pondělí 25. září 2017

POMŮCKOVÝ SERIÁL - Jak si vybrat správnou řezačku?


Několikrát se v naší facebookové skupině RODINA PAPERO AMO (Ještě nejsi členem? Přidej se k nám TADY) ptáte, která řezačka je nejlepší, co používáme k lepení a co se nám osvědčilo. A tak z toho vzniklo tohle. Seriál, ve kterém vám budeme postupně představovat jednotlivé pomůcky a předávát své tipy a zkušenosti.

DÍL PRVNÍ - ŘEZAČKY, ŘEZACÍ PODLOŽKY A NÁSTROJE

Ostrá přesná řezačka, jež můžete mít pořád po ruce, to je taková scrapovací nezbytnost a pomůcka, kterou si většinou pořizujeme jako první. Je jich hodně typů, ale platí, že mezi ty nejlepší patří řezačky pákové a kotoučové, a to díky tomu, že se samy ostří a nemusíte dokupovat nové a nové nože. V eshopu Papero amo najdete tyto řezačky od Tonic Studia

A jaké řezačky si oblíbila děvčata z desing teamu?

Největší sbírku řezaček má jistojistě VALIKA. Nedá dopustit na žiletkovou od Fiskars, hlavně kvůli vyznačeným velikostem A5 a A6. Uznává, že "obrovskou nevýhodou sú žiletky, které sa rýchlo otupia a sú aj dosť drahé. Určite s nimi nerežte akvarelové pepiere ako aj pepiere vyššj gramáže, pretože sa otupia takmer okamžite." Velkou pákovou řezačku od Marthy Stewart si Valika objednala u PA a používá ji na řezání vnitřků svých zápisníčků. Kvůli praktičnosti a místu si pak pořídila i mini pákovou Fiksars, která dle jejího pocitu "niekedy reže krivo". Posledním přírůstkem do sbírky je řezačka od Tima Holtza. "Reže skvelo, možno najlepčie. Má však jednu nevýhodu. Na rozdiel od ostatných rezačiek, ktoré sú prisposobené európskému trhu, tak táto je vyslovene orientovana na USA. Sú tam centimetre, ale všetky čiarky sú v inch. Odrezať presne A6 alebo A5 je takmer nemožné."
 
1. Žiletková od Fiskars 2. Páková 12x12 od Marthy Stewart 3.Mini páková od Fiskars 4. Tim Holtz Tonic Guilotine
JANI V. se scrapbookingu věnuje asi nejdéle z nás. I přesto pořízení řezačky dlouho odolávala a všechno řezala na na řezací podložce pomocí skalpelu a pravítka (wow!). "Řezačka pro mě tehdy byl drahý krám, který především zabírá cenné místo na stole." Jenže pak ji to věčné řezání přestalo bavit a pořídila si malou pákovou od Fiskars (řeže kratší stranu A4). Prý "jednou říznu do velké 12x12 čtvrtky (pomocí pravítka a skalpelu), v dalším směru (na kolmo) už mi opět stačí malá řezačka. Je pořád stejně ostrá a dobrá jako na začátku, je lehká a stále po ruce na parapetu přede mnou." Řezací podložku má Janča mega velkou, zakrývá většinu pracovní plochy. Jen ta barva už se jí hlavně kvůli focení postupů nelíbí.


A co nám ke své řezací výbavě napsala LEA?



JANA B. dlouhou dobu používala obyčejnou kotoučovou řezačku z papírnictví. Jenže se pak několikrát stalo, že na začátku řezu se papír zažužlal a milá řezačka šla pryč. "Přesně před rokem jsem si u holek pořídila tuhle super pákovou řezačku od Tonic Studio. Na výběr jsou tři velikosti, šla jsem do střední. Ta 12x12 je pro mě zbytečně velká, když potřebuji říznout velký papír, má řezačka šikovně udělané odnímatelné rameno." U pákových řezaček se hodně řeší bezpečnost, pokud máte děti. "Hned, jak mi řezačka dorazila, svolala jsem děti a ukázala jim, jak to řeže a co by se mohlo stát. A že pokud budou chtít něco uříznout, tak vždycky u toho musím být já. Funguje to. Řezačku stejně vždycky ukládám na horní polici mimo dosah, ale naše děti se mají rády, vůbec nemají potřebu s pákou experimentovat."  Řezací podložku má Jana samozacelovací od Xcut (objednáno u PA), z jedné strany je černá, z druhé bílá. K rovným řezům používá obyčejný odlamovací nůž z hobby marketu (ale skalpel by se prý hodil víc), na menší detaily pak okoukala u Ley prstový nožík od Fiskars. "Je nejlepší!"


Třeba vám ve výběru řezačky pomůže zkušenost od ALENY.


Alena také nedá dopustit na svou velkou A3 řezací podložku značky Woodware. Prý na ní není vidět nic, sama se zaceluje a krásně chrání stůl při práci. 


Jako poslední se s námi o své zkušenosti s řezačkou podělila JANA S. Prý si svoji velkou řezačku pořídila ještě dřív než většinu ostatního nářadí a materiálu. Zvolila kotoučovou řezačku Dahle. "Přišlo mi, že pákovka bude hodně nebezpečná, pokud se ponechá v dosahu dětí. V současnosti jsem moc ráda, že tomu tak bylo, protože dcera už objevila kouzlo řezání papírů." Jana už na řezačce řezala všechno - karton, moosgumi, acetát. Je spokojená, ale prý si musí dávat pozor, že řezačka nedělá "dokonalé pravé úhly, když se to nepohlídá".


Ke kotoučové řezačce před několika lety přibyla i malá páková od Tonic Studia, velikost 4x6 inch. "Na některém ze scrapscrazů ji kdosi nazval SEXY a už jí to zůstalo. Její výhoda je, že je malá, lehká, přenosná a přesná .. i když jen na menší rozměry." Díky tomu ji měla Janča letos s sebou na dovolené a při výrobě cestovního deníku ji velmi ocenila. "Velké papíry jsem si před dovolenou nařezala na 10 cm pruhy a pak už jen přiřezávala Sexynou na dovolené dle potřeby."


ANIČKA a PAVLÍNA mají dvě velké pákové řezačky od TONIC STUDIO. "Řezačka. Jo, tak třeba známe případ, kdy nám jedna známá scrapbooková hvězda řekla, že řezačku rozhodně nikdy mít nebude, protože se jí bojí! Je to Ania-Maria Wolniak a z jejích neuvěřitelných stránek pochopíš, že pomůcky fakt nejsou všechno."

"My máme s Pavlínou klasické pákové 12" řezačky a to už asi 5 let. Původně jsem samozřejmě měla tu žitelkovou, jako každý správný scrapbookový začátečník. Všechno je super, až se ti to jednoho dne stane - škubne ti to ten nejkrásnější papír. Takže - koupit novou žiletku! A to znamená pro mě nepřekonatelně složitý proces. Myslet na to, že to chci objednat. Zapomenout. Jít něco řezat. Sakra, vždyť to mám tupý. Ok, tak to teď ustřihnu nůžkama a jak bude čas, to to objednám. Zapomenout. Zase jít řezat. Sakra sakra. No prostě - jestli to máte jako já, tak si hodně rozmyslíte, jestli chcete řezačku, která potřebuje takovouhle neustálou údržbu :) To bych asi nikdy nic neuřízla. Takže pákovka jasná volba!"

pozn. Stav naší firemní řezačky po asi tisíci kurzů. Účes stále drží. 


Tak co, už víte, jakou řezačku si pořídíte? A jaké jsou vaše řezací zkušenosti?

3 komentáře:

  1. Já mám teda žiletkovou od Fiskars, a přijde mi že mimo to, že se řezáčky tupí, tak se lanko uvolňuje a tím pádem papír řeže křivě. Máte takový problém taky? 😵

    OdpovědětVymazat
  2. Moje první řezačka - žiletková - se už nevyrábí, takže nejdou samozřejmě sehnat ani žiletky. Kotoučovka by byla fajn, ale zase se hrozně rychle opotřeboval takový ten pásek pod kotoučem. Takže také nic moc. Již několik let mám pákovou X-cut a jsem spokojená. Uřízne i vícegramážní papír. Je sice trochu neskladná, ale to je její asi jediné mínus.
    Obdivuji, jak máte krásné ty řezací podložky Woodware. Ta moje se prořezala asi za 2 roky.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover