čtvrtek 19. března 2015

Organizace pracovny...VALERIA

Prajem Vám všetkým krásny deň,

dnes by som vám chcela priblížiť a popísať moju pracovňu / ateliér / izbu - jedným slovom moju multifunkčnú miestnosť, v ktorej tvorím :-) 

Keď som začala s týmto hobby, tak som si vyhradila doma jednu komodu. Nebola som však spokojná s tým, že stále musím všetko vybrať von a následne všetko vtrepať dnu. Často tento rituál trval dlhšie než samotné tvorenie :-)

Potom som sa v lete presťahovala so všetkými vecami na chatu k mojim budúcim svokrovcom.  Kombinácia úžasnej prírody, krásneho prostredia a veľkého priestoru pre moje veci sa mi páčila. Bol to v podstate sen, po ktorom túži každý - veci som mala rozložené na 4 stoloch + ďalšie šuflíky a police. Nebojte sa, všetko má háčik ;-) Tento môj ateliér bol odo mňa vzdialený viac než 150 km. Keď sme z dovolenkového režimu nabehli na normálny pracovný, tak som mala problém dostať sa tam častejšie ako raz za mesiac, niekedy dva. 

Postupne som začala premýšľať nad možnosťou využiť moju izbu v rodičovskom dome. Dovtedy to bolo skladisko mojich študijných materiálov, a tak som sa rozhodla, že využijem Vianoce a prispôsobím si izbu na moje aktuálne potreby. 


Je to klasická izba s 2 skriňami, 2 posteľami, 1 stolom, 1 závesnou skrinkou, 1 policovým dielom a vyzerá tak, ako keby som tam nič nemala - a to bol aj môj zámer ;-) Na tejto doske si fotím moje pohľadnice a statív už ani neskladám. Na posteliach sa vždy povaľujú krabice s novým zbožím :-)


Toto je môj stôl a veci, ktoré potrebujem mať vždy po ruke: akrylové bloky, pravítka, veľké nožnice, orezávač veľký, orezávač malý, špachtle, Mini Mister, lepiacu pásku  v rolke, mini lepiace penové štvorčeky, tekuté lepidlá, Glossy Accents, Clear Wink of Stella, rybárske kosti, obľúbené malé nožničky, pinzety, vlhčené obrúsky ... Nesmie chýbať podložka na rezanie a tzv. craft sheet. 


Nad stolom v poličke mám veci, ktoré využívam na pohľadniciach najčastejšie. Veľkú časť mojej poličky zaberá  tzv. akvarelové oddelenie. Súhrnné pomenovanie pre všetky akvarelové ceruzky, Distress markers, anilinky, vodové farby, originál akvarelové farby v mini kockách ... ale aj alkoholové fixy od Spectrum Noir a Papermania / Docrafts. Rada kreslím a vyfarbujem obrázky na pohľadniciach :-) 


Mám tu aj ozdoby rôzneho druhu. V krabiciach vľavo dole mám oddelené svorky, flitre, enamelky ... len 1 stredne veľká krabica a toľko krásnych enameliek vie ukryť :-) 


V pravej časti police mám uložené pečiatky a dies / vyrezávacie šablóny do Big Shotu, ale tejto časti mojich pomôcok sa ešte budem venovať v špeciálnom príspevku. 


Pod stolom som umiestnila veci veľmi potrebné, ale viac skladné.

Každý šuplík je venovaný samostatnej kategórii: 
- základné veci ( post-it bločky, mini spinkovač, fixky, perá, ceruzky ... ) 
- pečiatkové podušky / atramenty 
- lepiace potreby
- základy pohľadníc a obálky
- raznice a dierovacie kliešte
- stužky, stuhy, špagáty, Bakers Twine ... 
- asi moje najobľúbenejšie oddelenie: horúci embossing
- washi pásky, gesso, textúrovacie pasty 
- napokon niekoľko potrebných prístrojov ako lepidlo s tavnou pištoľou, horkovzdušná pištoľ, ale aj rôzne podložky  a stamp positioner

Napravo mám rezačku papierov od Fiskars, naľavo Mini rýhovaciu podložku. Vyberám ich už poslepiačky :-) 


Na uskladnenie embosovacích práškov sa perfektne hodia plastové krabičky z Lidla. Predávajú ich ako desiatové krabičky spolu s musli tyčinkami ... a tie tyčinky sú celkom chutné :-) 


Oproti stolu mám policový regál a jedna polovica je taktiež venovaná cardmakingu. 
Až kým som sa nepozrela na túto fotku, tak som  bola so sebou veľmi spokojná :-D Stále je to bordel, ale trochu viac organizovaný, a pritom to stálo toľko času a námahy dostať ho do tejto podoby :-) 


Na prvej poličke je môj Big Shot, všetky papiere o rozmere A4, ktoré sú schopné byť vo vertikálnej polohe ( pauzák, akvarelové papiere, výkresy , nejaké farebné papiere ... ) a zopár sprejov, ktoré som si spravila. 


Na poličke č.2 mám veľký obal s papiermi. Nie je to však klasický zakladač na euroobaly, skôr portfólio. Oficiálne sa to volá mapa s obalmi , v papiernictvách skúste hľadať v kategórii prezentačné mapy. Zistila som, že rozmer A3 je perfektný pre americký rozmer papierov 12x12 inch. Mám rada, keď mám kolekcie spolu v jednom oddelení. 


Ďalšia polička obsahuje všetky papiere veľkých rozmerov A3 a viac. Obľúbené odtiene farieb si totiž kupujem v obrovských rozmeroch. Škatuľa so zvyškami papierov nie je veľká. Keď máte Big Shot, tak tie zvyšky sa naozaj často hodia :-) 


Polička č.4 je venovaná opäť rozmeru A4. Rôzne sady papierov, obyčajné farebné papiere, farebné fotokartóny, časopisy, rôzne nápady/experimenty a malý obal na papiere  - rovnaký princíp prezentačnej mapy pre papiere menších rozmerov ( A4, A5, 6x6 inch)


Na zemi mám niekoľko krabíc, kde mám rôzne zápisníky, polotovary na dotvorenie ... niektoré krabice sú dokonca ešte prázdne, čo považujem za úspech :-) 

Všetky veci mám teraz pripravené a relatívne blízko ( už je to len asi 20 km :-)), aj tak mám problém: Moje plány sú príliš veľké, čas uteká príliš rýchlo a ruky robia príliš pomaly :-D Keď prídem domov, tak neviem čo skôr ... mám problém sústrediť sa len na jeden projekt, keď ich mám v hlave asi 100 :-)  

V snahe pomôcť si, som si vymyslela plán: každý mesiac si určím jednu hlavnú tému. Práve v najväčšej krabici som si nakúpené, ešte nepoužité veci roztriedila podľa tém. V jednom obale mám aj papiere, aj pečiatky, aj ozdoby. Väčšinou veci od rôznych výrobcov, ale aj veci patriace do jednej kolekcii. Napr. vo februári som sa zamerala na Valentína, teraz v marci by som sa chcela zamerať na Veľkú noc. Pomáha mi to udržiavať prehľad vo veciach a predchádzať kúpe 2 rovnakých vecí :-)


Taktiež som zistila, že nové veci musím oddeľovať od starých. Ako náhle nové pečiatky odložím k starým, tak sú stratené :-) Moja posledná polička obsahuje krabice s ďalšími novými vecami. Asi som beznádejný prípad, ale dúfam, že nie som sama :-D 

Štyri krabice ukrývajú Vianoce, Nové papiere, Nové pečiatky a vyzerávacie šablóny a samozrejme Produkty Papero amo, ktoré som si nakúpila a čakajú :-) Ploché "pizzové" krabice  nemajú chybu - sú skladné a zmestí sa do nich fakt veľa vecí :-)


Milé dámy a milí páni, to je všetko. Viac už toho nemám :-) Samozrejme, ak nepočítam "tovar na ceste".

Ani ja som na začiatku nechápala videá a články tohto zamerania, veď každý má veci ako sa mu to páči a ako mu to vyhovuje ... Veľmi skoro som však pochopila, že to nebude také jednoduché a viem, že každé video mi ukázalo nejakú vychytávku a každý článok dal dobrý nápad. 

Verím, že sa vám u mňa na návšteve páčilo :-)

4 komentáře:

  1. super mistecko, Val ... ta tvoje krasna slovencina! a svokrovci me dostali!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. janka si veľmi milá ! ďakujem za tvoj komentár :-) chcem sa takto verejne priznať, že mám nielen super rodičov, ale aj svokrovcov (budúcich) :-)))

      Vymazat
    2. mne se libi to slovo, to je uzasne! tchan a tchyne zneji v cestine hrozne ...

      Vymazat
    3. :D už rozumiem, je to pravda. zneje to trochu lepšie :-)

      Vymazat

Pin It button on image hover