úterý 24. března 2015

TECHNIKA by...Jana B.

HORKÉ EMBOSSOVÁNÍ a HOMEMADE FOTOFILTRY
Jana B.

Techniku horkého embosování jsem si velmi oblíbila. Takto vytvořený motiv je mnohem výraznější než ten otištěný inkoustem, navíc lze operovat se zajímavou barevnou škálou embossovacích prášků, jejichž spotřeba je minimální a vydrží opravdu dlouhoPro matadorky scrapbookové disciplíny je horký embossing jistě běžnou záležitostí, ale co kdybychom si dnes vyrobily třeba ... fotofiltry z transparentní fólie (Photo Overlays)? 

Co budete potřebovat:
Embosovací prášek vámi zvolené barvy
Embosovací (lepivý) inkoust (schne pomaleji, a tak máte čas na nanesení prášku)
Embosovací tužku
Horkovzdušnou pistoli (je možné praktikovat nad topinkovačem, ale pozor na prsty)
Tepluvzdornou transparentní fólii

Celý tento embosovací experiment jsem začala embosovací tužkou. Výborná to věc, neboť si nakreslíte či napíšete cokoliv dle vaší potřeby. Transparentní fólie má navíc tu výhodu, že si můžete text či motiv vytisknout a poté přiložením obkreslit. A třeba takový foto filtr s českým textem je na světě! Já jsem protentokrát vybrala kartičky od Heidi Swapp a uloupila její rukopis. 

Podložte fólii kartičkou a otřete ji antistatickým sáčkem. Mně velmi dobře fungoval plátěný pytlíček.


Poté embosovací tužkou opište nápis a zasypte embosovacím práškem. 


Sklepejte přebytečný prášek zpět do nádobky. Tady se mi osvědčilo několikrát silně cvrnknout do fólie, aby byl nápis čistý a v jeho okolí nezbylo ani zrnko prášku. Po zatavení by totiž fólie zkropenatěla. Kdyby i přes několik dobře míněných „ran“ prášek v okolí ulpíval, vemte do ruky štěteček a jako archeologové okolí nápisu pečlivě očištěte. 


Zatavte horkovzdušnou pistolí. Doporučuji foukat z větší vzdálenosti, než jste třeba zvyklé u papíru. Proces bude sice déle trvat, ale předejdete tak většímu zkroucení fólie. Ano, mělo by se jednat o tepluvzdornou fólii a nestalo se mi, že by se zkroutila jako fólie acetátová, ale přesto buďte obezřetné a vyzkoušejte si, jak daleko (v tomto případě blízko) můžete zajít  ...  K nepatrnému zvlnění došlo skoro ve všech případech, ale plastové PL kapsy jsou milosrdné a tento nedostatek báječně schovají. Po zatavení se můžete radovat z vlastnoručně vyrobeného PL fotofiltru, který vaše fotografie báječně ozvláštní. 


Následující kartička s velkým motivem či textem může sloužit jako samostatné průhledné okénko v kapse nebo ji můžete položit přes barevný papír (fotografii by asi z větší části zakryla).


Samozřejmě, musela jsem vyzkoušet i zlatou a různé rozměry kartiček. 



A zde již samotné využití po domácku vyrobených fotofiltrů v našem PL albu.




Kromě vlastního písma či obkresleného nápisu (motivu) se nebojte využít vaši zásobu razítek, které naembossujete na fólii již popsaným způsobem.  Jako poslední jsem zkoušela malilinkaté čtverečky 2x2, které našly místo v chystaném instagramovém albumu. 


Určitě techniku horkého embosování vyzkoušejte. Ten pocit, kdy se suchý prášek slévá v jednolitou hmotu a vám pod rukama vzniká vlastní produkt, je nepopsatelný.  Těším se na vaše originální fotofiltry na facebooku či v pinterestové galerii Papero amo. 

P.S.: Než jsem se dostala k tepluvzdorné fólii, vyzkoušela jsem i fólii laminovací. Efekt byl super a ačkoliv je fólie mléčná, horkem zprůhlední. Jedinou vadou bylo, že se jakoby přilepí na fotografii. Jde sice bez problému odlepit, ale nejsem si jistá, jestli by byla dobrá k archivaci.

10 komentářů:

  1. Jani jsi neskutečná !! :-)skvělé, díky ! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani!!! No to je úžasné!!! :-) Hned, jak dorazí ta folie, budu muset vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Janka, opäť mi padla sánka dole. Tvoje projekty sú dokonalé a nápadité!! Wow!

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, ty seš neskutečná! Tvoje články mě pokaždé usadí! Kam na ty nápady chodíš? Filtry se zlatými nápisy jsou tááák úžasnéééé!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera!!! Budu si muset taky tu teplovzdušnou fólii někde objednat :-) Naprosto boží!!!

    OdpovědětVymazat
  6. holkz, mne srdce plesa radosti, ze se vam clanek, eh, fotofiltry libi!! to bude krasy, az se do toho pustite vy!! moc se tesim a dekuji za vsechny mile komentare, jsou pro me hnacim motorem vymyslet zase nejakou "blbinku". Diky!

    OdpovědětVymazat
  7. nádhera, tyhle nápisy na transparentní folii se mi děsně líbí, je super že lze vyrobit vlastní, někdy mi totiž nevyhovuje anglický nápis, nebo umístění nápisu na kartičce :-D

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover