pondělí 5. března 2018

SCRAPBOOKOVÁ ALBA a jak si vybrat?

VELKÝ PRŮVODCE SCRAPBOKOVÝMI ALBY

Ať už jsi ve scrapbookovém světě nováček, nebo už všechno nějakou dobu sleduješ, tak máš určitě trošku zmatek v jedné věci. ALBA! Jaká velikost je pro tebe nejlepší, jaký materiál zvolit a co proboha ty kapsy? Dali jsme dohromady malého velkého průvodce, který ti snad ulehčí rozhodování.
-------------------------------------------------------------------


Klasická velikost scrapbookového alba a zároveň ta největší. Většinou se vyrábí v rozměru 33 x 38 x 6.5 cm (u různých výrobců se může velikost mírně lišit). Jsou ideální na scrapbookové stránky 12x12 a na dělené kapsičkové stránky. Vždy fungují na principu zavírání D-ring, jako u kancelářských pořadačů.



ADÉLA

Když jsem před pár lety objevila scrapbook, scrapalba mě vůbec nezaujala. Tvoření velkých stránek, na kterých je mnohdy jen malá fotka a spousta ozdob, mě nelákalo. Ale když Becky Higgins nabídla scrapsvětu mnohem jednodušší způsob zaznamenávání vzpomínek díky kapsovému systému a předem připravených kartiček, zajásala jsem. Album jsem si koupila v klasické velikosti 12x12 a potažené koženkou (koženková alba najdete TADY). Vím, že je to velká investice, ale určitě doporučuju. Všechna jsou pořád krásná, i když v nich občas listují i moje děti. Nejčastěji používám kapsy v designu A, které občas proložím kapsou ve velikosti A4 nebo velkou stránkou. 

 

 
LEA

Alba, to je stejně jako řezačky často řešené téma. Když jsem začínala, chtěla jsem vše, co bylo dostupné a chtěla jsem na albech ušetřit. Jako první jsem si pořídila šroubové látkové v plastovém obalu. V základu bylo 10 kapes a údajně se dalo rozšířit o dalších 10. A to jsem vyzkoušela… hrůza! Album zůstalo ve hřbetu úzké, plastový obal se pokrčil. Pro mě, detailistu, nemyslitelné.


Nicméně jsem se nepoučila, koupila si album podobné, jen nebylo na šrouby, ale na nějaké plastové pásky s jemnými zuby. Mohlo se rozšířit, což už jsem neudělala, ale ani tak nemůžu říct, že bych byla spokojená. Jeden ten pásek byl od začátku vadný a prostě nedržel, jak měl.


A pak konečně jsem si řekla, že si radši připlatím a koupím si album koženkové a kroužkové, tedy podobný systém, jako u kancelářských pořadačů (NE, není to to samé, takže rozhodně na layouty a project life kapsy kancelářské pořadače nekupujte!). 
 

Od té doby bych si jiné album nekoupila! Plné album pojme cca do 30ti kapes. Díky otvíracím kroužkům můžete kapsy libovolně přidávat, kam vás zrovna napadne. Album je pevné, koženka je praktická. Samozřejmě i ta má svoji životnost, ale častejší používání (v případě project life berete albu do rukou častěji) jí nijak zvlášť neublíží. A vypadá luxusně!
 

Závěrem má oblíbená věta: “Nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci.”


-------------------------------------------------------------------

ALBUM 8,5"x 11"


Druhé největší album, jaké si můžeš pořídit. Většinou se vyrábí v rozměru 29.5 x 30 cm x 7 cm. Jsou ideální na menší scrapbookové stránky 8.5"x 11" a na dělené kapsičkové stránky.  Výhodou je menší rozměr oproti klasickému "velkému" albumu, ale je potřeba počítat s tím, že hlavně u dělených kapes bude třeba více řezat a stříhat - klasické rozměry kartiček se neobejdou bez úprav. Vždy fungují na principu zavírání D-ring, jako u kancelářských pořadačů.

VÝBĚR ALB 8.5x11 
KAPSY 8.5x11
JANA V.

Moje albumové preference znáte: jsem většinu času věrná mé srdcovce 8,5*11 palcovému formátu. Poslední roky už naštěstí není problém jej sehnat i u nás, takže v e-shopu najdete jak alba, tak kapsy (když dojdou, tak se pravidelně doplňují) - obojí z dílny We R Memory Keepers. A tahle značka je, jak známo, také synonymem kvalitních koženkových alb. Poslední měsíce si prohlížení alb oblíbil můj brzy 1,5 roční syn (nikdy bych nevěřila, že mu to dovolím..) a statečně drží! Současně jsem vděčná za plastové kapsy coby ochranu. Měla jsem v tomto formátu i látkové od American crafts, které bylo také v pohodě, látka mi přišla rovněž bytelná, vyměnila jsem ho jen z estetických důvodů, aby na poličce byla alba stejná (na to jsem úchyl).


Krom obdélníkového formátu na těchto albech velmi oceňuji, že jsou prostě a jednoduše menší. Z police v knihovně netrčí kus dopředu, na stole při prohlížení nepotřebujete metr místa. Zde je srovnání velikosti 8,5*11 a 12*12 alba (kterého se budu zbavovat).


Hlavní a pochopitelnou výhradou k těmto albům je, především ze strany PLkářek, nabídka kapes a možnost pracovat s klasickými rozměry typu 6*4“, 4*3“, apod. Tam těch možností není samozřejmě tolik, abyste si vystačili např. jen s PL kartičkami bez úprav. Chce to už trochu více invence, jako klasické PL album bych jej asi nedoporučila. Ale jako layoutové s občasnou kombinací dělených kapes (jako to dělám já) je to láska. Kromě plných kapes se dělají i 4 designy dělených.


Tři z nich používám a občas jimi zpestřím jinak layoutové album. Tyto kapsy pasují i do velkých alb 12x12.


U mě si hoví zatím 3 tyto kousky (brzy bude třetí). Na fotce ještě vidíte dvě větší alba – to nejsou 12*12“, jak by se mohlo zdát, ale 9*12“, které jsou bohužel prakticky nesehnatelná (dělá je Studio Calico). Dvě menší jsou stále nedodělaná 6x8. Tento formát se mi líbí moc a moc a těším se, že jednou snad dovolenkové a svatební album dodělám.

 

-------------------------------------------------------------------

ALBUM 6"x8"

Super velikost pro tvé scrapbokové začátky, nebo na prázdninové či svatební album. Tato velikost je skvělá taky na první rok miminka :) Vyrábí v rozměru cca 22 x 15.5 x 5 cm (u různých výrobců se může velikost mírně lišit). Jsou ideální na scrapbookové stránky 6x8 a na dělené kapsičkové stránky. Vždy fungují na principu zavírání D-ring, jako u kancelářských pořadačů.

VÝBĚR ALB 6x8
KAPSY 6x8





ALENA

Kromě 12x12 alb, které mám 3x látkové a 6x koženkové (ty jsou prostě TOP), mám pár dalších rozměrů. Ve velké oblibě mám 6x8 Sn@p alba od Simple stories. První je s jutovým povrchem, prostě taková pytlovina a další dvě už jsou klasická kartonová.


Vyfotila jsem ti i detail desek a rohů. Každý typ alba je totiž jiný. U žlutého kartonového můžeš vidět i lehké škrábance, které jsem si způsobila sama tím, že jsem ho nosila v dost narvaném batohu. Takže příště opatrně. Jutové je svým způsobem odolnější, ale nemá ochranu rohů. To naopak kartonové má kovové rožky, které chrání proti opotřebení.



