pátek 19. srpna 2022

Prázdninový deník / HOST NA BLOGU / Petra Ziková

Ahoj holky! Mám velikou radost, že vám můžu ukázat, co jsem o prázdninách vytvořila. Hned od června jsem měla jasno, že si udělám cestovní deník z dovolené v Chorvatsku, ale k tomu se kit Na hory jaksi nehodil. Tak jsem přemýšlela, co s ním. Inspirací mi byl syn, který ve škole dostal za úkol zapsat každý týden prázdnin, co dělal, a nalepit k tomu pohled. V dětské kreativitě se meze nekladou, ale to škrtání a lepení smajlíků mě ničilo. A nápad byl tu. Než abych synovi říkala, jak si má dělat jeho zápisky, raději si udělám svoje. A udělám si to pěkně!


Každý víkend jsem sepsala krátký text o tom, co dělám. Doplnila to vstupenkami a vylisovanými rostlinkami. Vyzdobila to samolepkami, výseky, kartičkami z kitu a enamelkami. Bavilo mě to moc. Navíc ten kit Na hory. To přesně sedí k mým víkendům na chatě uprostřed přírody. Výseky s lučními rostlinami jsem si zamilovala.



Technicky jde o velmi jednoduchý notýsek sešitý z pruhů scrapbookových čtvrtek tlumených barev (světle růžová, béžová a bílá), desky o 2 cm přesahují vnitřní stránky, abych mohla do okraje udělat dírky zpevněné průchodkami . A potom případně svazovat růžovou koženou šňůrkou, kdyby se hotový notýsek rozevíral. Nahoře a dole desky přesahují o 0,5 cm. Na desky jsem pro zpevnění nalepila oboustrannou lepenou kartičky z kitu a samolepku s textem „Dělej, co tě baví.“ Což mi přijde jako úžasně prázdninové heslo. Na upevnění vstupenek se hodily mini svorky. Zápisky jsem dělala popisovačem.


Výseky s lučními rostlinami mě motivovaly vylisovat i opravdové rostliny. To se snadno řekne, ale dosáhnout pěkného výsledku nebylo zdaleka tak jednoduché, jak to vypadá. Nejprve jsem samozřejmě natrhala luční rostlinky, jenže některé mi začaly po týdnu plesnivět, jiné rozhodně nevypadaly roztomile a něžně. Tak jsem se rozhodla vylisovat květy muškátů. Okvětní lístky odpadly nebo vytvořily podivné barevné placky. Nakonec se osvědčily bylinky. Pěstuju je, krásně voní a vypadají i vylisované přirozeně. Konkrétně jsem použila majoránku.


S kitem se mi tvořilo jedna radost. Když jsem přemýšlela, jak využít hrneček plecháček, došlo mi, že můj totální relax je vypít si v klidu kafe na zahradě a pozorovat stromy, světýlka mi evokovala oslavy a grilovačky, auta výlet na hrad.

2 komentáře:

Pin It button on image hover