pátek 29. července 2022

Vysouvací přání / MÍŠA

 Zdravím všechny! Jelikož nemůžu říct, že by u nás léto zatím vycházelo podle našich představ a nemám tudíž žádné fotky, rozhodla jsem se vám zase jednou ukázat, že i z kitu vyrobíte zajímavé přání. K tomu dnešnímu jsem kromě kousku obyčejného tvrdého papíru a proužku fólie z eurosložky, použila jen tři kartičky z kitu Na hory a pár papírových výseků z téhož kitu.


Jako základ si střihněte kartičku z tvrdého papíru o rozměrech asi 9,5 x 9,5 cm. Dále si z delší strany eurosložky vystřihněte asi 7cm široký pruh. Ten oviňte vertikálně kolem připravené kartičky a slepte folii oboustrannou páskou tak, aby se folie kolem papíru pěkně na těsno obtáčela. Zbytek folie odstřihněte. Máte teď před sebou kousek papíru obmotaný uprostřed vertikálně pruhem fólie. Proužek pásky spojující konce fólie je vodorovně s horní stranou papíru a z každé strany fólie máme ještě dost volného prostoru. 


Teď si vezměte dvě menší kartičky z kitu a položte si je obrázkem čelem k vám. Vezměte nejdříve kartičku, kterou chcete, aby se vysouvala dolů. Nalepte proužek oboustranné lepicí pásky zezadu podél vrchní strany a takto připravenou kartičku nalepte na fólii zepředu tak, aby kousek kartičky dole přečníval. Podobně nalepíme i druhou kartičku, ale pozor - proužek pásky si tentokrát nalepíme na přední stranu kartičky podél spodního okraje a nalepíme na fólii na druhé straně opět tak, aby kousek kartičky přečníval – tentokrát nahoře. Obě kartičky i základ s fólií máme nyní v zákrytu – vidíme pouze první kartičku.  Když teď zatáhnete dolů za kartičku na přední straně, stane se to, že kartička půjde dolů a druhá kartička z druhé strany se začne vysouvat nahoru, přitom obě kartičky jsou stále obrázkem k vám. A to je celý mechanismus, celé kouzlo. 



Teď už potřebujete jen 4 proužky pěnové lepící pásky, které nalepíte po stranách vysouvajících se kartiček. Vzniknou vám z každé strany koleje, kterýma kartičky budou pěkně jezdit tam a zpět a zároveň na pěnovou pásku přilepíte přední a zadní stranu celého přání. Mechanismus tím tak skryjete a přání už jen dozdobíte podle vašich představ. Já jsem na čelní stranu použila velkou kartičku z kitu, kterou jsem si seřízla, aby skryla vše, co nemá být viděno. Stejně tak jsem nalepila i kartičku ze zadní strany. Pak už jsem jen přední stranu dozdobila pár papírovými výseky. Mně se náramně hodilo, aby se kartičky vysouvaly takhle na výšku, protože jsem chtěla použít ty krásné scenérie. Přání ale můžete samozřejmě udělat i na ležato.  To už je jen a jen na vás. Tak co, vyzkoušíte nebo máte tolik fotek tohle léto, že na přáníčka bude čas nejdřív na Vánoce? Tak či onak užívejte, tvořte a já se budu těšit zase příště. Míša

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover