pondělí 12. června 2023

Organizace šablon / MIRKA

Krásný den všem! V minulém článku jsem vám ukazovala, jak jsem si zorganizovala scrapbookové papíry a dnes bych chtěla na organizaci navázat druhým dílem. Konkrétně jak jsem si nakonec zorganizovala vyřezávací šablony.

Něco z toho jsemsdílela na svém instagramu, ale tady bych to chtěla ukázat a popsat trochu podrobněji. Vyřezávací šablony patří k mým hodně oblíbeným pomůckám. Svůj první (a zatím poslední, protože pořád slouží bez chyby) vyřezávací strojek jsem si pořídila velice brzy, když jsem scrapbookingu propadla. Od té doby postupně přikupuji i šablony a samozřejmě celou dobu bojuji s jejich organizací tak, abych měla vše přehledné a hned po ruce. Momentálně jsem už nějakou dobu ve stavu, že mi mé uložení vyhovuje, jen jsem je nedávno trochu probrala, roztřídila a popsala. Mám pro ně vyhrazený jeden chlívek v regálku, který mám za zády, když sedím u pracovního stolu. Když potřebuji, jednoduše je i s celou krabicí vyndám, prolistuju a vytáhnu si, které chci použít. Uklízení je pak taky docela rychlé (pokud ovšem nemám vytaženou půlku krabice, hihi).


Samozřejmě, že nejjednodušší je nechávat šablony v originálních obalech. Pokud se po šablonách ale sahá často, celofán se velice rychle roztrhá a šablony ze sáčků rády vypadávají. Taková nejjednodušší cesta je pořídit si malý šanon A5. Do euro obalu vložit třeba magnetickou folii nebo aspoň tvrdší papír, šablonami se dá pak hezky listovat. Také jsem se na začátku vydala touhle cestou. Jenže… Mně moc tento způsob nevyhovoval, euroobaly se mi trhaly, šablony s magnetickou fólií jsou těžké. A nejvíc z duše nemám ráda vytahování a zandávaní do těch euroobalů. U holek v obchůdku jsem teď našla tento organizér a tyhle plastové fólie určitě na ně mrkněte, jsou tam i v jiných rozměrech.

Už je to dávno, co ohledně organizace šablon psala tady na blogu Janička V. a její způsob ukládání šablon jsem zkusila a byla jsem moc spokojená. Jen mě pak přestalo bavit ty destičky vyrábět, není to zrovna záležitost pár minut. A tak jsem hledala jiný, jednodušší způsob uskladnění. Systém kartotékového stylu mi vyhovoval, to jsem chtěla uchovat


Co používám teď posledních pár měsíců je systém plastových obálek s drukem o velikosti A5. Do obálky si vložím tenkou magnetickou fólii nalepenou na tvrdém kartonu s větším rozměrem. Větším proto, abych měla za co chytnout, když vytahuju šablony z obálky. 

Veliká výhoda obálky je to, že dozadu si vkládám výseky, když mi zbydou a někde i originál obaly od šablon, pokud se vejdou. 

A co je nevýhoda? Ty samotné druky. Trochu zabírají místo. Obálky se snažím proto ukládat na střídačku, jednou je druk vlevo jednou vpravo. A taky jsem ještě neobjevila krabici, do které by se obálky na šířku vešly akorát. Pokud nějakou takovou najdete, dejte mi prosím vědět ;) U mě zatím teda bydlí v dřevěné bedýnce Ikea, ale není to úplně značka ideál. 

Na popsání jednotlivých obálek s šablonami jsem, stejně jako u papírů, použila štítky s popiskem. Jen příště je přicvaknu dvěmi sponkami, jedna je málo a odchlipuje se mi to, budu muset opravit. Obálkynějaký ten měsíc používám a jsem velmi spokojená. Obzvlášť mi vyhovuje, že šablony nemají kam vypadnout, i když jich tam je víc a nedrží všechny na magnetické podložce. A taky, že je tam místo na nevyužité výseky. Kolikrát tam najdu, co potřebuju, ani nemusím vytahovat Big Shot. Zatím jsem si nechala i vyrobené destičky, ale ráda bych postupně přešla pouze na obálky, ať to vypadá hezky a stejnoměrně. 

Možná by vás ještě zajímalo, podle jakého klíče jsem si šablony rozdělila. Nejvíc využívám tvary a různá okénka, cedulky, štítky. Takže ty jsou u sebe podle typu a tvaru od různých firem. Stejně tak abecedy a čísla. Zbytek jsem si roztřídila spíš podle výrobce. A když mám od něj toho víc, tak jsem to ještě nějak přiblížila. Třeba Papero amo příroda, Papero amo rámečky a tak. 


Co vy a organizace šablon? Máte v nich pořádek, nebo pořád něco hledáte? ;)

Mějte se krásně a budu se těšit u příštího článku, tentokrát už projektového. 

POMŮCKY PRO ORGANIZACI VYŘEZÁVACÍCH ŠABLON:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover