čtvrtek 22. května 2014

Technika by...OLGA

Textury a efekty v akvarelové malbě


Ne, nelekejte se názvu, nespletla jsem se a ani vás nebudu  zatěžovat sáhodlouhým výkladem.
Kdo sleduje dění na scrapbookové scéně, nemohl si nevšimnout prolínání právě s akvarelem. 

Podíváme se tedy na techniky, které můžeme při své práci využít. Nejprve malá odbočka: pokud chcete akvarel zařadit do svého repertoáru, určitě investujte do kvalitních barev (školní vodovky fakt ne), štětců i papírů. Kupte si pár jednotlivých půlpánviček ve výtvarných potřebách v mistrovské kvalitě. Klidně to může být český výrobce Umton, poměr kvalita-cena postačí. Školní štětec také není to pravé, neudrží barvu, nemá špičku a často z něj padají vlákna. Nejlepší jsou štětce se sobolími chlupy, jsou sice drahé, ale vydrží na celý život…




A papíry? Přeci akvarelové, mají různé povrchy a různou gramáž. Vyberte si středně hrubou texturu, výhodné jsou akvarelové bloky, jsou po stranách lepené, nemusíte je tedy vypínat a mají podložku…ty seženete i v papírnictví.

Ve srapbooku se setkáváme s podkladem, používá se gesso, akrylový šeps. Zpevňuje podklad, nemusíte mít vždy hladký povrch…při nanášení špachtlí, stěrkou či starou kreditkou si můžete s povrchem pohrát. Scrapbookové papíry jsou velmi hladké a nesavé, vyžadují určitou zručnost v zacházení s barvou, pokud se používá na podklad gesso, tak jen proto, abychom měli světlý základ, na který se barvy aplikují.

A teď už k technikám nanášení barvy: mokrá na suché, mokrá na mokré, vymývání vodou, vymývání barvou…nás budou zajímat hlavně různé efekty.

Základ pro osvojení:

 barevná skvrna na suchém podkladu, rozmytá:




Čistou vodou můžeme dělat do mokrého barevného podkladu skvrnky
 a švihem štětce cákance:


Do mokré barvy můžeme nakapat líh, pozorujte, jak vyhání barvu k okrajům:


Pokud nacákáme barevné skvrnky na suchý barevný podklad, 
pigment se stahuje k okrajům:


Do mokré barvy můžeme nasypat různě hrubou sůl, 
někdy barvu odsaje, někdy shlukne do tmavšího tónu:



Na mokrou barvu můžeme přiložit potravinářskou folii, vyzkoušejte efekty od vyhlazené po pokrčenou (vlevo s folií, vpravo efekt):


Zajímavá je také bublinková folie (vlevo s folií, vpravo efekt):


Suchý barevný povrch můžeme také obrousit smirkovým papírem 
(vlevo před, vpravo po broušení):


Do vlhkého podkladu můžete kreslit obrácenou násadou štětce, vyškrábat tvary pomocí proužku plastiku. Všimněte si také, jak některé barvy mají tendenci vytvořit po zaschnutí zrnitý nebo vločkovaný povrch. 

Zkušení malíři vědí, že často ty nejkouzelnější efekty přicházejí zcela nečekaně, když spolu přijdou do kontaktu voda, pigment a papír. Zkoušejte a hrajte si a nechte se okouzlit…a pokud se vám práce s akvarelkami zalíbí, rozhodně se podívejte i po nějaké vhodné literatuře, v naučných příručkách najdete spoustu inspirace.

A na závěr ještě ke kombinaci s tiskem…je nutné použít StazOn, pokud nechcete, aby se vám obrys rozpíjel, nebojte se ale i experimentovat s inkousty na bázi vody či s gelatoskrásně se s barevným podkladem propojí, docílíte jemného mlžného vybarvení.


Vaše vlastí pokusy nám můžete ukázat v naší Pinterestové galerii!

6 komentářů:

  1. Nadherne a snove! Vyzkousim, dekuji za ukazku.

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda! Všetko už som skúšala, ale fólia a šmirgľovanie je pre mňa nové. Vyzerá to krásne :)

    OdpovědětVymazat
  3. No vypadá to nádherně!! Jen budu muset sebrat odvahu a pustit se do toho :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Opět krásná inspirace. V tvém podání to vypadá tak jednoduše... Šmigrl jsem ještě nezkoušela, určitě zkusím.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover