čtvrtek 6. září 2018

Tisk JOURNALINGU pomocí Wordu - návod od JANY S.

Zdravím všechny nadšenkyně journalingu. Myslím, že text k fotkám je stejně důležitý jako fotky samotné, příběhy kolem nich se po nějakém čase krásně čtou … ale připouštím, že to každý může mít jinak. Dnešní příspěvek tedy bude pro ty z vás, které psát chtějí a z nějakého důvodu nepíšou ručně, nebo jen chtějí vyzkoušet i druhou možnost. ;)
 
V žádném případě neberte můj návod jako jediný správný. Je dost dobře možné, že nám někdo v komentářích poradí ještě lepší vychytávky (budu ráda!), ale takto to dělám já – tisknu si všechno. Jak tedy na to?
 
Mám doma Canon Pixmu, takže vycházím z toho, že mám možnost vkládat do tiskárny kartičky o velikosti 10x15 cm, ale dá se samozřejmě použít i tiskárna jednodušší, která potřebuje větší formáty papíru. K tomu se dostanu později. 
 
Text, který chci na kartičku dostat, píšu ve Wordu. Začínám vždy tím, že si nastavím velikost stránky – na horní liště volba Rozložení stránky. V ní rozkliknu možnost Velikost a vyberu 10x15 cm.
 
Orientaci volím podle toho, jak chci na kartičku tisknout – na výšku nebo na šířku. Okraje si nastavím na 1 cm ve všech směrech (za předpokladu, že je kartička bez vzoru). 
 
Nebo si s nimi pak pohraju, když je text napsaný, podle toho, jak je dlouhý. Většinou celou (velkou) kartičku nezaplním, pak nechávám volno nahoře, nebo dole, (symetricky) zvětším okraje po stranách a dozdobím. 
 

Pokud má kartička nějaký vzor, nebo plochu, kam text nechci, nebo zdobení plánuji předem, změřím si část určenou pro text a velikost okrajů nastavuji dle aktuální potřeby.
 
Třeba když plánuji fotku na jednu stranu kartičky 10x15 cm a text na druhou, je možné zvětšením okraje vymezit pouze tu část kartičky, kde chci mít journaling.
 
Tady jeden příklad svislé kartičky (zjistila jsem, že jich moc nemám).
 
Při psaní textu se, samo, meze nekladou a vy si to udělejte tak, jak se vám to líbí nejvíc. Mně se osvědčilo psaný text zarovnávat buď na střed, nebo k okrajům – podle toho, jak mi vychází zdobení, nebo na které straně plánuji navazující fotku.
 

Tip: pokud nemáte dlouhý text, ale stejně chcete pár slov napsat a/nebo se vám hodí „vata“ mezi velké množství fotek, je prima psát bez interpunkce a jen s malými písmeny – tak jak to třeba naše Lucka někdy udělá na originálních PA kartičkách.
 
K psaní nejradši využívám font Bohemian typewriter, stáhnout se dá na stránkách www.dafont.com, nebo Century Gothic, ale určitě máte další tipy na krásné fonty, tak pak sem s nimi! 
 
Další tip: font, který budete používat, je dobré zvolit na začátku, protože pokud budete chvíli nastavovat umístění, všechno se vám to při změně fontu rozjede. Nebo se změnou fontu člověk někdy dobere k zajímavějšímu vzhledu kartičky … Pokud se nejedná o jednoduchou kartičku (skoro nikdy), kde je textu plno a rozmístění zcela jasné a zřejmé, netisknu hned na ostro, ale vyzkouším si tisk nanečisto (třeba na kancelářský papír) – a pak ještě třeba upravuji detaily … obecně mě můj perfekcionizmus dost zdržuje, ale zas někdy díky tomu najdu překlep nebo tak. 
 
Často se ale journaling tiskne na malé kartičky 7,5x10 cm (3x4 palce), ty už neumí ani moje Pixma. Co s tím? Dá se tomu pomoct, samozřejmě. Nejjednodušší je použít rozložení stránky 10x15 na šířku a nastavení okraje zprava nebo zleva na 8,5 cm. 
 
Text tak bude začínat i končit cca 1 cm od obou okrajů (po seříznutí). Pak stačí vložit velkou kartičku do tiskárny, vytisknout a seříznout na půl. 

Jiná věc je, když chcete tisknout na originální malou kartičku. Tam používám trik s washi páskou. Text napíšu stejně, ale vytisknu na „šmírák“ velikosti 10x15 cm, pak k němu washi páskou přilepím v místě textu kartičku a znovu tisknu.
 
Vyplatilo se mi používanou pásku předem několikrát nalepit a odlepit, aby se při sundávání nepoškodila kartička (neměla by, ale víme své, že?). Pro tisk však už nikdy nepoužívám stejný kousek washi víckrát. Stalo se mi totiž, že se v tiskárně odlepila … naštěstí ji moje milá kamarádka Pixma po pár dalších tiscích vyplivla, ale had se přece nemá dráždit bosou nohou!  
 
A ještě jeden tip: pokud na stránku plánujete víc kartiček s journalingem, mohlo by se vám hodit psaní do sloupců. V nabídce Rozložení stránky si najeďte na možnost Sloupce a vyberte 2. 
 
Pak můžete psát plynule za sebou, vytisknout na 10x15 kartičku, rozříznout a je hotovo. Je to možná trochu víc hraní si s formátováním, ale já si hraju ráda.
 
A teď pár rad pro ty, jejichž tiskárna nepozře menší formát a přece chtějí tisknout na kartičky. Postup je velmi podobný tomu, co Pavlínka napsala už v roce 2013 TADY, ale o čem jsem donedávna nevěděla! – snad mě omlouvá, že jsem začala PA blog pravidelně konzumovat až v roce 2015. 
 
Použít se dá finta s washi páskou. Pro psaní a pak i umístění kartičky doporučuji využít funkci Textové pole. Můj komp ho má v nabídce Vložit, záleží na tom, jakou verzi Wordu používáte. 
 
Po vložení jednoduchého textového pole se na liště objeví nabídka Nástrojů textového pole. Pro naše potřeby stačí nastavení šířky a délky (podle velikosti kartičky) a Obrys tvaru.
 
K úpravě textu stačí překliknout do běžné nabídky (Domů) a můžete měnit ohraničení, font, prostě cokoliv, co se vám hodí a líbí. Pokud potřebujete ještě další funkce, klikněte zpět na Nástroje textového pole – úplně nahoře – a můžete třeba měnit barvu pozadí … ale to jsem se trochu nechala unést. Když jste s textem spokojeni, mrkněte ještě, zda je textové pole ohraničené. V Nástrojích (Formátu) textového pole je funkce Obrys tvaru a tam zvolte nějakou obyčejnou čáru. Tu potřebujeme proto, abychom věděly, kam přilepit kartičku.
 
Takto připravené, vytiskněte na obyčejnou A4. Pokud je vše, jak má být, vraťte se ke kompu a obrys vymažte (volba Bez obrysu). Jinak by se vytiskl na kartičku … jedině, že by to byl záměr, to pak není potřeba nic mazat. ;) Kartičku přilepte washi páskou na místo vytištěného textového pole, vložte do tiskárny, odklikněte a tadáááá!, journalingová kartička je na světě.
 
Pokud jsem vás ještě úplně nevyčerpala, nabízím ještě pár dalších možností, jak tiskárnu využít ke scrapu. Na tiskárně si někdy připravuji vlastní textové proužky – postup je stejný jako při tisku kartiček, jen při jejich přípravě odděluji řádky většími mezerami, abych pak mohla proužky pohodlně nařezat. 
 
Nebo velmi často tisknu na journalingové PA kartičky – jsou hned při ruce, nemusím řezat papíry – a pak je oříznu podle textu a nalepím na připravený (barevný) podklad.
 

Tisknout jde i na štítky, či nálepky – stačí si připravit text, vytisknout na šmírák a pak příslušný štítek/výřez (ano, už jsem Pixmou prohnala i výřez!)/ nálepku (tu ale včetně ochranné vrstvy) pomocí washi nalepit přesně na místo, kde je na šmíráku vytištěný text. Pozici kontroluji proti zářivce – funguje to skvěle. Jen pozor, tisknete-li na lesklé povrchy, pak si v nastavení tiskárny těsně před použitím nastavte tisk na lesklý papír (typ média v Rychlém nastavení). Jinak se inkoust na nálepce rozmazává.
 
Tímto způsobem si lze připravit i průhledné samolepky – v prodejnách s kancelářskými a tiskařskými potřebami lze koupit průhlednou samolepící fólii, na kterou pak natisknete, co jen chcete. 
 
Stejně jako na kartičky, můžete je tisknout na vellum – jen dejte pozor na to, že inkoust chvíli schne. Pokud se na něj sáhne předčasně (= ihned po vytištění), může se text rozmazat. Trvá to ale jen malinkou chvilku – stačí zkontrolovat facebookovou stránku Rodiny PA nebo mrknout na nejnovější článek na našem blogu a už si vellumový journaling 100% nesetřete! 
 
Pomalejšího schnutí inkoustu na vellumu se dá využít i k embosování – jak psala Jani V. TADY. Vyzkoušela jsem verzi s průhledným embossovacím práškem na černý inkoust i bílý embosovací prášek na velmi světlou barvu písma a musím říct, že mě to bavilo – výsledek můžete omrknout zde
 
Momentálně to je všechno, co mě k tomuto tématu napadá. Vím, že je to pro většinu zcela triviální, jistě máte další finty a postřehy. Budu ráda, když se s nimi podělíte. Nebo mě opravte, jestli jsem něco nenapsala správně. Každopádně budu ráda, pokud aspoň někdo dočte až sem a ještě víc, když někomu mé postřehy a rady pomohou! 
 
Hezký den a pěkné tvoření – víkend se blííížííí …

17 komentářů:

  1. Úžasně plodný článek Jani, máš to dokonalé. Píši na psacím stroji, ale asi to podle Tvého skvělého článku zkusím. Díky. Jsi stejně spisovatelka, čtení a prohížení čehokoliv od Tebe je pro mě příjemný relax.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško! Jsi poklad. Já a spisovatelka? :D ALe díky, jsem ráda, že se ti mé články líbí. Tento jsem psala na popud opakovaných otázek holek, tak snad bude pro užitečný! A neříkej, že jsi to ještě nezkoušela!

      Vymazat
  2. moc děkuji za podrobný návod. Doufám, že se někdy k textu přes PC dostanu, protože na tohle jsem strašný lenoch. zatím téměř vše tvořím stylem- vezmu fotky, papíry, ozdoby a lepím. Žádné zdržovačky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to já bych to někdy ráda udělala tímto stylem - žádné zdržovačky! :) ALe pak mi to nedá ... ;) Určitě se pak pochlub, Péťo!

      Vymazat
  3. Super článek :) já tisknu asi moc složitě, použití textového pole a obrysu je teda mnohem jednodušší, tak to začnu dělat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, Leono, díky, jsem ráda, že se ti líbí a hlavně, že ti pomůže. Přiznávám, že jsem měla malou dušičku, když jsem článek dopsala - říkala jsem si, že to bude tak jednoduché a tak jasné jako facka, že mi spíš napíšete, proč nosím dřevo do lesa ... ;)

      Vymazat
  4. To by me nenapadlo, ze jde tisknout i na vyseky! Super napad, Jani!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) kuju!, ale tiskaři by mne určitě vytahali za uši ;)

      Vymazat
  5. Jani, moc díky za skvělé tipy. K tisknutí se odhodlávám strááášně dlouho, tak teď jsi mě nakopla se trochu pohnout a začít hledat novou tiskárnu. Protože v porovnání moje písmo vs. Bohemian Typewriter vycházím bídně, a je s tím třeba něco udělat :) Na té Pixmě tiskneš i fotky nebo raději na Selphy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Kačko, já k tomu naštěstí došla hned na začátku :D. Ano, tsiknu na Pixmě, mám i Selphy, ale už 2 roky na ni padá prach (ještěže je v obalu! - kdo by ho z ní vytahoval, že?). Už několikrát se v diskuzích objevily pochybnosti o tom, jak ty fotky vytištěné na domácích tiskárnách budou vypadat za pár let ... nevím. Zatím stejně. Výrobce proklamuje 100 let a jí si vybrala, že mu budu věřit. Jistá patina mi po letech asi vadit nebude, nesmí. Co se týká kvality, nejsou úplně jako z fotolabu, ale dá se to vydržet a pro mě je důležitá interakce - nelíbí se mi velikost, barevnost, tvar fotky? vytisknu znova a jedu dál ;)

      Vymazat
  6. Krása veliká Jani! Ten vellum a emboss musím taky vyzkoušet...a na tisk na výseky a samolepky tedy ještě dost odvahy nemám :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko - poklade! :) Až začneš ještě embossovat texty v PL, nic se mu nevyrovná! BUde to nejsnověhší PL jaké znám :)

      Vymazat
  7. Nutně, opravdu NUTNÉ potřebuji tiskárnu .. abych mohla psát taky tyhle krásné, dlouhé journalingy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jdi, ty! Vždyť tvé písmo je taaaaak krásné! Přijde mi vtipné, že vyzdvihuješ délku textu - ale máš pravdu, tištěného textu se na stránku vejde víc. Jen jsem na to nikdy takto nemyslela ... ) A tiskárnu si určitě ořiď! Já bez ní nedokázala scrapovat - začala jsem teprve až když jsem jí koupila. ;)

      Vymazat
  8. Jani, musím Ti také moc a moc poděkovat.To je úžasný článek. Já se s počítačem také trošku peru. Také jsem si to někdy zjednodušila, že jsem napsala a potom jednotlivé řádky roztříhala a nalepila na připravenou kartičku. Obdivovala jsem vaše natištěné kartičky. Naše toulání po světě se krátí a já to hned vyzkouším na PL na září. A s tou folii jsem to zkoušela a je to super. V pěkném fontu jsem si doma předepsala hesla do TN deníku a lepím to k fotkám a je to moc pěkné. Ještě nám něco hezkého poraď jo? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jani perfektni a přehledný clanek!!!! Skoda, ze nikde nebylo nic takového, když jsme začínaly. Já si pamatuju jak jsem studovala jednotlivé videa na YouTube a dávala ty střípky informaci dohromady:-) člověk se učil za pochodu. Jinak ten tisk na vyseky jsem ještě nezkousela. Takže moc dekuju za tip, určitě zkusim!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj tyjo, fakt ti moc děkuji za tento velice přehledný návod. Určitě bych na to sama nikdy nepřišla. Já jsem si nedávno nechávala vyhotovit levný tisk katalogů a právě jsem k tomu potřebovala vědět i tuto funkci, takže ti za ni ještě jednou moc děkuji a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover