středa 26. května 2021

Kapsová stránka s tipy / JANA S.

 Kit Venku / květen 2021

Ahoj! Dnes vás vezmu na výlet do Dřízenského údolí. Nebojte, žádný zeměpis. I když, kdybyste se tam chtěli někdy vydat, je to opravdu krásné místo. Leží v katastru obce Přepychy (myslím) kousek od Opočna. Ale tím končím s osvětou a zpět k našim milovaným papírům.

Lucčin kit Venku vybízí k scrapování venkovních akcí. Tentokrát jsem nerebelovala a nevymýšlela nic speciálního. Dnes vám ukážu jen velmi obyčejnou PL stránku z výletu. Z této akce jsem už vytvořila layout, a tak jsem barevnost PL stránky ladila k němu. Proto na ní – ač je z lesa – moc zelené nenajdete. Neva, ty zelené kartičky využiji na další z výletů.


Spíš než postup lepení zmíním dnes pár svých „pravidel“ nebo věcí, které pro mě fungují:

1. Jsem hodně přísná ve výběru fotek – to aby jich nebylo moc. Vyplatí se je dost zesvětlit, i když zrovna na této stránce se mi to nepovedlo dostatečně. V PC někdy fotky vypadají dobře, ale po vytištění jsou tmavé.

2. Střídám jejich velikosti. I když mám v kaspe jen 1 fotku, nemusí ji vždy vyplňovat – kousek přečnívající kartičky může fotku hezky „dobarvit“, nebo sjednotit celou stránku.

3. Na této stránce jsem výběr barevnosti kartiček velmi zúžila – v podstatě je tam jen bílá a odstíny hnědé a béžové. Nedělám to tak vždy, ale když jsou fotky dost barevné, pomůže umírněnost kartiček stránku sjednotit. Pokud jsou fotky z jedné akce a barevně sladěné, nebo dokonce černobílé, jsou naopak prima barevnější kartičky, které celek oživí. To samé platí o ozdobách.

4. Pokud používám kartičky s různými vzory, snažím se, aby se některé vzory opakovaly, a ty, co se neopakují, alespoň ladím barevně k ostatním.

5. Když mě v kitu něco zaujme, moc to chci použít, ale nefunguje mi to barevně/kompozičně, napodobuji, ale upravím si to tak, aby mi to ladilo k mé stránce. V tomto případě to byla kartička se zeleným stromkem a nápisem „v lese“. Nakonec jsem ale neodolala a místo nápisu (který jsem si ušetřila na jinou kartičku) jsem přidala jelínka, takže se od předlohy liší.

6. Když spotřebuji kartičky, které se mi barevně hodí celé, využívám jejich části. Z velkých dělám malé, nebo používám jen jejich kousky na sladění se zbytkem. Proužky fungují dobře vždycky! A to buď úzké

nebo širší, zabírající část kartičky. Ideální je řez cca ve 1/3 kartičky. Nebo ve 2/3, chcete-li.

7. Pokud máte stránku světlou a hodně kontrastuje s tmavšími fotkami, jako v mém případě, použijte pár černých akcentů. Černá se hodí ke všemu a není třeba se jí bát. Samozřejmě je třeba dávat pozor, aby ničeho, tedy ani černé, nebylo příliš.

8. Nechce-li se vám po dokončení stránky vytahovat lepidlo, ale ještě to chce drobnost, sešívačka není špatný nápad. Vyplatí se některé prvky na stránce opakovat.

9. Nápisy s frázemi lepím vždy rovně – horizontálně nebo vertikálně. Kdyby vlály neuspořádaně kolem fotek, vytvářelo by to příliš velký chaos. Výjimkou jsou layouty, kde je fotka a/nebo text šikmo, to pak fráze umísťuji rovnoběžně s nimi, nebo s okraji stránky.

A to je ode mne pro dnešek všechno. Doufám, že si už užíváte výletů a že je brzy uvidíme i nalepené na vašich stránkách v naší FB skupince. Hezký zbytek května!

Jana

2 komentáře:

  1. Veľmi krásna, čistá stránka, Jani 🤗 A ten jelenček 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná jemnoučká stránka a moc dobré rady.👍😃👏 Děkuji. Já jsem asi trošku zatížená na ty kontrasnější barvičky ve stylu Paige, no a moje oblíbená fialová ve všech odstínech levandulové až borůvkové. 🤔🤗

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover