pondělí 16. března 2015

PROJECT LIFE návod na fotografie

KOLÁŽOVANÁ
Jana B.

Jen opravdu malý zlomek mých stránek v PL albu je prost koláží. Kolážuji ráda a náruživě. A hlavně proto, že se nedokážu vzdát té nebo onaké fotky a všechny v albumu prostě mít musím. Dnes vám ukáži několik základních verzí udělaných v online editoru www.picmonkey.com.
FOTKY 3x4

Chcete-li vyplnit fotkou kapsičky 3X4, na rozměr jedné fotky 6x4 (tedy přibližně 10x15) umístíte fotografie dvě. Pro vertikální kapsu si vyberte fotky „na výšku“. Dole pod náhledem si v liště zadejte údaje 1795x1205 (odemkněte zámeček  jedním pokliknutím) a nahrajte do editoru fotky. Jeden z „předkreslených“ rámečků zrušte.


Fotky přetáhněte na požadované místo.


Následuje dobrovolný krok. Já si většinou linie mezi kolážemi zjemňuji, líbí se mi to tak víc. Zúžení línií najdete v záložce nalevo s obrázkem malířské palety, funkce Spacing.  Tahem posuňte jezdce dle vašeho přání.


Tímto získáte dvě fotky do kapes 3X4. Chcete-li vyplnit kapsy horizontální, stačí nahrát „ležaté“ fotky a koláž si přetočit. 


FOTKY 3x3

Velmi jsem si teď oblíbila čtvercové kapsy různých velikostí. Příprava fotek je v takovém případě lehce náročnější, ale stojí za to.

Na rozměr fotky 6x4 se nám vejdou dvě čtvercová fota velikosti 3x3. Vybrané fotky si nejprve před kolážováním ořízněte v poměru 1:1, teprve potom je nahrajte do kolážovacího editoru. Opět nastavte velikost 1795x1205 a fotky přetáhněte. 


Jak vidíte, došlo k deformaci čtverců. Pro tento případ si nahrajte třetí fotku, jakoukoli, kterou vložte pod budoucí čtvercové fotky. Udělá vám tak žádané místo. Jedním kliknutím na křížek ji zrušíte, ale místo zůstane. 


Dělící lištu pak posouváte dolů. Tím, že jsou fotky již ve čtvercovém rozměru, je velmi dobře vidět, kdy se při posunu dělící lišty dolů fotky zvětšují nad velikost původního čtverce. Zkuste si několikrát pohyb lištou dolů a nahoru a snadno vypozorujete měnící se velikost. Já pak nechávám čtverce lehoulince větší než menší, oříznout je mohu kdykoliv. 


Možná vám to přijde hodně krkolomné a těžkopádné, ale zatím jsem na rychlejší způsob nepřišla.
FOTKY 4x4

Velmi podobně budete postupovat při tvorbě fotky 4X4. Ano, některé fotolaby udělají práci za vás, instafotky jsou super módní záležitostí a nabídka reaguje na poptávku. Já posílám do fotolabu vždy jen jeden rozměr, takže si takovou fotku uzpůsobuji sama.

Opětovně pracujeme s rozměrem 1795x1205 a fotkou oříznutou v poměru 1:1. Fotku přetáhněte a  pomozte si další libovolnou fotkou, kterou vložíte k fotce „čtvercové“. Vznikne vám koláž dvou fotek velikosti 3x4. Pomocnou fotku křížkem odstraňte a lištou rozšiřte čtvercovou fotku. Opět posouvejte až k „hraně“ čtvercové fotky, než se začne zvětšovat nad rámec čtvercové velikosti. 


FOTKY 2x2

To nejmrňavější, nejroztomilejší a nejjednodušší nakonec. Někteří z vás třeba pošilhávají po instagramových albumech (já už došilhala a jedno tu čeká na zpracování), kde se kromě fotek 4x4 mohou dát i fotky rozměrů 2x2. Postupujte stejným způsobem, rozměr 1795x1205 a šest fotek oříznutých v poměru 1:1. A teď je jenom všechny krásně naházejte do jedné koláže. Hotovo! 


U všech koláží doporučuji zúžit linie mezi jednotlivými snímky, pokud chcete fotky přesně napasovat do kapsiček. Ale to už si určitě vychytáte sami.
P
okud máte jakékoli dotazy, návrhy, připomínky či jednodušší postupy, šup s nimi do komentářů. Doufám, že vám tento článek alespoň něco málo osvětlil a že si kolážování užijete.  Já na koláže prostě nedám dopustit ...

14 komentářů:

  1. Aaaa super, Jani, na spoustu veci jsem prisla pokusem omylem, ale spoustu veci mi to objasnilo. A hlavne jsem delala rozmer 1500x1000, tak zkusim ten tvuj..😊 dekuji..

    OdpovědětVymazat
  2. Díky! Ráda jsem si početla.

    OdpovědětVymazat
  3. úžasný super článeček, zrovna se mi hodí... začínám na tom makat.... jen se zeptám "oříznout v poměru 1:1" kde a jak to udělám? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stani, ja orezavam v zoneru, ale i picmonkey lze individualni fotografie editovat, funkce se jmenuje Crop a je jednou z tech nejzakladnejsich.

      Vymazat
    2. jani, asi budu za blbečka, ale mohla bys mi to nějak vysvětlit jak v zoneru tak v picmonkey? v pic jsem zjistila, kde ta funkce je, jen neví, co a jak nastavit a v zoneru nevím :) díky

      Vymazat
    3. v zoneru..... editovat - úpravy - speciální ořez - vpravo nastavit 1:1 ... vznikne čtverec... je to tak? já jsem dobráááá :) musím se pochválit

      Vymazat
    4. jupiiiiii!! Stani, ja to mam v rychlych volbach ... ale jak rikas ty, je to tam Specificky orez .... ctrl+shift+W .... pevny pomer 1:1 ... pak na klasicke fotky pomer 2:3, vetsina kompaktu totiz foti v pomeru 4:3 a fotolaby vyvolaji pomer bez orezu 2:3

      Vymazat
    5. Jupííí, zrovna jsem nad tím bloumala a tady jsem našla návod. Děkuji holky. (Verča Sembolová)

      Vymazat
  4. Jani a v tej funkcii Crop je to 1:1 co??? :) asi som blba ale nejak nevim :) skusim este v zoneru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, ano, ano, funkce Crop a hadam, ze zadat SQUARE a uzpusobit, co potrebuji oriznout ..

      Vymazat
  5. Jani a prosím jaký bych dala rozměr do velikosti fotky 15x20 cm? Chtěla bych si tam dát 4 fotky, ale nevím ten výchoýí rozměr. Děkuji Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pavlinko, tak to ja taky nevim .... hlavne nevim, jestli ti to nekde takhle velke vyvolaji? spis bych to udelala jako dve kolaze 1795x1205 ... ale zcela matematicky by se mel rozmer jedne strany zdvojnasobit, takze by to bylo 1795x2410 .... ale bohuzel nevim, jestli to tak bude fungovat ..

      Vymazat
  6. Moc děkuji za užitečný návod, jako začátečník potřebuji přesně takové rady ;-) Radka

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, mám dotaz. Vyvoláváš ty fotky ve fotolabu nebo kde? Jde mi o to, jaký mám zvolit rozměr ve fotolabu na vyvolání fotek, když dělám rozměr 4x4. Díky.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover