pátek 1. července 2022

Návod na minialbum / MIRKA

Ahoj holky. Chvíli mi to trvalo, než jsem to dala dokupy, ale tady to je! Návod na minialbum s harmonikou na jedné straně a vodopádem na straně druhé, které jste mohly vidět tady.


Uvádím i rozměry, ale ty jsou samozřejmě orientační, všechno si upravte podle svých potřeb. Pokud se rozhodnete si takové (nebo podobné) album vyrobit, moc moc moc doporučuji si ho nejdřív vyzkoušet vyrobit podle návodu nanečisto, z nějaké jednobarevné čtvrtky, nebo alespoň tu vodopádovou část. Můžete si na to psát poznámky, případně pak vypočítané rozměry zvětšené či zmenšené verze tohoto albíčka. U té vodopádové části jsem se totiž při vytváření návodu 2x po sobě spletla. A není nic horšího, než si špatně říznout papír, který je samozřejmě ten nejhezčí, jak už to tak bývá :( Já musela pak upravovat a nastavovat, což mě mrzelo. Všechno se budu snažit pořádně popsat, kdyby nebylo něco jasné, pište do komentářů tady, nebo i klidně na facebooku a instagramu.

Tentokrát jsem albíčko připravila z kitu Jarní zahrada. Mimochodem z tohoto kitu vzniklo od holek tolik různých minialbíček, že to je snad kitovoalbíčkový rekord! No a jedno hezčí než druhé. Určitě si všechny omrkněte a nasbírejte inspiraci. Najdete je tady na blogu pod štítkem Jarní zahrada.

Desky (obal)

Ale zpátky k návodu. Na obal jsem vyřízla kruhové okno, ať je to zas trošku jiné. Ale takové řezání není samozřejmě nutné, plný obal se dá taky nádherně dozdobit a nedá tolik práce.


Obal mého minialba má rozměry 11 x 14 x 2,5 cm (šířka x výška x hřbet + druhý hřbet 2,5 cm + záložka na magnet 2 cm, která se pak přehne napůl, takže zůstane 1 cm) . Na tento rozměr alba jsem si teda nachystala pruh papíru 14 x 29 cm a ten narýhovala ( 11 + 2,5 + 11+ 2,5 + 2). V mém případě stačil velký třicítkový papír, ale pokud budete dělat albíčko větší, udělejte si pak zvlášť přední a zadní stranu a zvlášť hřbet. Jak na to se můžete podívat třeba v tomto reelsu od Jani.

Můj obal má vlastně hřbety dva + 2 cm navíc na záložku, do které jsem schovala magnet. Druhý magnet je pak na levé straně vedle harmoniky. Jednodušší varianta je vyrobit si desky (obal) na zavazování stuhou (jako dělala tady Annie). A úplně nejjednodušší varianta je jen s jedním hřbetem a aby se album samo neotevíralo, zvolit zavazování na mašli (jako třeba Adél tady) nebo na gumičku (jako Jani tady)

Na vyztužení obalu jsem použila acetátovou fólii, ale pokud chcete mít desky alba hodně pevné, doporučuji pak vyztužení papírovou lepenkou. Pak obal opravdu něco vydrží, jen je zas trochu tlustší no :)

Věřím, že s obalem si hravě poradíte a přizpůsobíte podle sebe, tak pojďme dál, podívat se jak na vnitřek.

Harmonika

Nejdřív si vyrobíme jednodušší levou část a tou je harmonika. Na tu mám 2 tipy:

  1. Nařezat barevné papíry na stejný rozměr a v polovině narýhovat. V mém případě to byl rozměr 9 x 12 cm. Papíry se pak jen jednoduše naskládají na sebe tak, aby tvořily harmoniku (leporelo) a přilepí k sobě. To znamená, že první a poslední strana bude jednoduchá (jeden papír) a všechny vnitřní, které jsou lepené k sobě vytvoří pak dvojitý papír. Kolik papírů použijete a slepíte k sobě záleži na vás, na počtu fotek, které chcete použít a taky na šířce hřbetu. Já mám tady 6 papírů. Dva jsem k sobě slepila po stranách tak, aby mi vznikla kapsa na visačku. Pokud si chcete do papírů vyříznout okénka, tak samozřejmě ještě před lepením. Já jsem si udělala harmoniku rozměrově menší, než je obal kvůli tomu, aby mi zůstalo vlevo místo na magnet. Když bude zavírání alba vyřešeno jinak (na již zmíněnou stuhu nebo gumičku), může být harmonika rozměrově stejně velká, jako je přední strana alba, nebo jen malinko menší)

  1. Druhý tip je použít na základ už hotovou harmoniku a na ní oboustranně nalepit barevné papíry, nebo celé velké fotky. Tady se pak dá hezky pohrát i s různými rozměry jednotlivých stránek.

Co bych jediné dodala k harmonice, pohlídejte si jen vzory na papírech, aby se vám nestalo, že přilepíte některý papír vzorem hlavou dolu. Jinak bude výroba harmoniky určitě brnkačka ;)




Jdeme na pravou část, která je vyhrazena vodopádu. U mého prvního alba se mi podařil napoprvé, u tohoto druhého jsem to fakt 2x pokazila, takže opravdu opatrně a raději napoprvé nanečisto z jednobarevné nebo nějaké staré vzorované čtvrtky.

Vodopád

Na vodopád jsem si uřízla 4 stejně velké pásy papíru o rozměru 10 x 21 cm (šířka x výška).

Takže rozměr mají stejný, ale rozdíl je pak v rýhování. Popíšu tedy postupně každý zvlášť, začínám tím spodním, který se lepí k obalu. Opět si srovnejte papíry správně vzorem, ať není něco pak dolu hlavou. Papírové pásy otočíme na rýhovačku na šířku a měříme zprava od nuly, doporučuji si označit spodní části číslem, ať víte pak při lepení a neotočíte pruh papíru vzhůru nohama, pak by to už nesedělo.

  1. První pruh narýhujeme na 13,5 cm a od toho 1,2 cm (to je hřbet)

  2. Druhý pás na 11,5 a k tomu 1 cm hřbet

  3. Třetí pás 9,5 cm a 0,8 cm hřbet

  4. čtvrtý pás na 7,5 cm a k tomu 0,6 cm hřbet

Pásy zas srovnáme na výšku a jdeme lepit hřbety k sobě. Když použijete tekuté lepidlo, dá se s tím ještě chvilku hýbat a hezky srovnat. Při lepení oboustrankou je potřeba mít pevné ruce a nervy :) ale dá se i tak.

Po slepení hřbetů k sobě zbývá už jen přilepit zadní stranu hotového vodopádu k pravé straně obalu alba a základ je hotový. No a teď už zbývá to nejlepší a nejpříjemnější - lepení fotek a ozdůbek :)

Návod vypadá možná složitě, ale opravdu to není tak hrozné, takže směle do toho! ;) Budete mít zaznamenanou krásnou vzpomínku na dovolenou, nebo prodloužený víkend.




3 komentáře:

  1. Miri, to je geniální návod. Moc se mi líbí ten vodopád, tolik různých kombinací. Já mám ráda ten efekt, kdy z jedné strany nejsou stránky vidět a je tam ten hřbet. To vypadá super. Moc díky za návod, zas bych si nějaké mini střihla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jani ❤️ Už vymýšlím další mini, nějak mě to chytlo 😉

      Vymazat
  2. To je nádhera! A vyztužení folií vypadá jako super vychytávka. :)

    OdpovědětVymazat

Pin It button on image hover