pondělí 10. prosince 2018

FOTOSTUDIO - co fotit do December Daily

JANA B.

Dneska tady budu trochu fušovat do focení. Všimla jsem si, jaká spousta z vás se s chutí pustila do tvoření prosincového adventního alba nebo-li december daily  a mám z toho velikou radost (pro ty, co nevědí - jde o album, do kterého se zaznamenávají prosincové přípravne události den po dni, obohacené o tradice či různé příběhy). TADY je odkaz na všechny "december daily" příspěvky, které se na blogu kdy objevily a které jsou natřískané inspirací.

Teď ale k tomu fotografování. To může někomu přijít náročné, každý den něco zajímavého vyfotit, zaznamenat, zpracovat. Věřte ale, že to tak vůbec není. Tohle adventní album je moje úplně nejvíc nejoblíbenější tvoření. Letos už dělám čtvrté a na začátku jsem se té každodennosti také bála. Tenkrát jsem to jela ještě docela poctivě, co den, to nějaká záležitost zaznamenání hodná. Teď už to tak nehrotím a vlastně jsem si říkala, že čísla budu letos (asi) používat sporadicky. Už teď, po prvním týdnu, mám ze dvou dnů fotek, že mi krásně vydají do celého týdne a vlastně je to jedno, jestli se perníčky pekly třetího nebo o víkendu. Důležitá je ta činnost, zaznamenání, nějaká vtipná historka (já jsem ten slohový typ) o tom, jak vykrojený dinosaurus vypadal spíš jak vyžilá ještěrka a že jsem konečně objevila těsto, které je rychle hotové, dobře se vyvaluje a že tyto dva aspekty v pohodě vyváží fakt, že perníky nejsou hned měkké a trochu toho rozležení potřebují (jestli se tedy Vánoc dočkají). 

Pro ty z vás, které by přece jen tápaly, trocha inspirace. Fotit můžete opravdu všechno! Na pinterestu je mnoho různých tipů, co všechno lze zaznamenat. Mrkněte SEM

Právě vánoční doba a všechna ta světýlka si přímo říkají o to, abyste konečně zkusily bokeh effect! Na blogu je od Lucky parádní návod, čtěte TADY. Mně samotnou tohle hraní se světly a hloubkou ostrosti (clonou) moc baví, takže si každoročně prostě hraju. Zatím jsem ještě nezkoušela jen rozostřený stromek, vždycky fotím s nějakým předmětem v popředí. Úplně luxusní jsou portréty dětí. 


Co včera při zdobení stromku (ano, už ho máme!) vzniklo úplně spontánně a vypadá moc dobře - rozsvícený řetěz, který si děti omotají kolem sebe. 

 

Anebo světýlky obmotáte domácího mazlíčka.


Můžete si, stejně jako Leona, vytisknout noty oblíbené koledy a přidat je do alba. Nebo přidejte seznam oblíbených vánočních filmů a pohádek a doplňte je staženými obrázky z internetu. Tohle zpracování v albu vypadá dobře.



I taková vánoční výloha vašeho oblíbeného obchodu je skvělá.


Vánočně osvětlené ulice ...


Vyfoťte si oblíbené vánoční ozdoby, betlém, různé druhy cukroví, svařák, punč, vaječnák. 

Ale taky si můžete vyfotit nějakou obyčejnou záležitost - vánoční nákup, úklid, každodenní cesta do práce, noviny, čtení knihy, výroba přáníček.
 
Letos bych si chtěla vyzkoušet tohle - odraz fotografa nebo rodiny ve vánoční ozdobě.


 
A co třeba vánoční výzdoba domu, bytu? Co nového vánočního jste si koupily? Co jste dostaly před Vánoci od kolegů, kamarádek? Vánoční večírek? Třeba máte vánoční povlečení, speciální porcelán, ze kterého jíte jenom o Vánocích, vánoční svetry nebo vánoční ponožky. To všechno a mnohem víc si vyfoťte!


Tak co, ještě stále si myslíte, že není co fotit? :) Pokud ani tahle troška inspirace nepomohla, mrkněte na všechny naše "december daily" příspěvky na blogu, tam najdete nejen inspiraci fotkovou, ale především tu papírovou. A my se budeme těšit, že nám svá alba jednou ukážete. Krásný advent!

Zdroj některých fotek: Pinterest

4 komentáře:

  1. Parádaaaaa🤗 Také vše fotím, ale technika je zrádná a tiskárna potom netiskne co má😢

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, Jani, ve tvém podání to vypadá jako hračka! A prosinec a advent jako opravdová oáza pohody a klidu ... kéž by! ;) U mě to letos asi skončilo deskami, které jsem vyrobila už v listopadu ... jako, hezké to docela jsou, ale mezi nimi nic ... ;)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover