pátek 30. června 2023

Mezi kapkami deště NA CESTĚ a tisk fotek / ALENA

Krásný den ve spolek. Na stole nám přistála nová vyletněná kolekce NA CESTĚ plná dobrodružství a společně strávených chvil.  Hele takhle. Jsem spíš typ moře a písek než hory a les, ale i tak jsem nadšená. Protože vrstevnice. Kdo by ten vzor neměl rád a pak taky watercolor

V dnešním článku nechci rozebírat tak úplně kolekci a co z ní/ s ní lepit. I když malou inspiraci jsem si pro vás připravila. Ale dost často se mě na IG ptáte, kde tisknu fotky

Tak si dneska rozebereme pár možností:

  • tisknu přes fotolab
  • tisknu doma na vlastní tiskárně 

První varianta je jednoduchá vyberete si nejbližší fotolab a do něj pošlete fotky, které chcete vytisknout. Vybere rozměr a čekáte. Pak si tam skočíte a fotky máte doma. Nebo vyberete fotolab, který vám fotky pošle domů. Většina fotolabů celkem intuitivní objednávkový systém a tak to hravě zvládne i babička. 

Nevýhodou může být cena za jednu fotku. Především pokud tisknete po malých objemech. Jenže ono připravit třeba 100 fotek na tisk je docela fuška. Teda minimálně pokud nejsem systematik, který na konci  každého týdne/měsíce sedne k fotkám a protřídí je, upraví a připraví na tisk. Což já, k mé smůle, nejsem. Další mínus je čekání, než jsou fotky hotové. Někdy je čas a chuť tvořit teď, ale nejsou fotky. Zase máte opravdu kvalitní profesionální tisk, kde je minimální nespokojenost. 


Jako pod stupeň fotolabu beru tisk v automatech třeba v drogerii. Jako takhle. Loni v létě jsem něco tiskla pro mamku v Rossmannu na rychlovku a celkem mě překvapilo, jak se kvalita fotek posunula. Když jsem totiž před téměř deseti lety se scrapem začinala a tiskla v DMku, tak to byla fakt bída. A nebo se mi od té doby zlepšily fotky. 


Druhá varianta má více možností. Já mám doma tankovou Epson tiskárnu. Nemáme ji jen na fotky, ale i běžné dokumenty. Tanková má opravdu malou spotřebu inkoustu a ten vám vydrží opravdu dlouho. Tisknu jak klasický malý rozměr 10x15, tak i koláže na A4. Nikdy jsem přesně nepočítala, na kolik mě tisk jedné fotky vyjde. Ale troufám si tvrdit, že jsem buď na stejné ceně nebo o něco níž než z fotolabu. Jako velkou výhodu považuji to, že mám fotku téměř okamžitě. A pokud se mi nelíbí barevnost, mohu ji přetisknout. Kvalita je trochu níž než z fotolabu, přece jen to není profi, ale spíš poloprofi. Nic méně já jsem s kvalitou tisku i tak spokojená a pro mé účely je kvalita dostačující


Spousta scraperek má doma menší tiskárnu Canon Sephy. Takový mazlík, který si s sebou klidně můžete vzít na prodloužený víkend, dovču nebo svatbu. Kupují se do ní konkrétní papíry, ale tiskne jen formát 10x15. Osobní zkušenost s ní nemám, ale chválí jí 9 z 10 scraperek

A pak tu mám speciální kategorii tiskáren. Typu Instax, Zoemini, Pocket printer apod. Rozebírat tuto kategorii by bylo na další článek, navíc v historii blogu nějakou tu srovnávačku najdeš. Rozhodně to není věc na běžný tisk. Spíš na dovču na cestovní deník, sem tam nějaká fotka do diáře. Nebo svatba, oslavy, rozlučky se svobodou. 

Pokud by vás napadla nějaká otázka k tisku, napište. 


Teď se ještě v rychlosti vrátím k layoutu, který vás celý článek provází. Jedno naše srpnové deštivé odpoledne a tolik fotek během půlhodinové procházky. Fotky jsem záměrně tiskla menší, aby se do celého výřezu kruhu nevešly. Použila jsem tuto šablonu. Na  “fleky” z papíru jsem vytáhla šablony z minulé jarní kolekce a použila vnitřek výseku. Pak už stačilo bílou čtvrtku poťupkat folií, na kterou jsem si nanesla Ecoline fixy. Dozdobit výseky, samolepkami a napsat nadpis. Super je, že je v kolekci i malá abeceda. 


Děkuji za pozornost a těším se příště. 

POUŽITÝ MATERIÁL A POMŮCKY:

Pokud některý materiál nebo pomůcka není skladem a ty ji nutně potřebuješ, nevěš hlavu! Dej si hlídacího psa. Jakmile to bude možné objednámenaskladníme a emailem tě informujeme.

2 komentáře:

  1. Dík za info k tiskárnám, mám podobnou zkušenost. Kombinuji DM fotoalb a Zoemini. První kvalitní, ale týden se čeká. Fajn jé že manžel mi fotky pěkně třídí do složek a já snadno vybírám. Můžu tě poprosit o článek na téma, na kterých blogach a of účtech hledat inspiraci. Díky moc Petra PS: bude se hledat prázdninový designer?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkujeme za komentář. Momentálně neuvažujeme o prázdninovém designerovi.

      Vymazat

Pin It button on image hover