Do alb se dávají k tomu určené typy kapes ve velikosti 6x8, které jsou v různých designech a balíčcích. Album vždy už nějaké kapsy obsahuje, ty ale většinou nestačí. Pokud chceš mít album jen s kapsami, musíš dokoupit. Já střídám kapsy a volné scrap papíry.


Jediné, co mě trošku mrzí, je průměr vazby. Na můj vkus a velikost alba je zbytečně malý. Do alba se vždy vlezu s celou dovolenou, ale při větším průměru by se mi stránky tolik netěsnily. Tento problém je nejspíš u všech menších alb značky SS.



JANA B.

Občas se nám ta dovolená rozleze na mraky fotek, a to pak povolávám větší exempláře. V tomto případě album 6x8 od Simple Stories. A upřímně vám říkám, že tyhle pruhované skvosty, třebaže papírové, jsou fakt parádní. Krásně pevné, příjemné na omak. Album jsem ještě nikam netahala, takže nemám zkušenost s odřeninami jako Alča.  


Kapsy vyrábí buď Becky Higgins nebo přímo Simple Stories. U nich jsem sáhla po tzv. insta kapsách, na kterých je spousta malých čtverečků 2x2 palce. Díky široké škále jsou tak stránky krásně rozmanité (a to já mám ráda). 






-------------------------------------------------------------------

ALBUM 4"x6"

Album, do kterého dáváš ideálně fotky 10x15 cm. Do alba můžeš místo kapes přidávat i papírové stránky. Většinou se vyrábí v rozměru 22 x 15.5 x 5 cm. Jsou ideální na mini projekty (vánoční labum, dovolená, atd. ). Vždy fungují na principu zavírání D-ring, jako u kancelářských pořadačů.

VÝBĚR ALB 4x6 
KAPSY 4x6




ALENA

Další album, které ti ukážu, je 4x6 také od Simple Stories. Použila jsem ho poprvé a ne naposled. Řekla bych, že je pro mě lepší variantou než Instagramové album. Ač mám čtverec ráda, ne vždy je pro fotku vhodný, a toto album nabízí možnost použít obě velikosti bez řezání fotek. Desky jsou kartonové, ale hřbet mají potažený látkou. Vždy tak bude na tobě, zda necháš craftový základ nebo si ho potáhneš papírem. Já pro tentokrát nechala původní variantu.



Zde opět ukázka průměru vazby, která je menší, stejně jako u alb 6x8.


Album opět koupíš s určitou náplní, já v tom svém měla toto (viz fotka). Ale nakonec jsem celé album udělala bez kapes. Kapsy najdeš TU.



-------------------------------------------------------------------

ALBUM 4"x4" (instagramové)

Nejmenší a taky nejroztomilejší scrapbookové albíčko. Přezdívá se mu také instagramové a vyrábí se ve velikosti 16 x 14 x 5 cm. Můžeš si do nich zakládat papírové čtvrtky nebo kapsy o velikosti 4x4.  Vždy fungují na principu zavírání D-ring, jako u kancelářských pořadačů.



ANNIE 

Insta alba jsou moje srdcová záležitost, doma mám všeho všudy tři, ale už jsem jich i pár poslala dál. Jsou totiž úplně nejlepší na malé projekty, např. významná jubilea, dovolená, miminkovské albíčko, dají se použít i na december daily atd.

Já osobně mám nejradši ty koženkové od WE R Memory Keepers. Jsou velmi kvalitní, cenově dostupné a udělají opravdu parádu. Navíc vydrží manipulaci.


Po workshopu s Teresou Collins vlastním i jedno papírové. Je nádherné, ale je náchylnější na škrábnutí nebo ošoupání. Takže spíš záleží na tobě, čemu dáš přednost.


Co se týče vnitřku alba, tak je na fotky z mobilu úplně ideální. Jednoduše je vložíš do kapes dvojího druhu (TADY) a přidáš insta kartičky např. ty z dílny PA je hotovo. Klidně si ale můžeš vytvořit své kapsičky, schovávačky a mini layouty, fantazii se meze nekladou.


JANA B.

Přidávám se k Annie. Insta alba, to je pohlazení na duši. Čas od času je prostě fajn odskočit si od velkého formátu layoutů nebo PL stránek a vyrobit si něco ňuňavého. Už jsem spáchala čtyři a jak jsem je pro vás fotila, hned bych si dala další. Asi budeme muset někam vyrazit ..



První, modré, je koženkové od We R Memory Keepers, se kterým prostě nemůžete šlápnout vedle. Kvalita je úžasná, trvanlivost ještě lepší. Jak už psala Annie, do instagramových alb patří čtvercové kapsy 4x4 a dělené kapsy, kdy jeden čtvereček má 2x2 palce.


Druhé album je papírové s glitrovaným srdíčkem, z dílny Becky Higgins a Heidi Swapp. A tady pozor! Ač papírové, tak úžasně bytelné. Opravdu jsem byla kvalitou a pevností mile překvapena.


Ze stejné série alb je i následující černobílé Šumavské album, takže opět paráda.


Papírové album mám i z kurzu s Teresou Collins a jak ji mám ráda, tak tohle se jí tedy nepovedlo. Je takové vachrlaté, ohyb dost měkký a myslím, že by se při častějším zacházení mohlo i trhat. 
 


-------------------------------------------------------------------


Cestovní deníček na prázdniny. Můžeš si do něho za pochodu scrapovat celou dovolenou a máš hotovo, než dorazíš domů. Velikost je cca 22 x 14 cm a přidávají se do něj sešitkové náplně.



ALENA

Nakonec tu mám ukázku tolik v poslední době oblíbeného Traveler´s Notebook. Mám ho především na dovolené, kdy zaznamenávám přímo v místě dění a používám instax fotky. Ale mám v plánu pustit se do sešitu, který bude věnovaný naší kočičce.


Vlastním ten od Webster’s Pages a jsem naprosto spokojená. Zatím se mi nikde nepáře a gumičky drží. Ale v cizině byl zatím jen dvakrát. Jinak leží ve skříni, pokud ho zrovna nevezu někomu ukázat.  



Uvnitř jsou vždy čtyři gumičky pro až čtyři sešity (sešity - náplně najdeš TADY). V deskách jsou umístěny dvě velké kapsy, pár malých a gumička na tužku.

2 komentáře:

  1. Je mi jeasné, že to už to je trochu pravěk, ale je mi malinko líto těch odsuzovaných šroubových alb. Proto bych chtěla malinko upřesnit Leušky shrnutí. Ano, je pravda, že pokud hodně zdobíte, případně ještě doplníte kapsy a album prostě jen stáhnete šrouy, tak bude takové rozšklebené a neforemné přesně jako na fotkách. ALE! Málokdo už ví, že a) správně by se v případě přidání kapes měly použít i prodlužky šroubů (skutečně se prodávaly takové nastavovací trubičky; mám je doma) a b) především by se měli do alba rovnoměrně mezi kapsy přidat i takové kartonové podložky (taky mám), které vykompenzují ten rozdíl v tlouštce mezi tlustou stránkou a hřbetem kapsy. Pak už je to ok a naopak krásně navazuje děláte-li dvoustranu. Já jedno takové album dělala (už nemám, byl to dárek) a líbilo se mi naopak, že taková alba vypadají prostě víc fotoalbově a ne tak kancelářsky (a jsou i díky absenci kroužků užší). Ale naprosto chápu, že zejména s nástupem PL je takové album naprosto nepraktické kvůli nutnosti neustále rozšroubovávat pro přidání kapsy. Cítím k nim ale pořád drobnou nostalgii, tak jsem měla potřebu to osvětlit;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za osvětlení, protože o šroubech a kartonových proložkách jsem nevěděla. I když ty šrouby zní celkem logicky :-)

      Vymazat

Pin It button on image hover