pondělí 7. srpna 2017

SCRAPBOOKING LAYOUT návod

Scrapbooking návod
ALONA

Po několika „suchých“ layoutech už bylo načase provětrat barvy. Ukážu vám svou verzi mixed media „špachtlování“.


Už jste viděli srpnový Page kit? Zpevňující kolečka, provazy, visačky – kit pro sériového scrap-vraha. Ideální pro to „oběsit“ fotku na stránce.



Dvě dírky do fotky, dva provázky, dvě visačky a základ pro layout je hotový. Ráda propojuji layout s fotografií. Tady se mi hodil tmavě zelený papír, který normálně není moje tradiční barva. Ale inspirovala jsem se obrazem, který jsem malovala. Portrét v šíleně kontrastních a křiklavých barvách je vytvořený na ztlumeném zeleném podkladu, který obraz rámuje a uzemňuje (aspoň trochu).


Layout se určitě dá ponechat tak, jak je. Jenom lehce doplnit o pár ozdob nebo papírů. Já se ale chystám na akrylové barvy a vím, že se mi zelená čtvrtka trochu zkroutí. Proto rovnou chystám podkladovou růžovou čtvrtku, na kterou tu zelenou nalepím. Stránka se tímto srovná a zarámuje.


Na celou čtvrtku nanáším průhledný šeps (gesso). Ten čtvrtku zkroutí, proto ji po zaschnutí ještě pouštím přes laminovačku (žehlička funguje taky). Není to umělecká technika, ale funguje to. Jo, a průhledný šeps nanáším celoplošně proto, že je stejně vidět na stránce. Tak trochu obarví stránku rovnoměrně a nepoutá na sebe pozornost.


Obraz na fotografii jsem malovala špachtlí (ne štětcem) – barva se nanáší v silných vrstvách a jsou při tom objemově vidět jednotlivé tahy. Chci zopakovat tuto techniku na layoutu, ve zjednodušeném provedení. Aby tyto tahy byly vidět na papíře, potřebuji smíchat akrylové barvy s tužší pastou, která zachová reliéf. Pozor, akrylové barvy schnou hodně „placatě“ a reliéf s nimi udělat téměř nejde.


Používám průhlednou matnou modelovací pastu, která při smíchaní s akrylem nemění jeho barvu. Narozdíl od malování, kde si při míchání barev nechám záležet na odstínu, ve scrapbookingu se snažím o maximální zjednodušení postupu a technik. Barvy, které používám, jsou zase distress a jsou použité čiré tak, jak jsou (až na zelenou). Nezdržuji se mícháním – na scrapbookovou stránku jsou distress odstíny dobře vyvážené.

Jednoduchý tip pro výběr barev. Vždy volím barvy, které vidím na fotce. Většinou barvy, které vám z fotky první padnou do oka, fungují dobře na stránce. Já jsem dneska sice použila 5 barev, ale 3 barvy taky vypadají dobře.


Pastu jsem špachtlí smíchala s barvou a pak to opět špachtlí nanáším na papír. Nečekám, až jednotlivé barvy a vrstvy zaschnou. Smíchám a nanesu všechno najednou a pak nechám uschnout. Celý proces je ve skutečnosti rychlý. Nejdelší a nejsložitější na celém layoutu je dočkat se, než tato vrstva zaschne. Pár hodin to trvá. Nejlépe nechat do druhého dne, ale takovou trpělivost nemám



Po uschnutí už je to raz-dva. Zbývá vše nalepit. Pro visačky a fotku jsem použila pěnovou oboustrannou pásku – trochu je to zvedlo nad texturu barvy a lépe se napnul provázek.

Doufám, že se vám návod líbil a že něco z něj využijete. A jsem zvědavá, co s kitem provedete. Podělte se na instagramu nebo ve facebookové skupině.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover