úterý 2. dubna 2019

Organizace PA výseků a samolepek / JANA B.

Tak jsem se zorganizovala. Trošku. I když jsem nad tímto způsobem třídění výseků, samolepek a kitů celkově dlouho uvažovala (tři roky!?), stejně mi pořád scházela odvaha. Sladěný kitový materiál byl pro mě vždy něco posvátného, do čeho se prostě nezasahuje a co musí zůstat pohromadě do posledního dílku. Zároveň mi ale přišlo líto, že jsem zapomínala, co ve kterém kitu bylo, někdy jsem náhodou narazila na výsek, který by se tak moc hodil na už hotovou stránku a taky jsem v tom prostě a jednoduše úplně ztratila přehled (čtyři roky s Papero amo jsou čtyři roky a spousta kitů). Bylo načase. 



V jednom z posledních článků o organizaci pracovny se Jani V. zmiňuje o A5 pořadačích s foliemi, do kterých zasouvá výsekové archy. Osvědčilo se to i Leušce, a tak jsem o tomto způsobu také přemýšlela. Pak jsem ale v eshopu Papero amo zahlédla tyto na sebe šroubovací dózy a to byl ten prvotní impuls k velké reorganizaci. Protože kdo si zkusil zasouvat do plastových obalu už skoro vyzobaný papírový arch s výseky, tak mi dá určitě za pravdu, že je to pořádná zkouška trpělivosti.

Jednoho večera jsem se do toho pustila a zahrála si na Popelku. Vyzobávala jsem výseky, dělala kupičky, přemýšlela o nějakých smysluplných kategoriích. To, co následuje, je výsledkem dvou dlouhých zimních večerů. Kategorie jsou jen čistě dle mého uvážení a pokud se do toho taky pustíte, záleží jen na vás, jaké hromádky si uděláte.

 
Ty jsem využila na ty úplně nejmenší výseky. Mini srdíčka, hvězdičky, puntíčky, geotagy apod a pro jednoduchost jsem si je roztřídila podle barev (viz komínek vpravo). Vlevo jsou glitry, které kdy byly v kitech, a droboučké dřevěné chipboardy.



Nejpočetněji jsou zastoupená kolečka. Dále pak číslice, foťáčky, šipky a různé menší znaky.


V dalším komínku mám dřevěné chipboardy; hvězdičky, šipky, kytičky, symboly, velikonoční záležitosti.



Tu mám zatím jen jednu, přesněji jedno balení čtyř dóz, druhé balení je na cestě. Tady mám menší nápisy a hesla, listy, srdíčka a různé bubliny (speech bubbles).


Všechno ostatní, co se svým rozměrem nevešlo do šroubovacích dóz, jsem roztřídila do pytlíčků. Ty mám hezky po ruce s kartičkami. Původně jsem to brala jako přechodné řešení, ale myslím, že u toho zůstanu. Vyhovuje mi, že si obsah pytlíčku vysypu na stůl a hrabu. Systém různých krabiček by mi asi nevyhoval a navíc je to takhle super skladné.


Pro inspiraci několik pytlíčků. Tady mám všechno to oblíbené roští; větvičky, větší listy.


Kytičky a kytky.


Vlajky, bannery a podobné ozdoby bez textu.


Milované štítky.


Směska.


 Vánoce a zima.


Štítky s nápisy. Větší nápisy.


Léto.


V jednom pořadači jsou tedy kartičky a výseky v pytlíčích, ve druhém pořadači mám šroubovací dózy s dalšími výseky, dřevěnými chipboardy a samolepkami. A také prázdné journalingové kartičky.


Samolepky jsem si roztřídila do kategorií podle Jani V. a krásně se v tom hledá.


Oba pořadače se mi vejdou na poličku pod stůl, mám všechno opravdu po ruce. Ještě jsem zapomněla zmínit jednu malou krabičku od diáře s opravdu velkými výsekovými nápisy a druhou větší krabičku, která je plná PA chipboardů. 

Takže takhle já to mám. Funguji s tím už měsíc a je to prima. Několikrát jsem už použila výsek, který byl z jiného kitu, ale barevně / tematicky se mi hodil. Jo a abych to uvedla na pravou míru: tímto způsobem kuchám teprve dvakrát - třikrát použitý kit. Porcovat čerstvý sladěný skvost by byl hřích. Až poté, co jsem si tvoření několikrát užila a kitové ozdoby se ztenčily, tvořím hromádky. 

A teď mě strašně zajímá, co vy na to? Jak jste organizaci kitů, výseků a samolepek vyřešily vy? Podělte se do komentářů, třeba právě ten váš způsob někoho osloví a taky se zorganizuje.

Zákulisní story na závěr. Ještě před vypuknutím této vyzobávací a hromádkovací akce mě Monča (Monika Pestrová) varovala, že tohle bych rozhodně dělat neměla. Což mě tedy trochu znejistilo, protože Moni, to je pro mě ztělesnění scrapové organizace. No, ale hádejte co? Zrovna nedávno si hrála na Popelku a čile své hromádky organizovala do šikovné plastové krabičky. Takže jo, je to ověřeno. Můžete se do toho taky pustit.

10 komentářů:

  1. No Jani, když jsem to viděla na IG jak třídíš, říkala jsem si, co z toho bude. A tedy klobouk dolů. Hlavne za odvahu se do toho pustit ☺ protože je to nevratný proces. Já jsem na podzim organizovala dle Jani V. A mám to v a5 pořadačich a zatim mi to vyhovuje.Archy samolepek mam tříděné stejně. Dej vědět na konci roku jak jsi spokojená a já se podle toho zařídím 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leonko, děkuji! Ty pořadače jsou určitě super. Dám vědět, sama jsem zvědavá. Zatím si vlasy nervu :D

      Vymazat
  2. Jani! Jak já jsem na tebe myslela, když jsem na IG viděla tvoji reorganizaci! Jsem moc ráda, že jsi uvedla na pravou míru, že se jedná o už použité výseky :-) částečně se mi ulevilo a pokud ti to tak vyhovuje, tak jsem klidná úplně :D Ale já bych to neudělala... stále spokojeně jedu ve zmíněném módu A5 pořadačů a fotoalb na samolepky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leuško, ty jsi mě pobavila! Ty jsi taky vzor scrapové organizovanosti. Jsem ráda, že to s tebou nešvihlo :D

      Vymazat
  3. Já už jsem to tak komentovala na IG, mám také v a5 poradacich pokud je vyseku v archu málo tak je vyzobu a mám je tam navolno- kapsu zalepim washi páskou. Musím udělat organizaci čtvrtek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty jo, koukám, že A5 pořadače se šíří jako lavina, to je super. Systém je důležitý! Děkuji, Peti!

      Vymazat
  4. JANI, JANI🤔 Úžasný obdiv, že máš vůbec chuť se pustit do třídění. Já když na to pomyslím, tak jsem prostě v tomto veliká bordelářka. Myslím si, že když to uložím k papírům ke kitu do sáčku, tak je to to nejlepší uspořádání. Ještě se zeptám? Co uděláš s tím zbytkem karty co vymačkáš ty kytičky, srdíčka... Já to buď používám pod fotky, když potřebuji vyvýšit a potom obstřihuji ty okénka co zůstanou a je tam ještě zbytek vzorku třeba na rámečky🤗 hrůza co? 😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irenko, to nebyla chuť, ale naprosté zoufalství z té nepřehlednosti. Taky jsem měla výseky v sáčcích v kitech, ale do těch jsem lezla jen tehdy, lezla-li jsem do kitu, tzn. zřídka kdy. Kartu vyhazuju. Recykluju :D Ale ty jsi teda mega úsporná a využiješ každej ždibec, wow!

      Vymazat
  5. Paráda! Já mám tedy zatím vše v rámci kitu spolu, ale taky se mi množí ty pytlíčky s obsahem "směska"...chaos pořádný :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover