čtvrtek 20. dubna 2023

Jak na chrastítko a ROZKVETLÝ DEN / MIRKA

Krásný den ;) Dneska mám pro tebe takové scrapbookové 2v1. Inspiraci z dubnového kitu Rozkvetlý den a jednoduchý návod s pár tipy na výrobu chrastítka, neboli shaker card.

Pokud jsi ještě výrobu chrastícího přání nezkoušela, ale láká tě to, určitě do toho pojď se mnou. Wow efekt zaručen! Chrastítko je skvělé nejen na přáníčka, ale můžeš si s ním ozdobit třeba první stránku scrapbookového minialba anebo jak jsem ho nedávno použila já - na víko exploding boxu. A věřím, že využití se najde i jinde. Umím si představit i chrastící dárkovou visačku, či děkovnou kartičku.

Důležité je vždy okénko ve kterém jsou flitry, korálky, třpytky, mušličky, menší papírové výseky nebo prostě cokoliv, co tě napadne a při třepání to chrastí… Okénko může mít jakýkoliv tvar i velikost.


Na chrastítko budeš potřebovat určitě acetát, lepící oboustranku, pěnovou oboustranku, flitry, barevnou kartičku a základ na přání. Případně ještě nějaké to razítko

Malý tip: pokud nemáš acetát, lze místo něj použít vellum. Flitry pod ním budou viditelné méně, ale chrastit bude stejně.

A jak na to? Nejdřív si rozmysli jaký tvar a jak velké bude okénko. Postup je v podstatě stejný u všech tvarů a velikostí. Já jsem zdokumentovala výrobu přáníčka s kruhovým rámečkem, takže budu popisovat popis platný na tento typ.

Postup:

1. Na big shotu vysekni z barevné kartičky kruh s menším kruhem uvnitř. Pokud nemáš big shot, můžeš použít kruhovou řezačku. Tím vznikne rámeček (v mém případě má velká šablona průměr 9 cm a menší 6 cm). Stejně jako velký kruh vysekni také z acetátu (bez toho vnitřního kola 🙂, prostě jen plné kolečko)


2Pokud chceš mít v okénku narazítkovaný nějaký nápis, je na to čas právě teď. Takže vem akrylový razítkovací bloček, razítko, razítkovací barvu a narazítkuj text či obrázek na to správné místo.


3. Na zadní stranu rámečku přilep oboustrannou lepící páskou acetát a na to dokola oboustrannou pěnovou pásku, ale ještě neodlepuj vrchní ochrannou vrstvu z pásky.

Malý tip: páska musí být nalepena bez mezer, aby flitry přes škvíry nevypadávaly. Když lepím kruh, ustřihávám vždy kousky pásky našikmo. Poslední kousek ustřihnu trošku delší a zastřihnu na přesnou délku po lehkém přiložení na acetát.



4. A jde se téměř do finále! Teď nasyp flitry na hromádku na základ přání. Malé, velké, světlé, tmavé, průhledné… Je to jen na tvé fantazii ;) Postupně přidávej flitry a zkoušej přikládat na ně okénko, abys věděla jestli ještě, nebo už stačí. Množství není dané, ale já sama za sebe mám odzkoušené, že ani málo ani hodně je tak cca ¼ obsahu okénka.


5. Odstraň ochrannou vrstvu z pěnové oboustranky, vycentruj a přilep přes flitry.

Malý tip: stávalo se mi, že se časem pěnová oboustranka od papírového základu poodlepila a flitry začaly vypadávat. Takže jsem začala na pěnovku přidávat ještě tekuté lepidlo glossy accents, které tomu zabrání a pásku přilepí k papíru opravdu pevně.

6. Poslední část výroby přáníčka je naaranžovat výseky a enamelky na vzniklé okénko.


Doufám, že jsem tě inspirovala a shaker card si teď také vyzkoušíš ;) Dej vědět, jak se ti povedlo.

POUŽITÝ MATERIÁL A POMŮCKY:
Pokud některý materiál nebo pomůcka není skladem a ty ji nutně potřebuješ, nevěš hlavu! Dej si hlídacího psa. Jakmile to bude možné objednámenaskladníme a emailem tě informujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pin It button on image hover