla s cca 0,5cm okrajem. Nevadí. Podstatné je právě to bílé nebe, takže fotka se stránkou krásně splynula.Na čtvrtku jsem si na psacím stroji napsala doprostřed journaling (to jsem vám samostatně zapomněla vyfotit, ale uvidíte dále).Prostor pro klasické scrapování je tím pádem menší, proto jsem zalomila do šuplíku s odstřižky papírů a doplnila o pár ozdob ze starších kitů (opět můj oblíbený prosincový Creative na scéně).
 
 
Výhodou odstřižků (krom toho, že nemusíte načínat hned několik celých papírů) je, že jejich tvar vám rovnou poskytne vodítko, jak je poskládat. Jen tu a tam něco zúžit, zkrátit, odšmiknout, ale jinak super rychlé.
 
 
Pro větší efekt jsem okraje papíru po nalepení trochu zohýbala.

 
Následovalo trocha šití a výsledné dozdobení. Výsek Ahoj léto je z této sady. Původně jsem ho chtěla přebarvit bíle nebo modře, ale nějak jsem vyměkla a bála se, že se mi to nebude líbit, tak zůstal surový.
 






 
Ještě by se dalo namítnout, že většina děláte 12*12 formát a nejspíš asi A3 tiskárnu nemáte, ale podle mě by vypadalo dobře zakomponovat vytisklý obdelník do stránky. Vy si poradíte;-) Teda jestli to budete chtít zkusit. Zkusíte, že jo?!

Krásný víkend mějte!
Jana

12 komentářů:

  1. Super nápad, fakt nevím,kam na to holky chodíte.Myslím, že to stojí za vyzkoušení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Luci:-) Na mateřské mám málo času tvořit, ale hodně času přemýšlet:-D Takže dlouho hledám nápad a pak se snažím o bleskovou realizaci...

      Vymazat
  2. Ty jo, paráda, ta strukturovaná fotka vypadá dokonale!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujii! Snad se ten efekt pak neztratí moc v kapse.. Zatím si stránku užívám na výstavce:-)

      Vymazat
  3. Jani, to je super!!! A ten rámeček dole vůbec nevadí, naopak se mi to líbí víc, než kdyby tam nebyl!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý nápad ... a na tomto podkladě pecka ...

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to skvěle!!! Jani, co používáš za alba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se líbí! Stránky dělám ve formátu 8,5*11 palců. Kapsy k tomu jsou i u holek v obchůdku. Album mám od WRMK a ty moc často nevídám (v tomto formátu, myslím). Budu ale brzy potřebovat další, tak u holek poptám;-)

      Vymazat
    2. 30" jsou na mě moc velké, ale tvůj formát mi přijde fajn. Mrknu na to a jsem další zájemkyně o album. :)

      Vymazat
  6. nejlepší nápad, krásná fotka a super zdobení! Fakt krása, Jani

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover