čtvrtek 16. března 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT seriál

Jak na kompozici
JANA V.

V loňském roce jste zde mohli sledovat Project life (PL) seriál s mnoha radami a tipy, jak na perfektní kapsové stránky. Klasický scrapbook (layouty, LO) jde v posledních letech trochu na úkor PL. Mnoho lidí se ho bojí, neví, jak zaplnit velký prostor, jak jej nazdobit tak akorát, jak zvládnout kompozici, kterou tentokrát nemají v režii kapsy apod. A to se mi zdá škoda. Ukážeme si v několika dílech, jak na to. Mám trochu obavy, jestli jsem si na sebe neupletla bič, přeci nebudu někomu radit, jak udělat stránku - na to univerzální návod nemám a je to především subjektivní věc dle vkusu. Takže. Berte moje rady spíš jako vodítko a nikoli pravidla, která jsou samozřejmě od toho, aby se porušovala:-) 

Tak. Máte před sebou připravenou fotografii a 30*30 čtvrtku (stále nejčastější formát). A najednou nevíte, kde začít a děsíte se velkého prostoru. 

TEORIE
Trocha teorie na začátek aneb co říkají zlatá pravidla harmonie a estetična.

 
Ohnisko
Pro umístění fotografie vycházejte z toho, co je na ní. Lépe např. vypadá, pokud se tváře z profilu dívají směrem do středu stránky než ven, podobně i další objekty na fotografii (cesty, apod.) vám napoví, kde na stránce by se nejlépe vyjímaly, aby byl pozorovatel správně vtáhnut do stránky a její „čtení“ se stalo logické. Platí zde v zásadě stejná pravidla jako při fotografování. 
 
Pravidlo třetin a zlatý řez
I toto pravidlo dobře znáte z fotografie. Vychází z toho, že třetiny (zjednodušený zlatý řez) lahodí oku nejvíce. Jen málokdy se umisťuje fotka do středu stránky, ale i zde platí, že je-li to záměr, je vše povoleno.

 
Trojúhelník, úhlopříčka 

Často jsou na stránce doplňky (zdobení apod.) uspořádány do 3 různě velkých shluků, které tvoří dohromady trojúhelník různých tvarů. Dalším oblíbeným je uspořádání do diagonály.

Trojúhelník (3shluky) - úhlopříčka - úhlopříčka

 Rovnováha, opakování, kontrast 

Přímo vychází z výše uvedených pravidel. Jinými slovy, pokud se některý typ ozdoby opakuje na stránce třeba ve třech shlucích, bude stránka v rovnováze. Ale zdaleka nemusí být shluky 3, platí spíš, že třeba více zaplněná část stránky má jako protipól menší shluk na opačném konci, apod. Platí to ale i o barvách: kromě třeba jedné či dvou dominantních barev můžete mít kontrastní barvu jako akcent a tu pak použít na několika místech stránky, aby výsledek působil harmonicky. 

Oranžový akcent opakující se v trojúhelníku.


Toliko teorie. Dočtete se tato a podobná pravidla leckde, avšak je dost dobře možné, že ani pak nebudete vědět jak začít. Alespoň pro mě tedy nikdy až tolik nefungovaly. Což neznamená, že neplatí, spíš vám až tolik nepomůžou když nevíte jak začít.
 
PRAXE
Problémem a brzdou totiž je, že je příliš mnoho možností. Jak fotku umístit, nazdobit, vybrat papíry a doplňky (zvlášť pokud se množství vašeho materiálu už rozrostlo..). Řešením je zúžit možnosti.
Jak?
1. Téma a barvy fotky 

Ve většině případů poskytne vodítko už sama fotka. Její téma či barvy. Pokud budete scrapovat dejme tomu zimní fotku a vytaháte si z materiálu vše s motivy vloček či smrčků, apod. tak už někdy ten natahaný materiál vám dá nápad jak celou stránku koncipovat. Někdy jen malý prvek dá celé stránce směr. Totéž s barvami. Máte-li na fotce zrovna tak zvláštně fialkovou barvu a vy v této barvě máte jen jeden papír nebo jednu ozdobu, pak právě vzor onoho papíru nebo celá ozdoba rozhodne kam se bude stránka ubírat.
 
Ladění stránky vychází z barevnosti i tématu fotky - oranžový pramen - stromy - sníh.


2. Formát fotek 

Fotka nemusí ale rozhodnout o stránce jen tématem či barvou, ale svým formátem. A tady vřele doporučuju si zaexperimentovat. Dost možná, že vás brzy omrzí scrapovat neustále fotky 10*15 na ležato či na výšku. Myslete na to tedy již při úpravách a nakolážujte si několik menších foteček nebo si jednou za čas udělejte radost a zvlášť památečnou fotku vytiskněte ve větším formátu. Zkoušejte i různé poměry stran, ne jen 2:3 nebo 3:4. Další klasika je čtverec (dobře vypadá zvlášť pokud si čtvercových fotek připravíte několik), panoramatické fotky (i na výšku klidně!), ale klidně si z již hotových fotek vystřihněte kolečka. Tohle je určitě je jedna z mých nejoblíbenějších disciplín, díky ní člověk nezamrzne jen u jedné kompozice.


3. Sketch 

Pokud si nechcete moc lámat hlavu a chcete hned začít tvořit, máte možnost použít kompozici z nějakého sketche, tedy načrtnuté předlohy. Bude záležet už jen na vás, jestli se ho budete držet doslova nebo se chytíte jen některých prvků. Nezapomínejte, že sketch můžete např. otočit o 90° nebo vzhůru nohama; u mnohofotkových nahradit třeba jednu fotku journalingem (nebo naopak), u jednofotkových nahradit fotku koláží několika fotek, atd. atd. Sketch je jen startovní můstek a vřele ho doporučuji, jste­-li úplně bezradní.

Stránka od Michelle převzata z www.citrustwistkits.blogspot.com
 4. Lift 

Je obdobou sketche, ale místo náčrtku se inspirujete konkrétní stránkou. Zatímco v jiných uměleckých odvětvích se na kopírování dívá s pozdviženým obočím, ve scrapu je to zcela běžné. Stejně jako u sketche můžete kopírovat kompozici nebo jen nějaký prvek. Rozhodně se kopírování nebojte, zvlášť začátečníkům to může pomoci se posunout dál a najít si svůj styl. Pamatujte jen, že platí nepsané pravidlo, že se autor původní stránky cituje, pokud jej znáte. Mně se ale často stává, že si po dlouhé době vzpomenu na nějaký nápad, který už vůbec nevím kdy, kde a u koho jsem jej viděla :-D

Stránka od Janine Langer a moje dva volněji inspirované lifty.

5. Challenge 

Další skvělou možností jak zúžit možnosti je vyzkoušet si nějakou challenge, tedy výzvu. Jejich hlavním přínosem není ani tak zasoutěžit si a případně vyhrát (ale jasně, potěší to:-) ), ale že vám to poskytne vodítko. Třeba si na začátku budete lámat hlavu nebo se rovnou zaleknete, že to nedáte. Ale když to vymyslíte, budete mít ze stránky radost a nejspíš byste její podobu právě bez challenge takto originálně nevymysleli. Takže soutěžte!

Nikdy by mě nenapadlo takto zpracovat fotky nebýt jedné challenge zde na blogu se zadáním "recyklace visaček". Zadání tak ovlinilo oře fotek (nikdy by mě nenapadlo, že bude vypadat dobře typicky panoramatická fotka - obilí vpravo nahoře - na výšku) i celkovou kompozici stránky.
 6. Osobní challenge
Další variantou, kterou ráda praktikuji já, je dát si osobní challenge. Koupili jste si třeba zajímavý papír či nezvyklou ozdobu a CHCETE je použít. Právě takovýto prvek může být základem, který určí kudy se bude stránka ubírat.

 
Obr. Chtěla jsem použít zvířátkové výseky z prosincového kitu a chvíli si lámala hlavu jak. Myšlenkový pochod: „Hmm, medailonky..zkusím je podložit na kontrastní čtverec papíru...fotky půjdou taky v pohodě oříznout na čtverec...jééé, hele, čtvercový kalendář, to se hodí...Tak já použiju jen čtverečky a seskládám je k sobě...s mezerou a bílým okrajem to dělám pořád, tak teď zkusím těsně k sobě...něco tomu chybí...tak to přošiju jak patchwork:-)“ Vznikla kompozice, kterou jsem původně pro tyto fotky nezamýšlela, ale vyplynula jen z ozdob. 
7. Kit

Dalším řešením je použít na tvorbu stránky jen materiál (převážně) z jednoho kitu. Před mým členstvím v design teamu jsem na tuto disciplínu nebyla zvyklá, ale teď můžu potvrdit, že je to super. Nejde jen o to, že materiál je už předem sladěný, ale přiměje vás tak nějak sám o sobě zkoušet různé věci, různé kompozice, apod. Sama od sebe jsem totiž měla tendenci kupovat si stále stejné věci. Stejné barvy, stejné vzory, apod. Když vám ten scrapový koktejl ale někdo namíchá, začnete některé věci používat jinak než jste byli zvyklí, vytvářet například jiné kompozice.

 8. Google & Pinterest
Ráda si u některých nových kolekcí (hlavně pokud se objeví v kitu) vygůglím několik obrázků. Vypadnou na mě pak stránky např. z design teamu dané značky a mám další inspiraci jak se třeba ta či ona věc dá také použít. Často se mi totiž stává, že když vidím třeba jen určitý papír nebo ozdobu v e-shopu nebo klidně celou kolekci, tak si říkám „pro mě nikdy“, ale pak jí vidím v akci a zamiluju se.  

Pokud ještě neznáte virtuální nástěnku Pinterest, tak vám tuto příjemnou prokrastinaci, kde najdete obrovskou spoustu obrázkové inspirace určitě také vřele doporučuju! Byly doby, kdy jsem si fotky oblíbených scrap stránek z internetu stahovala do počítače, takhle jsou krásně přehledně na online nástěnce:-)
 
DALŠÍ TIPY KE KOMPOZICI
1. Nemusíte zaplnit stránku celou! Často v zoufalé snaze ji zaplnit to dopadá tak, že máte poletující ozdoby po stránce. Naopak větší či menší část bílé či vzorované čtvrtky bez ničeho stránce prospěje.

 
Obr. Mraky fotek, přitom na stránce pusto prázdno...aby se nezahltila a oko si odpočinulo...na bílé nebo v zeleném lesíku :-)
 
2. Pokud naopak budete chtít stránku zaplnit celou, zvolte raději pravidelnost.
3. Pozor na pravidelnost vs. nepravidelnost. Oko rádo hledá ve fotografii stejně jako na scrap stránce linie. Pozor tedy na příliš nepravidelnosti, typu roztancovaně umístěné fotky, k tomu stejně tak sestavený nadpis a ještě poletující ozdoby - vše dohromady. Je dobré když něco je nahodile a něco naopak pravidelně, rovně. Tedy - ne vše chaoticky, ne vše pravidelně!

 
Obr. Jen názorně jak různě může stránka vypadat s použitím stejných prvků (jen pár drobností co mi v rychlosti přišly pod ruku, bez papírů apod.) Vlevo: „Tancující fotky, tancující nadpis, poletující ozdoby“, vše je až moc chaotické a snaha zaplnit rovnoměrně celou stránku nedopadla úplně šťastně. Vpravo:fotky pravidelně, nápis je však nepravidelně, ozdoby na jednu stranu nepravidelně i pravidelně (nejsou rovnoměrně na stránce, ale 2 shluky tvoří protipól); kus stránky je prázdný což vůbec ničemu nevadí. 
A já už tady skončím, protože se už plynule dostávám k tématům, které budou zase náplní dalších dílů, kde se např. dozvíte jak zdobit, apod.

Já moc doufám, že jste si z dnešního článku něco odnesli a že se vám nová rubrika líbí. Chtěla jsem si pro vás připravit víc ukázek typu té poslední a víc inspirace i od jiných scrapařek, ale čas byl neúprosný, tak snad vám nebude vadit, že musíte koukat pořád jen z většiny na mé stránky..
 
Jana

7 komentářů:

  1. Toľko dobrých rád pokope... super čítanie. Dík :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Pozor, pozor, toto je začátek vynikající scrapové učebnice! Krom toho, že jsem si krásně početla, hltala jsem Tvé dokonalé stránky!

    OdpovědětVymazat
  3. No Jani, proste pecka!!!! Nektere veci asi delam nejak intuitivne, ale spousta tipu je fakt super!!! Diky za ne!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak učit se od layoutového mistra mě bude myslím bavit :-))) děkuju za novou rubriku !
    Žanet

    OdpovědětVymazat
  5. Tak přesně takovýto "návod" už dloooouho potřebuju. Pro mě spousta cenných tipů, Jani ;-) Sonča V.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover