sobota 4. května 2019

NÁVOD na kouzelnou hýbací kartičku

KOUZELNÁ KARTIČKA
Pavlína



Přáníčko pro muže je vždycky problém. Když ale papírový minidárek "NĚCO DĚLÁ", je po starosti. Sice ti ten tvůj třeba řekne: "...a přitom taková blbost", ale určitě bude zkoumat, jak to vlastně funguje. Líbání s vousáčem je někdy jako líbání s kaktusem. Kdo ho má taky doma?

Tak pojď na to. Bude to velký "inženýring". Návod je sice trochu delší a není zrovna jednoduchý, ale výsledek je efektní. To dáš!



Budeš potřebovat dvě fotky, každou dvakrát vytištěnou. Ty moje jsou na formátu 10 x 15 cm. Důležité je mít vlevo a vpravo místo na lepení. Moje fotky jsou cca 8 x 8,5 cm, plus bílé okraje.


Vem si první dvojici stejných fotek. Nejdřív si je horizontálně rozděl na 4 stejné části. 
Moje fotky mají na výšku 8 cm, takže značky mám po 2 cm.


Přidej červené značky podle fotky. Budeš podle nich fotku řezat. Červená značka je v půlce šířky čtvrtiny fotky (u mě teda 1 cm). Pozor, na každé fotce jsou značky jinde.


Uff, kritická část. Rozřež dvojici fotek podle obrázku. 
Horní linie je na červené značce, dole řežeš tak, aby ti vznikl 1,5 dílek fotky.


Vyber 1, 5 velké dílky podle obrázku a sestav jedinou fotku jako žaluzii 
- pásky se překrývají o 1 cm.  


Udělej stejný proces s druhou dvojicí stejných fotek. 


Připrav si pásek, budeš na něj lepit fotku, která má být nahoře. Začni od spodního dílku. Lepíme kvalitním tekutým lepidlem. A hlídáme svislou osu ve středu pásku a fotek.


Polož si na nalepený spodní díl další navazující pásek, udělej si rýhu, kde končí, pásek dej bokem a směrem dolů udělej další linii ve vzdálenosti 0,5 cm.


Zakryj si vyznačenou linii a nanes lepidlo jen na tu úzkou část. Přilep navazující díl fotky a pokračuj takto dál nahoru s dalšími pásky.


Horní část roletky máš, jupíí. Uvař si kafe, budeš ho potřebovat.


Budeme pokračovat s druhou fotkou. Připrav si o něco větší kousek čtvrky, než jaký je rozměr fotky. Ke spodnímu okraji nalep po celé ploše spodní část fotky.


Polož další pásky ve správném pořadí, otoč je a na zadní stranu si narýsuj části, které je potřeba vystříhnout jako chybějící zuby. Na šířku je rozměr stejný jako šířka hýbacího pásku, na výšku je nejméně 0,5 cm. Je lepší zuby vystříhnout o něco málo větší na šířku i délku. Aspoň o 1 mm.


 Teď nanes lepidlo jen na šrafovanou část na okrajích vpravo a vlevo
a přilep části fotek jen za okraje.


Nejhorší lepení je za tebou! Oba díly roletky si zastříhni podle fotky.


A teď se velice snaž. Potřebuješ zasunout oba dílky do sebe tak, aby se jednotlivé pásky střídaly. Půjde to těžko, pomož si, jak můžeš. Roletku si můžeš lehce ohnout s pásky správně naskládat tam, kam patří.

 
Teď už budeš jenom dekorovat. Nachystej si horní rámeček. Velikost není rozhodující, ale vnitřní výřez musí mít na výšku nejméně tolik cm jako je výška fotky. Spodní část fotky totiž nesmí být dole překrytá rámečkem, roletka by nedojela až dolů. Naopak vpravo a vlevo by rámeček měl okraje fotky překrývat cca 0,5 cm. (ehm, mě se to na poprvé nepovedlo, tak jsem si vnitřní rozměr dolepila zelenými pásky.)  Přichyť si zespodu sestavou roletku oboustrannou páskou - vlevo, vpravo, dole, POZOR - nahoře NEE.


Jestli ses psychicky nezhroutila, můžeš si ještě na přední straně přidat nějaké ozdůbky. Mě dal tento miniprojekt opravdu OPRAVDU zabrat, ale výsledek mě velice baví. Snad vousáče potěší.

3 komentáře:

  1. Tedy, sefova cislo dve, uplne te vidim zhroucenou, ale stastnou! A jeste stastnejsiho obdarovaneho, takze to za to urcite stalo! Mas to bozi! ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  2. Akože wow. Fakt brutál. Si extra trieda 😍😍😍 nádhera ❤️

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover