pondělí 5. září 2022

Tipy, jak ozvláštnit kraftové minialbum / MÍŠA

MINIALBUM Z LESA

Zdravím všechny! Dneska bych vám ráda ukázala minialbum, které jsem si vyrobila na sérii fotek z jedné letní procházky lesem.



I když to chvíli vypadalo, že žádné fotky nebudou. Byla to totiž trochu neplánovaná procházka, rychle jsem vytáhla foťák z batohu a cvakala. Po prohlédnutí fotek na PC jsem ale zjistila, že jsem měla špatně nastavený foťák a většina fotek je nezaostřených. Trochu jsem je ale upravila v Lightroomu a ve formátu 10x7,5cm je kvalita naprosto dostačující. Navíc kolikrát víc než super kvalita fotek rozhoduje, co je na nich a tyhle se myslím moc povedly, protože děti měly zrovna hravou náladu. Rozhodla jsem se tedy, že z nich udělám minialbum. Krásně se mi k nim hodil kit Z lesa, takže s výběrem materiálu problém nebyl.

Jako základ jsem pak zvolila obyčejný kraftový papír. S čím ale občas u minialb bojuju je, jak je ozvláštnit a zároveň nepřebít fotky. Mám tedy pro vás dnes pár opravdu jednoduchých způsobů, kterými ráda takovéhle alba ozvláštňuji.

  1. Nebojte se průchodek – průchodky všech barev, tvarů i velikostí jsou vždy dobrým způsobem, jak nejen album ozdobit, ale jsou také praktickým prvkem. Já je tentokrát použila k tomu, abych mohla s některými fotkami a kartičkami hýbat do strany. Dlouhá léta jsem na průchodky používala kladívko, ale od loňska používám kleště na průchodky. Mně osobně nejlépe fungujou s menší velikostí průchodek. Kontréktně jsem v albu použila tyto.



  1. Vellum (pauzák) – to už je taková klasika. Seženete jej čistý nebo s potiskem, můžete jej polepit nebo do něj vyříznout okýnko a použít jako list, který vám rozdělí dvě stránky v albu, téměř jako pavučinkový papír v klasických fotoalbech. Já tentokrát jeden pauzák polepila průhlednými samolepkami a do druhého jsem na Big Shotu pomocí šablony udělala okýnko ve tvaru liščí hlavy. Doufám teda, že to jde poznat :-D




  1. Acetát – na rozdíl od pauzáku je tvrdší a kompletně průhledný, ale seženete jej také s různými potisky, já tentokrát sáhla po tomhle s černými tečkami



  1. Kapsičky – další stálice ve scrapbookingu. Jsou skvělé na cokoliv – fotku, kartičku s textem…Já tentokrát šoupla do kapsy visačku, kterou jsem si potiskla zvířátkem, protože les a zvířátka, to jde zkrátka k sobě! Visačku jsem si podložila ještě jednou kartičkou s textem a spojila jsem je dohromady opět průchodkou. 

  

  1. Nebojte se střihnout do fotek – je to sice trochu děsivé, ale stojí to za to. Já si z jedné fotky vystřihla jen postavy a pozadí jsem si vytvořila sama pomocí razítek.

  2. Embosování – vlastníte Big Shot a nějaké ty embosovací kapsy a taky se vám na ně práší jako mně? Vytáhněte je. Tahle s kůrou stromu se mi na tohle album třeba hodila náramně. Embosovací kapsy prostě nebudou sedět v koutě! 

  

Tak to je mých pár super jednoduchých tipů, jak snadno ozvláštnit minialbum. Mimo to jsem použila i kousek washi pásky nebo obyčejnou kancelářskou sponku. Zavírání alba jsem zvolila na magnet, který se schovává se pod nápisem „kousek štěstí“ na úvodní straně.




Tak doufám, že i vy si v nějakém albu uchováte nějaký ten váš kousek štěstí, ať můžete ohlížet a vzpomínat! Těším se, co vyrobíte.

 Míša



6 komentářů:

  1. To je krása! Mně by moc zajímalo, jakým způsobem je udělaný systém stránek? To jsou přeložené papíry nalepené na sobě? 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to vlastně ta velká část,kde se lepí fotka, ohyb a pak ještě asi cenťák a ten se nalepí (začíná se nahoře) a hned pod to další stejný a takhle to vrstvíme pod sebe,až vznikne takový vodopád. Já teda chtěla tentokrát ušetřit trochu místa na výšku,takže se mi ty kratší části vespod překrývají, ale to není úplně ideální. Snad je to alespoň trochu jasné 😬❤️

      Vymazat
  2. Super. Mám chuť taky vyrazit do lesa s foťákem :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné albíčko a úžasné nápady! Mám opět asi po roce strašnou chuť něco nalepit:)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover