čtvrtek 24. května 2018

FREESTYLE - Alpské minialbum JANY V.

MINIALBUM ALPY
V nedávné době mě účast v jedné soutěži vybičovala k tomu dodělat konečně jedno z dlouho chystaných minialbumů. Fotky ležely vytisknuté a nařezané už pár měsíců na stole, takže by se dalo říct, že to nejhorší bylo za mnou. Představu jsem o něm měla předem, a přestože není ani příliš zdobené (vzhledem k velikosti není moc kde), byla jsem překvapená, kolik hodin (týdnů..) práce to nakonec bylo. 



Zachytila jsem pro vás něco málo z postupu, takže koho by zaujalo, má tak 14 dní času a kilometr tlusté oboustranky, může se do toho pustit taky ;-)

1. Formát a fotky
Zvolila jsem si malý praktický čtvercový formát 10*10 cm (vnitřní stránky). V plánu bylo udělat různé výklopné stránky, schovky, apod. Co se týče tisku fotek, zvolila jsem, myslím, moudré řešení, které bych určitě opakovala i v budoucnosti: nakolážovat si je v několika různých formátech a velikostech. Na slevomatu jsem si našla poukaz na 100 fotek (pro mě brutální množství, které bych nebyla schopná normálně vygenerovat). Tím pádem jsem opravdu neřešila fotky navíc (i vzhledem k tomu, kolik korunek je ve všem scrapovém materiálu mi přišlo absurdní řešit kačku navíc za extra fotky...). Takže řadu fotek jsem současně tiskla jako 10*15 cm (a pak případně řezala na 10*10), 5*5 cm, 5*7.5 cm,5*10 cm. Odpadl mi s tím stres, že musím vše mít rozmyšlené dopředu (jak to dělám u layoutů). 
 
K tomu ještě jako třešínku jsem měla opět ze slevomatu 10 fotek A4 (jestli se dobře pamatuji, tak asi za 150Kč). Sice se nejednalo o pravé fotky na fotopapíru, ale vlastně o plakáty (křídový papír), což uvádí drobným písmem a zprvu jsem z toho byla rozčarovaná, ale ve finále je to pro mě objev roku. Fotky jsou i na plakátovém papíru velmi kvalitní a pro účel minialba velmi oceňuji, že jsou za a) slabší gramáže než fotopapír (takže se dobře ohýbaly, aniž by byl ošklivý ohyb) a za b) matné, což je do minialba, kde není nic schované v kapsách, superpraktické. Poznámka pro mě: příště si i klasické fotky vytisknu na matný fotopapír, což jinak obvykle nedělám. 
 
No a k formátu: byly tedy 20*30cm, což se báječně hodilo pro panoramatické koláže (ty z hor nesmí chybět...) tří fotek jako 10*20cm (čili přehnuté na půl krásně pasují do alba). V „malém tlustém“ albíčku je nakonec, přátelé, 73 fotek (z toho několik velkých 10*20 cm). Mise splněna :-) 
 
2. Materiál
 
Dnes bych si možná album udělala z aktuálního ML kitu, ale to v době lepení alba ještě nespatřilo světlo světa a já měla dalšího horkého kandidáta: stařičký Creative kit 09/2016, který jsem měla zatím celý nerozbalený (neb jsem ten měsíc rodila). Základ je kolekce Outfitters od Pink Paislee. Hodně mě bavila zejména čtvrtka se smrčky z této kolekce. Ozdoby z kitu už bohužel nejsou k mání. Dále jsem použila razítka dnů Tahle chvíle, z kolekce slovní samolepky z kolekce Cestování slova a jedny „washi“ pásky. K tomu pár věcí z vlastních zásob. Mám hlavně radost, že po dlouhé době jsem si opravu pořádně zarazítkovala a zabigshotovala :-) 
 
3. Příprava stránek 
 
Nelepila jsem celé album průběžně, ale připravila si nejdřív všechny dvoustrany, které jsou posléze slepené k sobě. Jelikož jsem nechtěla papír na obou stranách dvoustrany stejný (pak by stačilo jen přehnout papír 10*20 cm), lepila jsem dva menší k sobě, přičemž jeden měl vždy přesah tak 1-2cm pro slepení nebo jsem použila proužek papíru na spojení. Vše jsem lepila oboustrankou pěkně od kraje ke kraji, takže to je opravdu hooodně oboustranky.
 
Texty k jednotlivým dnům jsem si připravila ve Wordu tak, aby mi pasovaly do políčka 10*10 cm. Pár úzkých stránek 5*10 cm jsou připevněné do dvoustrany pomocí obyčejné nitě: je vlepená oboustrankou mezi obě strany této úzké stránky, v místě, kudy jdou nitky ven jsou udělané dírky v hřbetu dvoustrany, provlečené a z rubu zauzlíkované.
 
Na některých stránkách je kapsička na zasunutí další fotky
 
4. Kompletace stránek a vnitřní desky 

Jednotlivé dvoustrany jsou, jak jsem zmínila, slepené navzájem oboustrankou.
 
Je to pěkná hromádka...
 
Nyní k deskám. Ty vnitřní jsou jednoduché: sešila jsem dva papíry k sobě a vrch nazdobila.
 

5. Vnější desky

Takto by mohla být album v podstatě hotové. Já jsem se však ještě rozhodla vyblbnout se s vnějšími pevnými deskami, které by album lépe ochránily. Použila jsem k tomu filc a tenkou vlnitou lepenku (tenčí než jaké bývají např. krabice na zásilky od holek, občas se v nich něco prodává, já našla např. krabici od rychlovarné konvice). Proč tenčí a proč ne rovnou karton? Hodlala jsem desky prošít na šicím stroji a tato kombinace šla bez komplikací. 

Z kartonu jsem si nařezala kousky s rozměry níže. Titulka má v sobě ještě okýnko. Linky v prostředním velkém dílu si nevšímejte – původně jsem album chtěla do desek vlepit a linkou bylo označeno místo kudy karton naříznout aby šel ohýbat a stránky se dobře otáčely (všimněte si, jak jsou dělané pevné desky knih, tedy hřbet a zadní deska...), nakonec je ale album vyjímatelné.
 
Lepenku jsem přesně v pořadí výše nalepila oboustrankou na filc (musela jsem sešít dva kousky filcu k sobě; jedna A4 nestačila). Nedávala jsem lepidlo až do krajů, aby to při šití nedělalo neplechu (stroj to nemá rád). Mezery jsou na výšku lepenky.
 
Zastřihla jsem rožky (ne až k lepence, ale nechala kousek opět na výšku lepenky), nařízla okénko, zahnula všechen filc dovnitř a vše prošila na stroji bílou nití.
 
Zde jsem už začala zdobit vnitřek. Patrné je také sešití dvou kousků filců uprostřed.
 
Do okýnka jsem si připravila úvodní minikartičku a vlepila ji zevnitř.
 
Vnitřek desek je polepen papírem s motivem mapy. 
 
Na závěr jsem udělala na dvou místech desek dírku velkýma kleštěma „Crop-a-dile Big bite“ a narazila průchodky. Jedna na přední straně, kudy je provlečená tlustší klobouková guma, která celé album drží pohromadě... 
 

...druhá na hřbetu pro zavěšení ozdoby. Batůžek je vystřižen z jedné čtvrtky a zalaminován v laminovačce.
 
6. Zdobení
Zde pár náhledů stránek, ale mnohem víc napoví video na konci. Hodně jsem používala šití na stroji. Ozdoby jsem vybírala co nejplošší.
 























Němé video, kde si albem můžete „zalistovat“, je k zhlédnutí zde:
 
Děkuji, jestli jste dočetli až sem. Hezký den!
Jana

17 komentářů:

  1. Jani to je normálne umelecké dielo. Krása najkrajšia. Prepracované do detailu. 😍🤗

    OdpovědětVymazat
  2. Veeeery najs bjutyful! Golden čechyše hende! !!absolutně mně dostala výroba vlastních kartonových desek!!!

    OdpovědětVymazat
  3. No máš ho nadherné! Naživo ještě krásnější! ❤️

    OdpovědětVymazat
  4. Jak by řekla moje babička, No já se z toho picnu! To je prostě něco. Takové práce a stejně tak precizně a pečlivě udělané. Moc se mi líbí ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Jani,to je pecka 😍😍😍 A ty desky jsou dokonalé!

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se mi líbí albíčko od začátku do konce. Krásné fotky 👍

    OdpovědětVymazat
  7. Geniální, Jani! 😍 Tohle se nedá vstřebat najednou, musím ho vidět naživo!

    OdpovědětVymazat
  8. Jani,opravdu krásné album,takové vymazlené.Obdivuju,jakou práci sis s tim dala 💋

    OdpovědětVymazat
  9. uzasne.vsetko vsecicko. je to veldielo mega rozmerov. na zivo som nechapala, ze co vsetko sa da este doklopit. na albume je tolko detailov, ze som si ho musela prejst aspon 3x ... naozaj som ho nechcela pustit z ruky take je krasne. a priznavam sa, ja to sitie nechapem. hlasim sa na sukromny kurz ♥♥

    OdpovědětVymazat
  10. Umělecké dilo! Je nádherné ❤

    OdpovědětVymazat
  11. Janicko ty jsi bohyně!!! Obdivuji tvoji preciznost s trpělivost při výrobě takového skvostu.... MUST SEE THIS!!!

    OdpovědětVymazat
  12. děvčátka, děkuji za tolik chvály, tetelím se tu blahem! :-) jste zlaté!

    OdpovědětVymazat
  13. to je nádhera, takovou představu mám v hlavě taky už dlouho, ale pořád nevím jak vyřešit tu vazbu....jak ty jednotlivé dvoustrany přilepit k vazbě? :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover