pondělí 4. března 2024

Návod na HYGGE mini album / MÍŠA D.

Přeju krásné pondělní ráno. Budu upřímná, z kolekce HYGGE mi zbýval jeden jediný papír, ten překrásný béžový s bílým ornamentem, který jsem si celou dobu šetřila na vyšívanou stránku. Dlouho jsem ji měla naskládanou v krabici, jen povyšívat, ale nakonec jsem se rozhodla, že stránek teď bylo několik a pro změnu si dnes vyrobíme album, tak jsem jej použila na desky. Jestli jsi měla stejný nápad a do vyšíváni se pustila, tak mi to prosím někde nasdílej, ať se alespoň potěším pohledem. :)

Měla jsem stále ještě hodně krásných kartiček z PL sady Hygge, tak to byla ideální příležitost je využít, ale můžeš ušetřit dost času, když budeš tvořit rovnou z potištěných papírů.

Na album si nejdříve připravíš stránky. Upotřebíš na to určitě i odřezky ze starších čtvrtek, které si nařežeš a narýhuješ následovně:


Jakmile máš naohýbáno, podlepíš jednotlivé stránky pod základ v pořadí, jak jsou očíslované, tedy podle výšky hřbetu postupně nejdříve dvě na jednu stranu a pak dvě na druhou stranu. V této fázi začínám lepit PL kartičky, fotky a ozdobičky. Dělám to hned na začátku, kdybych se víc rozšoupla, abych mohla v nejhorším upravit výšku hřbetu desek, ale mělo by to všechno v pohodě vejít (i když zapátráš v paměti jako já po základech drhání ze 4. třídy ZŠ :) a vyrobíš si i jednoduchou macramé ozdobičku).

Jakmile máš nalepeno, můžeš se pustit se do desek. Dají se nakonec převázat mašličkou nebo použít nalepovací kolečka suchého zipu, ale v poslední době mi přišlo několik dotazů na zavírání na magnety, tak jsem se to rozhodla na tomto albu ukázat, jak to reálně dělám. Pokud s tím nemáš zatím zkušenosti, tak to určitě vyzkoušej, není to těžké.

Na klasické pevné desky si nařežeš knihařskou lepenku v těchto rozměrech:

10,5 x 16 cm - 2x

10,5 x 2,5 cm - 2x

10,5 x 6 cm - 1x

Na magnetické zavírání používám obyčejné neodymové válečky, které zařezávám přímo do lepenky, protože mám ráda ten čistý hladký finální vzhled. Výšku válečku je třeba vybrat podle tloušťky lepenky, kterou používáš, aby nebyly utopené nebo naopak moc nevyčuhovaly. Já používám nejčastěji lepenku tloušťky 1 mm. Průměr válečku je čistě na na tobě - s větším průměrem se budou lépe trefovat páry magnetů na sebe, ale dírku musíš říznout nožem (neboj, jde to rychle a dírka nemusí být dokonalá). Já používám magnety s průměrem kolem 0,5 cm, protože na dírku mohu použít děrovací kleště a je to raz dva hotové, ale zase to chce víc přesnosti. Dávám 2-3 páry magnetů, aby to přilehlo hezky celou plochou, takže stačí magnety s minimální odtrhovou silou (kolem 0,3 kg), pokud máš možnost výběru.

Na jednom kusu lepenky si nejdřív naznačím, kam chci magnety umístit, pak udělám dírky, přiložím protilehlou část lepenky (tak jak budou finálně umístěné na sobě) a tužkou si naznačím, kde mám procvaknout i tu druhou. Pak si dírky na první podlepím obyčejnou tenkou lepicí páskou, vložím do dírek magnety a přelepím i z horní strany. Na protilehlý kus lepenky si také zespodu nalepím čtverečky pásky, přiložím ji v tomto stavu na první desku a pak už jen stačí cvrnknout vždy druhý pár magnetu do každé dírky, sám si dosedne na správné místo a ty už jen přelepíš horní stranu lepicí páskou


Papír, kterým chceš lepenku potahovat, by měl přesahovat alespoň o 1 cm z každé strany. Jelikož celé desky nevejdou v kuse na jednu čtvrtku, můžeš si pohrát s různými dekory na každé straně nebo na hřbetech. Já mám část ze strukturované bílé čtvrtky.  V této chvíli můžeš ještě zkusit, jestli zavírání na magnety správně funguje


Polepíš vnitřní stranu desek a máš skoro hotovo. 

Zbývá vlepit část se stránkami a ozdobit si horní stranu alba. Na tu (stejně jako dovnitř alba) jsem si udělala pár výseků větviček pomocí šablonek z kolekce Kouzelné Vánoce. Na hřbet jsem si udělala přívěšek z korálků.







Přeju hezké tvoření.

POUŽITÝ MATERIÁL A POMŮCKY:

Pokud některý materiál nebo pomůcka není skladem a ty ji nutně potřebuješ, nevěš hlavu! Dej si hlídacího psa. Jakmile to bude možné objednámenaskladníme a emailem tě informujeme.

2 komentáře:

  1. Ty magnety v dirkach jsou super zlepšovák! 😍😍😍

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover